maanantai 14. toukokuuta 2012

Viidakosta puutarhaksi osa I

Hip hei, ”muutama” päivä on vierähtänyt suuressa takapihan raivausurakassa ja nyt on aika näyttää raivauksen tulokset ennen-jälkeen kuvin! Suoritimme raivauksen kahdestaan käyttäen apuna kuokkaa, talikkoa ja viimeiseksi haravaa. Kiskoimme kaikki ei toivotut kasvit juurineen irti, lähinnä ihan omin pikku kätösin.
Ensimmäisessä kuvassa näkyy raivaamamme alue kokonaisuudessaan. Oikeassa reunassa olevalle omenapuulle ei viime kesänä päässyt omenoita poimimaan, se oli niin pahasti ryteikön keskellä. Ryteikkö ylettyi leveyssuunnassa vasemmalla olevien tuomeen ja viinimarjapuskiin asti. Kuvassa mullalla oleva alue oli siis vattupuskien, koiranputken, horsman ja nokkosten valtaama, arvioisin alueen kooksi 200m2.
Tässä ennen kuvassa näkyy tuo samainen omenapuu oikealla:
Alla olevassa kuvassa kaksi muuta omenapuuta siistittyinä, niitä ei oltu leikattu varmaan pariinkymmeneen vuoteen. Leikkasimme niitä viime keväänä ensimmäisen kerran ja nyt ne alkavat näyttää siltä miltä pitääkin.
Alla samat puut viime keväänä.
Seuraavaksi vielä kuvat talosta metsän suuntaan, lisäherkkuna puskien keskellä oli myös rotevajuurinen paju, Samilla meni puoli päivää juurien kanssa taistellessa, mutta sieltä ne vaan nousivat!
Alla raivauksen jälkeen. Kaadamme vielä nuo puut (haapaa tai leppää) kuusikon edestä. Pihaa tulee reunustamaan lauta-aita, sellainen perinteinen kapeasta laudasta tehty. Väri napataan talon ovien väreistä, eli aita tulee olemaan vadelmanpunainen. Siitä tulee niin ihana!
Maasta nousi kiviä jonkin verran. Isot kivet olivat valmiina pihan perällä ja teemme niiden kylkeen kukkaistutuksia käyttäen hyödyksi noita irtokiviä.
Kauimmaisen omenapuun alta löytyi tällaisia kasveja, ne ponnahtivat pintaan seuraavana päivänä raivaamisen jälkeen. Olisi aika ihanaa, jos nämä olisivat jonkun laittamia perennakasveja! Tunnistaako kukaan, mitä nämä voisivat olla?
Seuraavaksi vedämme pinnan auki ja ripottelemme sinne apilan ja ruohon siemeniä. Toivottavasti ne lähtisivät itämään ja saisimme vihreän pihan palkinnoksi tästä uurastuksesta.
Jatko-osia pihan tarinaan on siis luvassa, pysykää kuulolla!

11 kommenttia:

 1. Kylläpä olette aikamoisen pihapuuhan tehneet, hienolta näyttää :)

  VastaaPoista
 2. Mieletön urakka ja käsivoimin. Hienoa että teitte, maisema on todella muuttunut. Minun silmiini nuo taimet näyttää jonkun liljan varsilta.

  VastaaPoista
 3. Huh huh mikä homma! Ei paljon kuntosalia tarvii, varmasti tiesi tehneensä ;) Pihasta tuli tosi avara kun saitte epämääräisen ryteikön pois.

  VastaaPoista
 4. Huh mikä työ, mutta onpahan tehty! :D

  Minusta tuo kasvi näyttää sudenmarjalle ->http://fi.wikipedia.org/wiki/Sudenmarja, mutta voin olla väärässäkin. Katselkaa miten se alkaa kukkimaan/kasvamaan..!

  VastaaPoista
 5. Melkoinen urakka takana teillä! Sudenmarjalta tuo kasvi minustakin näyttää. Pihasta voi putkahdella lähivuosina esiin vaikka mitä, esimerkiksi ketokasveja, kun ryteikkönä ollutta aluetta nyt aletaan tallata. Teillä tulee olemaan jännittävät ajat sitä seuratessanne!

  VastaaPoista
 6. Katselin sudenmarjan kuvia, mun mielestä ei näytä samalta. Tai ainakin toivon kovasti, että olisivat jotain kivempaa :) No ihan varmasti tämäkin arvoitus selviää kesän kuluessa!

  VastaaPoista
 7. Voi jestas, miten kovan työn olette tehneet!

  ja jotta ette ainakaan helpolla pääsisi, niin yksi kovin työläs haaste odottaa minun blogissani.

  VastaaPoista
 8. Sudenmarja, myrkyllinen. Ehdottomasti pois vaan!

  VastaaPoista
 9. Sudenmarjaa on, ihan varmasti. Kitke pois tarkkaan. Myrkyllinen, ettei lapset erehdy sen marjaa pistämään suuhunsa!

  VastaaPoista
 10. Sudenmarja! Äkkiä vaan pois!

  VastaaPoista
 11. Voi olla sudenmarja, mutta myös varjolilja näyttää alussa tuolta. Katso hetki miten korkeaksi kasvaa. Sudenmarjassa on mun mielestä vain yksi "kerros" lehtiä, Varjolilja on 40-50 cm korkea ja kukkii kauniisti.
  Meillä varjoliljat löytyivät kun perkasimme sireenimajan. Sudenmarjat ilman muuta pois, mutta varjolilja olisi upea perenna ja perinteinen :)

  T: Anna-Kaisa

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***