tiistai 31. heinäkuuta 2012

Uusia ulottuvuuksia


Hiphei, täällä ollaan taas! Kesä on mennyt vähän eri tavalla kuin etukäteen kuvittelin, ulkoseinäremontti on edennyt hitaasti ja pihankin laitto jäi tältä erää hieman kesken. Perunatkin sain maahan vasta heinäkuussa, toivon siis pitkää ja lämmintä syksyä :) Aikataulun sotki alkukesästä tulleet hevoset, mutta siinäpä on niin hyvä syy viivästymiselle, että ei haittaa yhtään! Pihahommia ehtii kyllä jatkamaan ensi keväänäkin ja seiniä ehtii laudoittamaan pitkin syksyä.
Odotettu välitavoite saavutettiin viime viikolla, kun saimme asennettua vuoden varastossa odotelleet pariovet olohuoneeseen! Päädyimme tekemään homman kahdestaan Samin kanssa, lähinnä rahojen säästämisen vuoksi ja toisaalta siksi, ettemme näin jälkikäteen tarkasteltuna olleetkaan niin tyytyväisiä viime syksynä käyttämämme hirsimiehen työnlaatuun. Totesimme, että kun itse tekee niin ainakin tietää mitä saa.
Ovien asennukseen menikin sitten neljä kokonaista päivää, eikä niitä ole vielä edes viimeistelty. Sami selvisi moottorisahan kanssa kaikista haasteista, minun ihmetellessä vierestä miten kaikki onnistui niin hienosti. En olisi ensikertalaisesta uskonut! Urakkaan sisältyi mm. hirsien paikkaamista. Sami kirjoittaa kattavan jutun aiheesta jahka saamme viimeistelyt tehtyä. Ollaan vähän mietitty, että tehtäisiin hirsien korjaukset jatkossa itse. Kokonaisia alahirsiä emme tietenkään saa vaihdettua, mutta lahopaikkaukset varmaan onnistuisivat mainiosti isännältä, kun noin hienosti osaa moottorisahan käytön.
Suosittelen ihastelemaan alla olevasta kuvasta vain ovia, kuten huomaatte kaikki muu on ihanasti rempallaan :)
Olohuoneen toiminnallisuus parantui kertaheitolla kun pääsemme nyt suoraan sieltä takapihalle. Koirat tykkäävät myös tästä ominaisuudesta!
Hirsien päälle tulevat levyt+tapetti kuten muussakin seinässä.
Lopuksi kuvia pihalta, on täällä jotain tehty... :)
Takapiha on aidattu verkolla, tein kaadetuista lepän rungoista koristeaidat hämäämään katsetta ei niin kauniista verkosta.
Näkymä portilta. Pöytäryhmän takana on entinen vattupusikon alue, näyttää nurmikolta, mutta on todellisuudessa kaikkea sekalaista vihreää, minkä saa kuitenkin ajettua ruohonleikkurilla. Tasoittava multakerros ja nurmikon kylvö jäänee ensi keväälle, kolmasosalle takapihaa ehdin nämä jo tehdä.
Aurinkotuolit ovat jääneet vähemmälle käytölle...
Kokosimme takapihalta ylösnostamistamme kivistä istutusryhmän, jossa on etupihalta siirrettyjä keltaisia liljoja ja hortensioita.
Tässä seinän lähelle tulevien portaiden viereen koottu asetelma autiotalon pihalta haetuista sankoista ja edelleen takapihalta nostetuista kivistä.
Saunan vilvoitteluryhmää on käytetty muutaman hassun kerran kun ollaan saunottu vieraiden kanssa, jotenkin kaikki huilailu on ollut aika vähissä muuten. Vieraita on ollut kiva kestitä kun samalla tulee levättyä itsekin! Hevoset ja niillä ratsastaminen on ollut hauska lisä vierailuihin, ollaan saatu kaikki hevosen selkään ja tykätty on. Kiva kun pystyy tarjoamaan kaupunkilaisille maalaiselämyksiä :)
Jep, me lähdetään jatkamaan kellarin katoksen rakentamisen parissa. Kuulumisiin!

14 kommenttia:

 1. Hei, upeat ovet!! Ollaan itsekin tehty reikiä hirsiseinään, kyllä sitä siinä tehdessä oppii ja kuten sanoit, tietää mitä saa :) Terveisiä moottorisahamiehelle!

  VastaaPoista
 2. Löysin tänne surffaamalla blogista toiseen, aivan ihana löytö! Täytyy oikein ajan kanssa lukea juttujasi, erityisesti nuo hevoshommat kiinnostaa.

  Minun ensimmäinen hevonen oli sika säkissä-ostos, kuvien perusteella ja ravimiehen hevoskuljetusautolla kuljettamana (kun oli justiin tulossa siltä suunnalta, niin oli mukamas kätevää tilata se vähän niinkuin postimyynnistä) muutaman sadan kilometrin päästä... Ei ollut koeratsastusta tai mitään muutakaan ennenkuin omalla tallilla. Ihan järjetöntä tehdä tuollaista kauppaa, mutta loistava polle sieltä tuli, ihan paras ensiheppa mitä olisi voinut toivoa. Jos vielä ostan joskus hevosen, niin en ehkä kuitenkaan enää toteuta tuota kaavaa, harvoin se lottovoittokaan tulee kaksi kertaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Hurjat hevoskaupat olet aikanaan tehnyt, mutta onneksi selvisit "hullun tuurilla" :)

   Poista
 3. Tosi upeat ovet, kauniit ja käytännölliset! Minäkin haluaisin yhdet ovet taloon lisää, mutta se homma on vasta ajatustasolla...

  Muuten, hirveen symppis porrasratkaisu, nimimerkki väliaikaiset portaat jo viisi vuotta käytössä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän luulen, että meilläkin nuo "portaat" ovat hetken käytössä juuri noin :)

   Poista
 4. Oijjoijoi. Kyllä on upeat ovet. Kannatan kanssa tuota itse tekemistä jos voimat vain riittävät. Uskon että siten tosiaan saa mitä tilaa ja haluaa. Ja uskon että jokainen joka tuollaiseen leikkiin lähtee, myös oikeasti oppii ne hommat tekemään. Ei tässä voi kun toivoa, että ensi kesä tulisi itsekin vietettyä jo enemmän maalla. Aivan ihanaa.

  VastaaPoista
 5. Itsetehden tulee omannäköistä jälkeä. Myös virheisiin voi suhtautua persoonallisuuksina ja ne hyväksyy helpommin. Jos ammattimies tekee, eikä jälki miellytä, niin se harmittaa paljon enemmän. Eikä vanhaa taloa pidä hankkiakaan ellei uskalla itse yrittää sitä korjailla. Tekemällä oppii! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea muuta paitsi sähköhommia voidaan kyllä kokeilla :)

   Poista
 6. Niin kauniita kivikkoasetelmia! Ja muutenkin kaunista :)

  VastaaPoista
 7. Ihanat pariovet ja ihana yksityiskohta jos päätättekin jättää ovenpielet hirrelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eristyksen takia pakko levyttää ja onhan tuota hirttä kuitenkin yli puolet olohuoneen seinistä, vaihtelu virkistää!

   Poista
 8. Aivan ihanat ovet! Ja sopii kun nenä päähän. Minäkin olen meille haaveillut saman tapaista ratkaisua olohuoneeseen. Olen vain miettinyt että millainen ovi siihen pitäisi laittaa, tarviiko olla jotenkin eristetympi ovi (sellanen mitä nykyään ulko-oviksi myydään) vai riittääkö ihan perus puinen ulko-ovi mitä tuolta vintiltä saattais löytyä? Tähän tölliin ei vaan käy mikään tusina-ovi mistään rautakaupasta, täytyis sitten teettää puusepällä jos ei nurkista löydy. Muutenkin on talvella kylmä, niin ei haluais lisäkylmyyttä tahallaan aiheuttaa. Jään odottelemaan kokemuksianne.

  terv. Maiju, entisen kyläkoulun asukki myöskin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me teetettiin siis puusepällä oman suunnitelman mukaan, muuten ihan vanhanajan ovet, mutta alaosassa on eristeenä uretaania ja ikkunat on kaksinkertaiset lämpölasit. Kaikesta varmin (ja kallein) olisi ollut teettää tuplaovet. Noihin karmeihin saa kyllä tehtyä huullokset sisäovia varten jos alkaa paleltamaan talvella. Talveksi laitetaan varmaankin jokatapauksessa sellainen paksu oviverho oven eteen ja "makkara" alareunaan, niinkuin on muissakin ovissa. Vanhat konstit toimii!

   Poista
 9. Aivan ihana ovi ja muutenkin kaikki! :) Ja jälleen niin tutun näköistä juttua että! Itselläkin 1800l. talossa ilmestyi ovi vanhan salin päätyyn hirsikorvauksien yhteydessä! Nyt siis suoran yhteys puutarhaan, ehkä ensi kesänä voisi jo pitää puutarhajuhlia.. ;) Näistäkin kuvista voi hyvin nähdä remontin "taakse" tai siis eteen, millainen ihanuus on remontin edetessä (valmistahan ei kuulemma tule koskaan.. :))

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***