torstai 8. syyskuuta 2011

Pariovet paratiisiin...


... ja vielä yksi koukku liittyen ulkokuoreen...
Jotkut ehkä muistavatkin meidän olohuonesuunnitelman (linkki suunnitelmaan) ja sinne tulevat pariovet nykyisen ikkunan tilalle.
Tilasimme ovet toukokuussa satakuntalaiselta puusepältä puuvalmiina oman piirrosten ja mittojen mukaan. Ikkunat ja lukon sovimme asentavamme itse maalauksen jälkeen. Kommunikointi valitsemamme puusepän kanssa sujui hienosti ja ovet olivat valmiit kesäkuun lopussa.
Toinen ovista puuvalmiina
Tähän liittyen minun on aivan pakko kertoa kokemuksestani erään asiakaspalveluhenkisen puusepän kanssa. Laitoin silloin toukokuussa tarjouspyynnön useammalle puusepälle ja sain yhdeltä sellaisen asiakaspalvelukokemuksen, ettei varmaan ihan heti yhtä huonoa tule vastaan. Hän soitti minulle, haukkui suunnitelmani, talomme ja sai minut melkein pyytämään anteeksi, että olin kysynyt tarjousta häneltä. Kaiken lisäksi hän ei pystynyt antamaan tarkkaa kustannusarviota ja toimitusaika oli ”tämän vuoden puolella”. Huh. Onneksi hän ei ollut ainoa ovia tekevä puuseppä tässä maassa!
Meillähän tämä ulkomaalaus suunnitelma on elänyt aika paljon matkan varrella, enkä maalannut heti ovia. Nyt niitä oli kuitenkin pakko alkaa maalaamaan, koska ovet pitää olla asennusvalmiina vajaan kuukauden päästä. Ne laitetaan paikoilleen hirsien vaihdon yhteydessä. Tartuin siis siveltimeen ja maaliksi otin rohkeasti (lue viimeinen kappale) Udun, eli nyt menemme suunnitelman ”Hirsilinna” mukaan. Alunperinhän näiden ovien piti olla Vadelman väriset.
Ja Udulla maalattuna
Näistä ovista pääsemme tulevina kesinä astumaan suoraan olohuoneesta aurinkoterassille ja puutarhaamme... kerrassaan ihastuttava mielikuva, toivottavasti jaksamme rakentaa terassin jo ensi kesänä!
Niin... palatakseni taas jälleen talon ulkovuoraus asiaan... Täällä kävi taas yksi hirsiasiantuntija ja hän sanoi, että talon hirret eivät kestä pelkällä punamullalla kuin meidän elinajan. Kattomme lappeet ovat liian lyhyet suojaamaan hirsiä sateelta, niiden pitäisi tulla 60cm ulkoseinän ohi ja meillä tulee vain noin 30cm. Jos haluamme punamultahirret, tarkoittaa se täydellistä kattoremonttia ja siihen meillä ei ole varaa. Yksi mahdollisuus hirsipintaan kuitenkin on tällä nykyisellä katolla; tervaus. Hirret käsitellään tervalla, jolloin väriksi tulee ruskea. Tervaus kestää 15-20 vuotta ja hintaluokaltaan edullinen, n. 1€ /neliö. Luotamme kyllä tämän asiantuntijan mielipiteeseen, hänellä on yli 20 vuoden kokemus hirsirakennuksista ja on tervannut ja kunnostanut mm. kirkkojen pärekattoja. Ja totta kai haluamme, että talo pysyy pystyssä pidempään kuin meidän eliniän ajan! Tässäpä taas meille mietittävää, ettei vaan loppuisi pähkäileminen kesken :)

4 kommenttia:

 1. Minä en lähtisi hirsien tervaukseen. Jos punamulta ei onnistu, niin sitten menisin nykyisellä paneelilinjalla.
  Kauniit pariovet teille tulee!

  VastaaPoista
 2. Tervaus ja tervan väri sopii,hirsien halkeamat vaativat oman huomionsa.Tilkkeet halkeamissa keräävät kosteutta ja voivat aiheuttaa lisää harmia? Ovien värit ja ikkunan puitelaudat.....hymmmm. Hattua nostan TEILLE, projektinne vaatii satoja ja taas satoja työtunteja, mut nuorena sitä jaksaa.Työ tekijäänsä kiittää ja kannustaa.

  VastaaPoista
 3. Hei, kuka on tehnyt teidän ulko-ovet? Onkohan puusepillä töistä ylitarjontaa, kun meidänkin tarjouspyyntöihin ei ole vastattu yhtään mitään.

  VastaaPoista
 4. Heippa, tällaisesta paikasta tilattiin:
  http://jyrakoski.websites.fi/

  Mä sain vastauksen melkein kaikilta, mut hinnoissa ja toimitusajoissa löytyi melkoisia eroja. Tätä puuseppää voin siis lämpimästi suositella!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***