tiistai 30. elokuuta 2011

Jospa sittenkin...

...hirsipinta!? Purimme viikonloppuna esiin reilusti hirsipintaa tulevan olohuoneen ja keittiön puolelta ja meistä molemmista tuo hirsipinta näyttää vaan ihan älyttömän hienolta. Siinä on jotain niin ikiaikaista ja pysyvää.

Eli olemme taas miettimässä talon ottamista kokonaan hirsipinnalle. Viimeksihän tätä asiaa vatvottiin kesäkuussa ja silloin konservaattori sai meidät vakuuttumaan lautapinnan oikeasta tyylistä. Mutta itsellehän me tämä talo tehdään ja jos hirsi on meidän mielestä hienompi pinta kuin laudoitus niin sallittakoon tyylirikko meille. Vai sallitaanko? Apua. Toisaalta mielestämme tyylirikko ei ole kauhean paha, koska talo on ollut ainakin 10 elämänsä ensimmäistä vuotta hirsipinnalla ja tiedossa on parikin samanikäistä koulua, jotka ovat edelleen ilman laudoitusta.
Väritykseksi tulisi Uulan Falunin punainen punamulta (tummapunainen) valkoisilla vuorilaudoilla ja Udun värisillä ovilla. Tarkoittaa siis sitä, että tämän kesän ikkunoiden ja nurkkien vuorilautojen maalaus oli hukkaan heitettyä, mutta toisaalta raaputtaminen oli isompi vaiva kuin itse maalaus. Ja kuistihan voisi EHKÄ olla tuollainen kuin se nyt on, alla photoshopattu havainnekuva:
Kuvassa on myös haaveilemamme mattamusta katto. Tuo photoshop on kyllä mainio kapistus, kun ei tarvitse kaikkea kuvitella päässään!
Purimme siis laudoitusta selvittääksemme hirsien kuntoa ja samalla helpottaaksemme huomenna tulevan tuholaistorjujan työtä. Hirsistä löytyi vielä yksi uusi hevosmuurahaispesä keittiön ikkunoiden alla (alla olevan kuvien vasemman puoleiset alaikkunat) ja lisäksi pari pienempää muurahaispaikkaa. Puretun kellarin katoksen alue oli aivan laho, lahompi kuin kuvittelimme. Muuten hirsien kunto oli hyvä, alin hirsi menee tosin kokonaan vaihtoon, mutta se oli odotettavissakin. Uusien muurahaispesien löytymisen myötä vain vahvistui, että teimme oikean päätöksen kun tilasimme ammattilaistorjujan paikalle.
Kellarin portaiden katos oli liian tiivisti rakennettu ja jouduimme purkamaan sen kokonaan.
Kellarin katoksen alla ollutta seinää ovat syöneet yhteistyössä kosteus ja muurahaiset.
Jostain hirsistä jäljellä ei ole kuin sisäpuolelle näkyvä pinta.
Nämä laholöydöt eivät masentaneet meitä juuri lainkaan, kaipa sitä alkaa olla jo kaikkeen tottunut :) Pääasia, että talo tulee nyt kuntoon. Hirsipinnalle jättämiseen houkuttelee sekin, että näkisimme koko ajan missä kunnossa hirret ovat, jotenkin aika painajaismaista noiden muurahaisten kanssa, niin pienet eläimet saavat aikaan noin isoa tuhoa!
Viikonlopun iloisiin asioihin kuuluivat sunnuntaina liiteristä löytynyt klapivarasto. Meillä on siellä sellainen metrinen purupäällysteinen patja, luulimme että siinä on 80 vuoden purut ja puujätteet. Yllätys olikin suuri kun kasaa syvemmältä penkoessani tajusin, että se muodostuukin klapeista! Tämä löytö tarkoittaa kuutioittain klapeja, kasa on noin 5x5 metrin alalla ja parhaimmillaan metrin korkuinen! Voitte vaan kuvitella missä kunnossa liiteri on, kun sieltä löytyy tuollaisia juttuja ;) No se on iso ja siellä on paljon roskaa...
Elämän pieniä iloja!
Toinen minua suuresti ilahduttanut asia oli nämä vanhat sähköjohdon pidikkeet, jotka purimme kellarin seinistä. Todella kaunista käsityötä, aiomme laittaa nämä johonkin näkyvään paikkaan johdonpidikkeeksi sisällä. Sen aikaa ne ovat esillä vanhassa lasipurkissa, ettemme unohda niitä jonnekin remppakamojen kätköihin.

9 kommenttia:

 1. Johdonpidikkeet ovat tosi hienot! Hyvä idea laittaa ne johonkin näkyvään paikkaan käyttöön.

  Minä ainakin sallin teille hirsipintaisen talon. Johan se joskus elämänsä alkutaipaleella on punamultainen ja hirsipintainen ollutkin, joten miksei se voisi oplla sitä nytkin? Photoshopatun kuvan perusteella talo olisi tosi upea tuollaisena, ja minusta maalattu pikku kuistikin sopii siihen ihan mainiosti.

  Voi että minä nostan hattua teille, kun tuollaiset muurahaistuhot eivät ole saaneet teitä aivan masentumaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Susanna! Revin tuossa äsken muovimaton yläkerran kammarista ja tuli mieleen teidän lattiat. Miten helpolla me saadaan lautalattiat esille, ei liimaa, vain levyä ja nauloja. Eli meillä kaikilla on varmasti omat hankaluutensa näiden vanhuksien kanssa :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä asenne muurahaistuhoihin! Kyllä tuo punamultakin on hyvä, jos olisi oma talo, niin olisi tosi vaikea päättää!

  VastaaPoista
 4. Hirsiseinä näyttää todella hyvälle, tunnelmallinen ja kodikas varsinkin sillä mustalla katolla! Jotain erilaista..itsekin pelkään niitä muurahaisia, meilläkin niitä on ollut ja tuhojaan tehneet..vaikea tietää vieläkö ne siellä jossain nakertaa..välillä mietin, että mitä jos vaan yht äkkiä koko talo sortuu kellariin..huoh, näin ei olisi kivitalossa..mutta ei tätä tunnelmaakaan :)

  VastaaPoista
 5. Tuo punamulta näyttää tosi hyvältä. Se on kyllä suurimpia kysymyksiä vanhan talon kanssa, että kuinka paljon halutaan purkaa, kuinka pitkälle aikajanaa mennään takaisinpäin ja ennenkaikkea kuinka paljon säästetään? Yks plussa hirrelle jättämiseen ois ehkä, että on vähän vähemmän työtä laittaa lautaverhous päälle jos siihen joskus taas päädytte kuin että purkaa seinälaudat myöhemmin.

  Meillä on myös samanlaisia puisia johdonpidikkeitä vintissä. Ollaan samoilla linjoilla eli aiotaan laittaa ne esille. Ja siihen vielä sellainen kangaspäälysteinen johto, tulee kaunista.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Meillä on siis tarkoitus laittaa eristelevyt (hengittävät) kaikkiin ulkoseiniin sisäpuolelle, joten eristävyyden kannalta laudoituksella ei ole merkitystä. Kyllä me ollaan nyt 90% varmuudella kallistumassa hirsiseinään päin.

  Ollaan siitä hyvässä tilanteessa, että voidaan ensi talvi testata asumista tulevassa olohuoneessa tuolla hirsipinnalla ja jos ei mitään hätää ole, niin puretaan laudat lopusta taloa ensi kesänä pois! Jos silloin ollaan vielä samoilla linjoilla :)

  Juu kangasjohto ja nuo pidikkeet kuuluvat yhteen! Taidamme laittaa ne olohuoneen kattovalon katkaisimeen, sitä eniten tulee varmaan katseltua. En toivo muuta kuin pääsisi jo tekemään sisustusta ja noita ihania pieniä yksityiskohtia... pian!

  VastaaPoista
 7. Tuo punamultahirsi näyttää tosi kodikkaalle! Minun mielestäkin ihan hyvä ja perusteltu ratkaisu, kun se on alun alkaenkin sellaiseksi rakennettu. Tuo laudoitus tuo vähän enemmän semmoista "kartanomaista" näköä ja punamultahirret taas perinteisempää suomalaista. Molempi parempi. Tuo punainen hirsirakennus näyttää varmasti upealta talvella lumikinosten keskellä lyhtyjen valaistessa polkua kotiovelle. :D

  -Kirsikka

  VastaaPoista
 8. Aivan, kodikas hirsilinna vs. huvilatunnelma, taidamme olla jo päätyneet hirteen :)

  VastaaPoista
 9. Punamultasena hirsipinnalta saa ton vanhan koulun näyttämään vanhalta maalaistalolta. Ei huono vaihtoehto.
  Mä remppaan täs teidä lähellä vanhaa Paattimäen kyläkauppaa, eli teiltä Kullaalle päin parikilometriä.

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***