torstai 25. elokuuta 2011

Omenoita ja kellarin kunnostus

Kuten jo viime viikolla kehaisin, täällä tosiaan riittää omenasatoa ja niitä olen nyt tämän viikon keittänyt hilloksi äitini kanssa. Lajikkeesta en tiedä, mutta hyviä ovat ihan tuollaisenaan, eivät ole liian happamia. Keittelimme hilloja koulun keittiön puuhellalla, nyt on sekin päässyt käyttöön vaikka keittiö on muuten alkutekijöissään.
Hillot tarvitsevat tietenkin kellarin. Meillä on täällä isot kellaritilat koulun keittiön alapuolella, jotka olivat päässeet ruokottomaan kuntoon. Kesäkuussa poistimme mädäntyneet puiset ovet karmeineen ja irrotimme ikkunat ja jätimme ovet auki, näin kellari sai tuulettua koko kesän.
Tässä lähtötilanne ennen siivoamista, ovien poiston jälkeen ja yhdessä kuvassa myös homeinen ovi:
Kellarin tuuletus onkin ratkaistu jännästi, kaikissa huoneissa on katossa isot reiät ja ne yhdistyvät samaan savupiippuun kuin koulun keittiön iso leivinuuni. Tuuletukselle on siis oma hormi ja hormille aivan samanlainen pelti kuin uunillekin, merkkasin sen alla olevaan kuvaan. Kuka olisi uskonut, että tämä on tuuletuspelti?! Emme me ainakaan, mutta näistä vanhoista taloista yhtä sun toista tietävä isäni kävi täällä ja pienen salapoliisityön jälkeen sai selville asian. Kellarin tuuletus on siis ollut luultavasti kiinni vuosikaudet, joten ei ihmekään, että siellä oli hieman tunkkaista!
Siivosin kellarin harjalla, rakennusimurilla ja lopuksi pyyhin etikkaliuoksella seinät. Valoilla sai jo paljon aikaiseksi, kellari ei tunnu läheskään niin ahdistavalta kun kaikki valot toimivat!
Täällä on omenahillon hyvä olla, ensi kesän hommia on seinien kalkitseminen ja metallihyllyjen laittaminen. Kunnossa oleva kellari oikein innostaa säilömään, jossain vaiheessa olisi kiva laittaa omaa perunaa tulemaan, ehkä jo ensi keväänä siihen riittää aikaa ja energiaa...
Viikonloppuna jatkamme ulkolaudoituksen purkamista, samalla lähtee myös kellariin vievien rappujen yläpuolella oleva katos. Ensi viikolla tänne tulevat hommiin tuholaistorjujat, haluamme eroon muurahaisista kerralla ja varmasti. Näistä lisää seuraavassa postauksessa.

4 kommenttia:

 1. Hillot on nam, varsinkin omasta "puutarhasta" tehdyt!
  Kyllähän tuonne kellariin tosiaan mahtuu pottukin poikineen... Meillä pieni pläntti pottua pellossa ja muutamassa kukkaruukussa.. Joko se pitäis nostaa? Heh! Viikonloppunapa sitten...

  VastaaPoista
 2. Kellari on pop! Täältä on purettu muinainen maakellari, harmittaa meitä kovasti mutta minkäs teet.
  Teillä on nyt komet kellaritilat, oiva paikka hilloille.

  VastaaPoista
 3. Hei, olipas hyvä kun Poirot kävi paikalla! ;) Tosi mielenkiintoinen homma tuo kellarin hormiin tuuletus, joka ei ihan heti olisi tullut mieleen.

  Meilläkin puut notkuu omenoita, joita en ole vielä yhtään ehtinyt hyödyntää. Oikein harmittaa... Tekisin hilloja ja vaikka mitä kyllä mielelläni, mutta meillä käy niiden kanssa niin, että ne ovat siellä kellarissa vielä kahdenkymmenenkin vuoden päästä, kun kukaan ei muista syödä... ;) Huomenna tsemppaan ja teen jotain omenaherkkua.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Juu kyllä täälläkin pitää keksiä uusia tapoja hyödyntää hilloa, sitä tuli vielä lisää tuon kuvan jälkeen :) Meinaan vielä kokeilla kuivattaa omenarenkaita snackseiksi ja myslin sekaan.

  Nyt seinän purkuhommiin, helteeseen! Mukavaa viikonloppua myös sinne!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***