keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Pihasuunnitelman testaus


Hyvää alkanutta vuotta 2012, täällä ollaan taas! Pieni blogitauko takana, syynä rempan hidas edistyminen ja huono nettiyhteys. Mutta nyt on pakko bloggailla, eihän tätä ilman voi olla :)
Olohuoneessa levytämme parhaillaan seiniä ja teemme tapetoimiskokeiluja, testaamme mitä sinne levyn ja tapetin väliin pitää laittaa hyvän lopputuloksen saamiseksi. Kunhan saan jonnekin tapettia pintaan, kerron lisää työvaiheista.
Muutimme Joulun pyhinä kokonaan pois opettajan asunnosta, joka palvelee jatkossa vieraitamme. Olohuoneeseen muutimme jo ennen Joulua ja nyt myös nukumme täällä koulun puolella, teimme kammarin käytävän päässä olevaan pieneen huoneeseen (entinen vieraskammari). Laitan kuvia kunhan saan vähän vielä sisustettua lisää, mutta voin kertoa jo nyt, että oikein viehättävä kammari se on. Asumme siis olohuonetta remontin keskellä, mutta näin isossa tilassa se ei haittaa. Voisi haitata vähän enemmän niin tulisi ehkä tehtyä reippaammin hommia!
Pimeän ja pitkän syksyn jälkeen on ihanaa kun on lunta. Keksimme testata kesällä tehtyä pihasuunnitelmaa kolaamalla pihaan suunnitellut ajoväylät. Tämä oli erittäin hyvä idea, koska huomasimme pari kohtaa, jotka eivät toimineet käytännössä, olimme tehneet liian tiukkoja kurveja autolle. Kesällä pitää vielä testata samat kurvit meidän ison vanhan jenkkiauton kanssa, sen kääntymisalue on vielä jotain aivan muuta.
Kuvassa keskellä näkyvän lumikasan kohtaan tulisi keskelle lipputanko ja ympärille kukkaistutuksia, muut alueet ruohoa ja ajoväylä hiekkaa. Haemme hieman kartanomaista pihaa, onkohan rounteeri oikea nimitys tuolle ympyränmuotoiselle suunnitelmalle..?
Toinen hyvä juttu tässä on, että kolattavaa on huomattavasti vähemmän näin! Ja onhan tuo lisäksi hauska huijaus, keväällä meitä odottaa taas tylsä ruohottunut hiekkapiha.

13 kommenttia:

 1. Ihana toi lipputanko-kääntöympyrä! :-D Jos olis riittävän isot tiluksen, haluaisin itsekin sellaisen.

  VastaaPoista
 2. Hihii, ystävämme ostivat muutama vuosi sitten vanhan kyläkoulun ja heillä on samanlainen suuuuri kukkaistutusympyrähässäkkä kera lipputangon siinä pihassa. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea testailla suunnitelmia lumen kanssa. Me olemme tapetoineen joka huoneessa suoraan huokolevylle. Ensin kasteltu levy litkulla liisterillä ja sitten vaan paperitapettia seiniin.

  VastaaPoista
 4. Meillä on tapettia suoraan edellämainitulla tavalla suoraan liisteröidyn huokolevyn päällä, toisaalla taas liisteröitiin sanomalehti ensin huokolevyn päälle ennen tapettia ja sitten taas toisaalla (hohhoijaa, onpa tullut tehtyä montaa eri "kokeilua" :)) huokolevyn päällä on pinkopahvi. Yli puoli vuotta sitten on laitettu tapetit ja kaikki näyttää ihan yhtä hyviltä. Missään ei ole repeämiä, eikä missään irvistä mitään. Hauska kuulla, mitä te ootte keksiny!

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa takaisin, hetken jo säikähdin että minne oletkaan hävinnyt :)

  Meillä laitettiin huokolevyn päälle kerros liisteriä, jotta huokkis ei imaise alustapetin liistereitä itseensä ja irrota sitä.Huokolevyn saumoihin saumanauhaa (http://www.domusclassica.com/tuote/saumanauha-lev-7-cm/310-026/) Sitten makulatuuripaperi eli alustapetti ja eikun tapettia tai maalausta päälle. Hyvin pelittää!

  Meillä on justiin tuollainen etupiha, kuin teillä aatoksena. Lipputangon ympärille tein (raskaana 8kk) viime toukokuussa iiiison unikkopenkin. Siitä tuli kyllä koko etupihan komeus kun kukat alkoivat kukkia :) Viksuna tyttönä tein kivistä polun lipun nostoa helpottamaan, mies sitten tokaisi että olisi toimivampi jos polku menisi siitä kohtaa mistä lipun saa nostettuakin eikä vastapäiseltä puolelta. Hah! Eipä rouva miettinyt raskauspäissään ihan loppuun asti :D

  VastaaPoista
 6. Katja ja Sara: ettekö paperoineet edes levyjen saumoja tai ruuvinkantoja? Meillä on nyt kokeilunurkassa esiliisteröinti tehty ja seuraavaksi mulla on tarkoitus vetää saumat paperinauhalla ja laittaa paperinpalat ruuvinkantoihin. Mut jos niin ei tarviikaan tehdä, niin aina parempi :)

  Kommenteishan voisi siis päätellä, että lipputankoympyrä-hässäkkä suorastaan KUULUU tehdä tänne!

  Kiitos kommenteista ja kiva tulla taas takaisin tänne! En mä täältä mihinkään häviä, välillä ei oo vaan mitään raportoitavaa.

  VastaaPoista
 7. Meidän tapetit laittoi ammattilaiset ja nyt kun oikein kovasti mietin, niin ne laittoi jotain hienotasoitetta niihin ruuvinkantoihin ja saumoihin. Paperinauhaa me laitettiin itse tupaan sanomalehtien alle, mutta ne repäs sen sanomalehden (ja makulatuurinkin niistä kodin, mihin sellaista laitettiin) ihan heti. Eli kuivuessaan. Vaikka kuinka tehtiin ohjeiden mukaan. En tiedä, mikä sen sitten aiheutti. Lopputulos olis se, että ne nauhat sitten poistettiin kokonaan. Jonkin verran ne tapetoijat aukaisi levyjen saumojen kohdalta tapettia kirurginveitsellä sen repeämisen estämiseksi. Ja kaikki hyvin ainakin vielä :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos Sara! Saumanauhathan pitäisi laittaa vaan vedellä "kiinni" esiliisteröintiin, jolloin ne tarttuvat sitten kiinni tapettiin tapetoinnin myötä ja näin sauma saa elää. Sillä systeemillä aion siis kokeilla ja samaten vedellä kiinni sanomalehteä ruuvin kantojen päälle. Jospa huomenna ehtisin vihdoinkin tekemään ekan kokeilun!

  VastaaPoista
 9. Meidän ent. kyläkoulullamme on tuo kukkaympyrä myös, mutta lipputangon olivat joskus vuosia sitten asentaneet rinteeseen ympyrän ulkopuolelle. Ympyrässä on kuitenkin iso (ruma)kukkaruukku. Ajatus on joskus saada siihen muutakin istutusta ja ehkäpä jopa jotain ulkolyhtyä, joka voisi korvata sen puuttuvan lipputangon... Tarkalla korvalla seuraan tapetointiohjeitasi, sillä homma on edessä ensi kesän jälkeen. Silloin nimittäin on ulkomaalaus ja ikkunoiden huoltourakka toivoakseni pulkassa - ja saan vihdoin alkaa sisäremppaa toteuttamaan. Nyt surettaa sähköttömyys/kylmyys, koska maalämmön+vesikiertoisten keskuslämmityspattereiden varaan ei kenekään kannata pytinkinsä lämmitystä perustaa. Pulassa ollaan. Ja isossa. Kallis sähkö on epäluotettavaa ja huonolaatuista, ja voi jopa rikkoa kalliit värkit.

  VastaaPoista
 10. Hienoa kuulla teitä jotka olette jo tehneet omien kyläkoulujenne puukuitulevyjen tapetoinnin, meillä se on kanssa muutaman viikon kuluttua edessä ja samat saumanauhapohdinnat käynnissä!=)

  Maalämpö/keskuslämmitys asiaan sen verran kommenttia, että meillä on kaksi vuotta sitten asennetut maalämpölaitteet suojattu juuri edellisten myrskyjen jälkeisiltä sähkön syötön epätasaisuuksilta verkonvalvontareleellä(joka kinuttu laiteiston toimittajalta takuuna).
  Meillä ei sähkö ollut poissa pahimmillaan kun vuorokauden, mutta jo piti alkaa uuneja lämmittämään. Tuuli viuhutteli koulua jo viileäksi. Pönttö- ja pystyuuneja on säilynyt kunnossa varalämmönläteeksi 8kpl + leivinuuni ja puuhella;P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Jari! Tuo verkonvalvontarele täytyy saada meillekin. Uusi iso ml-pumppu (aiemman liian pienitehoisen tilalle vaihdettu) asennettiin vuosi sitten, joten neuvotteluvaraa luulisi vielä löytyvän. Isompaa varaajaa haetaan lämpökeskukseen, jotta siellä olevalla halkokattilalla saisimme yhä yleisemmiksi käyvien sähkökatkosten aikana pari kertaa vuorokaudessa pari pesällistä polttamalla lämpöä satavuotiaaseen. Nyt keittää yli, ellei kolmen tunnin välein polteta muutamaa "tikkua". Eikä se onnistuu, jos lämmittäjä on 40 km päässä töissä. Pönttöuunit ja hellat olivat keskuslämmityshuumassa hävittäneet 50-60-luvulla, mistä olemme kovasti pahoillamme.

   Poista
 11. Heips!

  Laitan lusikan soppaan.. Mehän tehtiin kaikki tapetoinnit näin: huokolevyt pohjamaalattiin, saumoihin laitettiin vedellä kassanauha, kassanauhan päälle liisteröitiin sanomalehtiä ristikkäin ja kaikkien ruuvinkantojen päälle liisteröitiin sanomalehtipalat. Reilun vuoden on olleet paikoillaan ja mitään ei ole tapahtunut. Veikkaampa, että monet tavat ovat ihan toimivia. Tapetointi on kyllä yksi eniten kysymyksiä blogiimme tuonut aihe..
  Pihasuunnitelmanne kuulostavat mainioilta!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***