tiistai 11. kesäkuuta 2013

Peilikuvakaksonen


Hesarin juttu poiki erään hyvin mielenkiintoisen yhteydenoton: arkkitehti Osmo Karttunen on tutkinut Mekrijärvellä Ilomantsissa sijaitsevaa vanhaa koulua ja oli innoissaan kun löysi jutun kautta toisen samanlaisen.
Kuva: Osmo Karttunen
Mekrijärven koulu näyttää tältä ja alapuolella meidän koulu samasta sivusta. Ovat siis muuten samanlaiset, mutta peilikuvat. Pieniä eroavaisuuksia toki löytyy yksityiskohdista.
Kävin ottamassa meidän talon kuvan äsken, näette samalla missä vaiheessa ulkopuolen remontti on. Hirret on korjattu tuonne oikealla olevaan keittiön kulmaan saakka talon pitkältä eteläsivulta, se projekti jatkuu ensi kesänä. Tänä kesänä laudoitamme ja maalaamme korjatun sivun ja yläkerran.
Tuosta Mekrijärven koulun kuvasta saa mukavasti inspiraatiota, jospa meidänkin talo näyttää loppukesästä vähän enemmän siltä!

Sain myös kopiot alkuperäisistä pohjapiirroksista, niitä meillä ei ollutkaan. Näistä on suuresti hyötyä kun alamme entisöidä opettajan asuntoa. Oli hauska huomata, että olen arvannut melko oikein vanhojen oviaukkojen paikkoja, nehän ovat olleet –yllätys yllätys- paljon järkevämmin alunperin. Suunnitelman nimi on muuten ”Miesopettajan yläkoulu ja alakoulu” (hih!) ja ne ovat vuodelta 1921, vuosiluku meillä olikin tiedossa.
Pakettiin on kuulunut myös sauna, joka myös meidän pihalta löytyy. Monet kyläläisetkään eivät tienneet saunan olemassa olosta ennen viime syksyä, jolloin kaadatimme puustoa tontilta. Nyt se näkyy etupihalle, vaikka tuota raivaamista vielä riittääkin.
Alamme kunnostamaan siitä joko savusaunaa tai kesähuonetta sitten kun talo on suurin piirtein tehty, tässä on siis jokunen vuosi aikaa päättää mitä siitä tulee ;)
Historia kiinnostaa kovasti ja etenkin talojen ja niissä asuneiden ihmisten historia ja tapahtumat. Tällaista historiaa ei saa uuden talon mukana, olen kyllä aina ja ikuisesti niin onnellinen, että juuri me saimme tämän koulun kodiksemme!
Ps. Hesarin jutussa näkyvä keittiö ei ole todellakaan valmis, eli odotelkaa vaan kärsivällisesti sitä julkistusta täällä :)

25 kommenttia:

 1. Teillä on kyllä todella upea koti. Vanhat koulut ja muut vanhat rakennnukset on kyllä upeita kodeiksi muutettuina. Hienoa, että saitte piirrustukset. Niistä on varmasti iloa remontissa, mutta onhan niitä hauska myös ihan muuten vaan tutkia. Me ei saatu kaupanteossa myöskään meidän rintsikan piirustuksia, mutta kävi onnellisesti, kun ne olikin yksi kaunis päivä ilmestynyt postilaatikkoon! :)

  VastaaPoista
 2. Jylhä ja komea koulu, kiva nähdä se kokonaisuudessaan! Teillä on kyllä hulppeat tilat keksiä vaikka mitä! Kauniita nuo vanhat pohjapiirrokset, niin herkkiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sivu jää monesti itseltä vähälle huomiolle kun oleskelu painottuu talon etu- ja takapuolelle. Vaikka hienoin sivu onkin, varsinkin kun saa kunnostettua!

   Sinikopioista voisi teettää canvastaulun seinälle.

   Poista
 3. Kävin äitini luona lukemassa Hesarista jutun - aivan huippu! Työtä varmasti vaatii ja verta/hikeä/kyyneleitä, mutta lopputulos on varmasti mahtava :)

  VastaaPoista
 4. Upea kaksospari!

  Minäkin asuisin niin mielelläni vanhasa koulussa/pappilassa tms, vaikka mukavaa tämä uuden asuminenkin on. Erilaista tosin. Mulla on vain niin tarkka ja tinkimätön mies noiden nurkkien sun muiden kanssa, ettei hänellä varmaan koskaan kestäisi hermot remointoida vanhaa. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tää on sellaista hommaa, että pitää molempien olla yhtä paljon kiinnostuneita vanhan kunnostamisesta, ei tule muuten mittään!

   Poista
 5. Hei, Hesarin sivuilta juurikin löysin tänne ja onneksi löysin. Onpa kiva, että saitte nuo pohjapiirrokset! Mielenkiintoinen blogi ja upea koti teillä, jään seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Kohta onkin 300 lukijaa täynnä ja aika järjestää arvonta sen kunniaksi :)

   Poista
 6. Kiinnitin kattolinjaan huomiota, teillä on paremmat pellit ja sirommat räystäät ;)

  Olisipa hauska nähdä tuon toisenkin koulun sisälle.

  T: Räystäsfasisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja nätimmät koristeet sisäänkäynneissä ;)

   Tämä Mekrijärven koulu on nykyisin yliopiston tutkimusasema ja Osmo Karttusen mukaan modernisoitu sisältä, eli kuulostaa siltä, ettei siellä ole paljon nähtävää. Mutta hauskahan tuolla olisi käydä jos joskus noin itään tulisi reissua!

   Poista
  2. Huomasin just, ettei meidän sisäänkäynnin koristeet erotu tuosta kuvasta, mut tästä jutusta näkee:
   http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/2012/09/varsinainen-maalauskesa.html

   Poista
 7. Upea juttu Hesarissa, Vau! :D Todella innostavaa!

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana juttu HS:ssä ja mahtavaa, että saitte "talotoverin" ja vanhat piirustukset! Näiden vanhojen talojen kanssa tulee jatkuvasti yllätyksiä vastaan, onneksi (ainakin meillä) suurimmaksi osaksi kivoja yllätyksiä! :)

  VastaaPoista
 9. Hieno juttu! Upeat yläkerran ikkunat!

  VastaaPoista
 10. Mielettömän upea juttu, että saitte tätä kautta lisätietoa talostanne. Onnittelut muutenkin kivasta jutusta!

  VastaaPoista
 11. Kiva kuulla, että tykkäsitte jutusta!

  Voisin sen verran paljastaa tulevia sisäremontteja, että seuraava kohde löytyykin juuri tuolta yläkerrasta, sinne tulee meidän uusi makuuhuone. Olen juuri menossa mittailemaan seiniä tapetin tilaamista varten, jos sitten sadepäivinä puuhailisi siellä, poutapäivät on varattu ulkoseinille :)

  VastaaPoista
 12. Olipa kiva juttu teidän koulustanne Hesarissa. Blogiasi olenkin mielenkiinnolla seurannut varmaan siitä lähtien kun sen aloitit. Selvisikös teille muuten oman koulunne piirustusten laatija? Meillä on hieman vanhempi kyläkoulupytinki, rakennusvuosi 1911,mutta pitkä rakennusprojekti oli paikallishistoriaopuksen mukaan alkanut jo 1900-luvun alkuvuosina. Sadeniuksen suunnittelema "yhden naisopettajan (ala?)kansakoulumme" on myös - yllätys, yllätys - löytyneisiin alkuperäispiirroksiin nähden toteutettu sekin peilikuvana. Julkisivumaalauksen yhteydessä olemme löytäneet vuorilaudoituksesta (lateksin poiston jälkeen) jälkiä aiemmista ikkunoista ja ulko-ovista. Nyt niiden paikalla on vuorilaudoitusta. Sisäseiniä ei olla vielä otettu auki, joten ylläreitä - toivottavasti mukavia sellaisia - on varmaan luvassa.
  Remppahomma jatkuu hitaasti ja harkiten, kiirehän on tunnetusti vanhan rakennuksen pahin vihollinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osmo Karttuselta sain näin tarkan tiedon: "koulunne suunnitelma on perua Kouluhallituksen vuonna 1921 järjestämästä suunnittelukilpailusta. Kouluja suunniteltiin neljää kokoa, joista tyyppi III (Miesopettajan yläkoulu ja alakoulu) toisen palkinnon sai arkkitehtien Borg-Sirén-Åberg ehdotus."

   Meillä ei ole ulko-oviin ja ikkunoihin koskettu, mitä nyt itse laitoimme ovet yhden ikkunan tilalle olohuoneeseen. Sisällä on kyllä tehty yhtä sun toista, muttei mitään mitä ei saisi korjattua.

   Ihania nuo nais- ja miesopettajan mukaan tehdyt suunnitelmat, mitenhän ne eroaa toisistaan käytännössä?

   Poista
  2. Oliskohan se niin, että miesopettajan oletettiin olevan perheellinen (tilantarve suurempi?), mutta naisopettajattaret taisivat yleensä olla "vanhojapiikoja", joilla oli vain ehkä apunaan piikanen, joka ilmeisesti asusti keittiön alkovissa tai yöpyi kylällä kotonaan.
   Sisäovet on meillä sellaisia tylsiä 50-luvun "laakaovia" eikä niitä ihania korkeita pariovia, jollaiset varmaan alkuperäiset ovat olleet. Oviaukot on vastavasti madallettu 50-luvulla (vaihdettujen) sisäovien kokoon. Haaveena on korvata sisäovet jossain vaiheessa alkuperäisen kokoisilla ja näköisillä. Sama koskee ulko-ovea, jonka voisi varmaan metsästää jostain purkutalosta ja vaihtaa 50-luvun ulko-oven tilalle. Ruotsissa taitavat valmistaa vanhanmallisia uustuotantona, joten sekin voi ehkä tulla kysymykseen, jos vanhaa ei mistään löydy.

   Poista
  3. Aivan, niinhän se on varmaan ollut. Aika kamala olettamus! Meilläkin opettajan asunto on ollut alunperin hulppea n. 100m2 kolmio, kyllä siinä on opettaja Vilhelm Viita elänyt herroiksi. Ja naisopettaja tai keittäjä sitten tuolla yläkerran yksiössä.

   Uskon kyllä, että löydätte vanhat uudet ovet, noita varaosapankkeja on nykyisin niin paljon!

   Poista
 13. Kyllä on hienoa! Ensinnäkin hieno juttu Hesarissa ja hienoa, että se oli luettavissa myös nettiversiona. Tosi hienoa on sekin, että siellä oli pohjapiirros. Minä tykkään sellaisia tutkailla ja niiden avulla saa mukavammin käsityksen blogikodeista.

  Ja hienoa on tuo kaksoskoulun löytyminen! Ja saunakin on tosi hieno asia!

  Minustakin on maailman hienointa, että juuri teillä on Riuttalan vanha koulu.

  Niin että HIENOA, sanoinko jo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on tuntunut viime aikoina erityisen hienolta, niinkuin kaikki!

   Mulla on tuolla sivupalkissa "Talo ja tilukset" niminen sivu, mistä löytyy pohja ja muut perustiedot, mut se on niin huomaamaton, ettei kukaan vissiin älyä sitä katsoa. Pitää yrittää tehdä asettelulle jotain :)

   Poista
  2. No nyt on yläpalkissa näyttävämmin ja eri otsikolla, vihdoin sain tehtyä tämän muutoksen, kiitos vain Susanna alkusysäyksestä!

   Poista
 14. Hieno juttu teistä Hesarissa! Ja hienoa, että poiki tällaisen peilikuvakaksostietoisuuden!

  Olen blogia jo jonkin aikaa käynyt lueskelemassa mutta vasta sunnuntaina hoksasin siellä päin ajellessa yhdistää mistä koulusta kyse. Joo, vähän pitkät piuhat minulla :)

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***