torstai 1. joulukuuta 2011

Kamala kirjava lattia


Hmmm... paikkailin tuossa äsken iltapuuhana vähän olkkarin lattiaa... siitä tuli aivan kamala! Ideahan oli säästää mahdollisimman paljon vanhaa ihanasti kulunutta lattiapintaa ja vaan paikata pahimmat runnut samanvärisellä maalilla. Eli nuo runnut ovat sellaisia tikkuisia kohtia, mitä on aikanaan kirveellä ”tasoitettu” levytystä varten ja meidän levyjen purkamisen aiheuttamia. Niitä on aika paljon.
Aloitin ensimmäisestä puoliskosta, hioin ja tasoitin ensin ja sitten aloin maalaamaan. Huomasin, että Uulan Sade sävyn maali on jotain aivan muuta kuin lattiamme väri, en tiedä miten olemme tuon sävyn valinneet. Muistan että silloin paistoi aurinko, ehkä lattia näytti sitten paljon vaaleammalta. Siis tosi paljon vaaleammalta. Nooh... ostimme maalia luonnollisesti isoimman purkin joten ei auttanut kuin maalata ja lopputulos on tällainen:
Korjattavat kohdat olivat paljon pienempiä kuin nuo maaliläikät, mutta pienet täplät näyttivät vielä kamalammilta. Mulle tuli jotenkin tosi itsevarma olo alkujärkytyksen jälkeen tuossa maalatessa ja oikein innoissani vaan isonsin maalialueita. Mietin sellaista tekniikkaa, että hion tuon maalaamani maalipinnan hienolla paperilla niin, että alkuperäinen maali kuultaa läpi ja ”häivytän” maalaamieni länttien reunat. Että hyvä siitä tulee. Mutta nyt mulla ei ole enää ollenkaan yhtä varma olo... Maalin kuivuttua testaan hiontatekniikan ja pahimmassa tapauksessa pitää vaan maalata sitten koko lattia. Se olisi kyllä tosi tylsää kun me nimenomaan haluttiin sellainen elämää nähnyt lattia. No tämä on kyllä sitä :)
Palaan pian asiaan! Ja jos teillä on jotain ideaa tähän, niin saa mielellään laittaa kommentteihin, kiitos!
Olihan muuten komea aurigonnousu tiistai aamuna!

11 kommenttia:

 1. Varmaan hyvä hioa lattia kunnolla, niin tulee tikuton ja maali kuluu kyllä äkkiä (varsinkin jos käyttää jotain ekompaa maalia jonkun betoluxin sijaan). Järjestät puukenkätanssit, jos ei rupea kulumaan.

  VastaaPoista
 2. Hih, tanssithan kuulostaa hyvältä idealta :) Juu tämä on ekoa perinnemaalia, jospa se kuluu ja jospa se hionta tekis siitä vähän nätimmän.

  VastaaPoista
 3. Voisin kuvitella että saattas se hiominen riittääkin, siis ainakin mun makuun voisi olla :)

  VastaaPoista
 4. Eipä ole neuvoja antaa, hiontaa varmaan kannattaa kokeilla. Ja sitten vain lapsi- ja koiraperheitä ahkerasti kylään :))

  VastaaPoista
 5. Meillä maalattiin heinäkuussa keittiön (käsittelemätön) puulattia, uulan lattiamaalilla (ruusu sävy)ja nyt on kulunut kauniin "vanhaksi" , vaikkei sitä olekkaan. Muut meillä on maalattu betoluxilla ja ero on huomattavaun, ne on samanlaisia ihan just maalatun näköisiä. Saattaa olla siis, että vaikka joutuisitkin nyt maalaamaan sen kokonaan se on hyvinkin pian "vanhan ja kuluneen" näköinen.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin alkaa pian puulattioiden uudelleenmaalaus. Sopivan kuluneet lattiat ovat kyllä kauniit, mutta meillä piti valita koirien vuoksi kestävä maali. Koirien ralli kuluttaa maalin kuin maalin suhteellisen nopeasti :D

  VastaaPoista
 7. Uulan lattiamaali kuluu lattian pinnasta sellaista kyytiä käytössä, että anna mennä vaan koko lattia. Me maalattiin kahden huoneen lattiat Uulan harmaalla maalilla vuosi sitten ja "elämää nähnyt" on varsin lievä kuvaus lattioiden nykytilalle.

  VastaaPoista
 8. Minä suosittelisin Tikkurilan Permoa ja sitä hiomista, Uulan puulattiamaalissa kun on, minusta, se vika että se on himmeä ja näyttää vahamaiselta. Maalattiin kokeeksi yksi huone betoluxilla, toinen tuolla uulalla ja nyt permolla ja permo on pessyt kyllä edeltäjät 100-0. Permo ja betolux ovat kiiltävämpiä ja näin ollen, taas minusta, kauniinpia. Uula tietty "luonnollinen" maali, mutta meillä ainakin lattioissa on semmoiset tuuletusraot ettemme menetä yöuniamme koska maalasimme alkydimaalilla :) Ja kuluvat kauniisti nekin..

  VastaaPoista
 9. Entäs, jos hioisit hyvin nuo nyt maalatut kohdat ja toista maalikerrosta varten sekoittaisit maaliin jotain maavärijauhetta? Tai siis.. sekoitus on väärä sana, hierrä maalin sekaan sopivaa sävyä. Kuvasta on vaikea päätellä, mutta vihreä umbra esim. voisi viedä sävyä oikeaan suuntaan.
  Sitten kevyt kerros koko lattian yli ja sävy voisi olla kohdillaan. Nuo öljymaalithan kuluvat tosi nopeasti eli pinta näyttää taas vanhalta ja rähjääntyneeltä ennenkuin huomaatkaan. ;)

  -Pöö-

  VastaaPoista
 10. Löysimme sattumalta bloginne ja selasimmekin merkintänne jo alkuajoilta. Olette tehneet ihan hurjan urakan ja sitä vielä riittää. Tsemppiä! Mikäli olen ymmärtänyt oikein asumme naapurikunnassa, ja myös me olemme 30+ pari ja kunnostamme vanhaa koulua vm.-38. Työtä riittää ja täälläkin on hirsiä vaihdettu pitkät pätkät. Olipa kiva löytö tämä bloginne, saitte uuden seuraajan :) Anja&Jani

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommenteista! Lattia tuli tehtyä ja niistä tuli hyvin kuluneet ja aika hienotkin :) Laitan niistä selostuksen loppuviikosta, sitten näette mitä keksittiin!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***