tiistai 22. maaliskuuta 2011

Lyhyt oppimäärä Riuttalan koulun historiaaBlogi tuntuu parhaimmalta aloittaa aivan alusta eli tässä lyhyesti koulun historiaa. Tiedot saimme näppärästi paikallisesta kirjastosta löytyneestä vihkosesta.
Riuttalan puuhamiehet kirjoittivat 10.12.1927 kunnan valtuustoon kirjeen, jossa he pyysivät kansakoulua kylän keskustaan. Koulun haluttiin alkavan jo syksyllä 1928 lapsien pitkien koulumatkojen vuoksi. Koulu päätettiin rakentaa vuoden 1930 aikana ja neljän hehtaarin tontti ostettiin joulukuussa 1928. Piirustukset tilattiin kouluhallitukselta, ne olivat vuodelta 1922 no: 10a. Oskari Teränen Kankaanpäästä voitti tarjouskilvan (229000 mk) ja rakennustyöt alkoivat toukokuussa 1930. Koulun pito alkoi vuokrahuoneissa syksyllä 1930, kun koulua vielä rakennettiin.
Lopputarkastus pidettiin 16.6.1931 ja seuraavana syksynä päästiin aloittamaan koulunkäynti uudessa koulussa 35:n oppilaan voimin. Samana syksynä valtuusto päätti vielä asentaa koululle sähkövalot, se oli ilmeisesti vielä luksusta noihin aikoihin. Vesijohto tuli vuonna 1954, voi vaan kuvitella millainen homma vedenkanto on ollut vaikkapa koulun keittiölle ennen sitä!
Musta-valkokuvista päätellen koulun  alkuperäinen väritys oli punamulta valkoisilla ikkunanpielillä ja nurkkalaudoilla. Koulu peruskorjattiin 1948 ja maalattiin seuraavana vuonna keltaiseksi sinertävänharmailla yksityiskohdilla. Pylväistä ja ikkunan pielistä löytyy myös kaunis vaalean turkoosi maali, josta saimme idean tulevaan väritykseen (photoshopattu kuva alempana). Nykyinen beige-ruskea väritys on 1970-luvun alusta.  Samalla vuosikymmenellä valaistus vaihdettiin loistelampuiksi ja muureihin laitettiin sähkövastukset. Nämä uudistukset ovat varmasti helpottaneet koulun toimintaa, mutta harmittavat meitä. Toinen harmituksen aihe, eli seinien villoittaminen ja levyttäminen, on tehty 1980 –luvulla. Samoin lattiat on levytetty ja päällystetty linoleumilla silloin, we no likey. Onneksi alkuperäiset ovet, ikkunat ja osittain sisäkatot on säästetty ja muutkin vanhat pinnat löytyvät lastulevyjen alta!

Eniten oppilaita, noin 80, oli 50-luvun alussa. Koulun oppilasmäärä pysyi hyvänä aina 70-luvun lopulle asti, jonka jälkeen se hiipui ollen lopulta 22 oppilasta vuonna 1993. Koulun oppilasmäärän ennustettiin laskevan 11 oppilaaseen parin vuoden sisällä, tämän ja ”kunnan koulutoimen johtosäännöksen muutoksen” vuoksi koulu lopetettiin kevätlukukauden 1993 jälkeen.
Olemme ymmärtäneet koululta löytyneistä vihkoista, että koulu oli kunnan omistuksessa ja yhdistysten käytettävissä pari vuotta lopettamisen jälkeen ja myytiin sitten yksityishenkilölle.
Me ostimme koulun 27.12.2010. Pääsimme muuttamaan tänne helmikuun lopulla vuonna 2011 ja tarkoitus on lähteä täältä vasta ns. jalat edellä :)

9 kommenttia:

 1. Joku kaunis päivä teille varmaan harhailee pihaan entisiä oppilaita muisteloimaan :) mielenkiintoista tuo koulun historia, on varmaan teistäkin kiva tietää kodin eri vaiheista.

  VastaaPoista
 2. Raikas tuo suunniteltu uusi väritys. Tsemppiä kaikkiin uudistuksiin ja kiitos kun kerrotte niistä meille muillekin! :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa päästä alusta asti seuraamaan urakkaanne! Siniset ikkunanpielet ja punainen ovi näyttäisivät tosi kauniilta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille lukijoille, on jo muitakin kuin omia kavereita :)

  Ja kiitokset vaan Susannalle, ihanaa on sinunkin blogia seurata, pyrin yhtä tehokkaaseen tahtiin sekä postauksissa että remontissa :D Harmi vaan kun töitäkin pitää välillä tehdä ;)

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Olipa hauska löytää tämä blogi täältä. En meinannut uskoa silmiäni, kun katselin kuvaa ja totesin, että tuossahan se meidän vanha koulu on. Katselin tänään, kun maalasit. Ajattelin, että uskaltaisikohan poiketa joskus katsomaan, mitä olette tehneet. Koulu olikin vähän "hukassa" pitkän aikaa.
  Kaarina

  VastaaPoista
 6. Jatkan vielä edellistä. Tuossa 60-luvun koulukuvassa on luultavasti myös veljeni, ainakin tunnistin hänen koulukavereitaan, ehkä myös sisareni. Nimistä tunsin Olavi Koivuniemen ja Pentti Viljanen asuu edelleen täällä kylällä. Olen oikein innoissani, kun tänne tulee aktiivista väkeä. Itse muutin takaisin kotiin 2007. Että tervetuloa vaan tänne!

  Kaarina

  VastaaPoista
 7. Heippa Kaarina!

  Tule ihmeessä käymään, olisi kiva kuulla juttuja koulusta ja tutustua paikallisiin! Rohkeasti vaan pihaan kun seuravan kerran osut kohdalle, täällä sitä yleensä ollaan jossain hommissa :)

  Tuohon kuistin maalaukseen ollaan tyytyväisiä, eli noilla väreillä tulee sitten koko koulu. Uutta ilmettä siis luvassa, mut ei tuota maalausta yhdessä kesässä tehdä! Hommaa riittää sisällä ja ulkona moneksi vuodeksi, vähän tosiaan hunningolla on koulu ollut.

  Kiitos kivasta viestistä!

  VastaaPoista
 8. Hei!

  Voi, miten on ihana nähdä vanhan kouluni heräävän taas henkiin!
  Meinasin ajaa melkein ojaan, kun ihastelin kaunista kuistianne! Ja nyt olen ihastellut blogiasi!

  Itse olen aloittanut siellä koulun -71, eli juuri lastulevyjen aikaan.
  Tuo Kaarina on iso-siskoni ja siinä yhdessaä luokkakuvassa on oikeasti myös veljemme ja keskimmäinen siskomme!

  Itse asun Sahalahdella, mutta käyn useasti siellä siskollani.
  Oikein mukavaa, että kylään saadaan uutta, nuorekasta väkeä! Tervetuloa Riuttalaan!

  Aurinkoisin terveisin Kirsti

  VastaaPoista
 9. Hih, kuinkahan moni meinaa ajaa ojaan sitten kun saadaan enemmän pintaa maalattua :)

  Kiitos paljon sinullekin Kirsti kannustavasta viestistä!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***