lauantai 23. marraskuuta 2013

Ensisavut


Olohuoneen uusi takka on nyt otettu käyttöön ja se toimii kuin unelma. Ihan kuin se olisi aina ollut tuossa, vaikka ei tuosta keskimmäisestä piipusta ole savua tullut ainakaan pariinkymmeneen vuoteen. Meillä on enää koulun toisen päädyn ja opettajan huoneiston piiput kylmänä, toivottavasti eivät enää montaa vuotta nekään.
Emme ole ehtineet miettimään takan väriasiaa nyt ollenkaan, olen itse viehättynyt tuohon maalaamattomaan pintaan, mutta alaosa on liian kirjava noiden luukkujen osalta.
Tuhkaluukku pitää maalata joka tapauksessa, se on nyt hieman liian rustiikissa kunnossa. Huomasin muuten vasta nyt näistä kuvia ottaessa, että sen nupissa on hämähäkki.
Tykkään kovasti tuosta miten nuo tiilet erottuvat laastin läpi, tosin en tiedä onko laasti vielä märkää ja sen vuoksi tämän näköinen.
Onneksi maalauksen kanssa ei ole mitään kiirettä, asiaa voi miettiä vaikka koko talven. Sen sijaan saarekepohdiskelua ei tarvitse enää jatkaa, se asia on jo edennyt käytännön toimiin!
Saimme postissa hyvän artikkelin takkojen oikeaoppisesta lämmittämisestä ”Ailin kammarin entiseltä lämmittäjältä”, eli opettaja Ailin pojalta, joka on kammaria lämmitellyt ehkäpä eniten 40-50-luvuilla. On niin sydäntä lämmittävää saada tällaisia kirjeitä, kiitokset ja terveiset sinne Turkuun!
Ajattelimme tietävämme lämmittämisestä kaiken tarvittavan, mutta niin vain tuli uusia asioita, suosittelen teitä muitakin puulämmittäjiä perehtymään aiheeseen.
Sydäntä lämmittävää on myös se, että minun äiti muuttaa tänne Laviaan huomenna, tuolta Pohjois-Savosta saakka! Koko juttu on niin huisi, ollaan puhuttu asiasta sellaisena "sitten joskus" juttuna. Äitipä innostui sitten reilu kuukausi sitten asiasta ihan tosissaan, möi asuntonsa samantien ja muuttaa huomenna tuohon kirkonkylälle rivitaloon. Välimatkamme lyhenee neljästäsadasta kilometristä kuuteen, melkoisen kivaa :)
Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille!

38 kommenttia:

 1. Tykkään kanssa tuosta, kuinka tiilet erottuvat laastin läpi, eikä värikään hassumpi ole. Mukavaa, kun äitisi muuttaa lähemmäksi. On kivaa, kun perhe on lähellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti silmä on tottunut tuohon harmaaseen. Minulla on paljon kaikkea muuta touhuttavaa juuri nyt, saattaahan se olla, että eksyn maalikauppaan sitten kun muu tekeminen loppuu :) Äidin muutto on kyllä kiva asia!

   Poista
 2. Meillä on sen verran vähän neliöitä ja matalat huoneet, että tavoitteena on lämmittää pelkästään puulla. Pahimpaan hätään on ilmalämpöpumppu ja reissuja varten patterit. Eipä googlettelemalla nyt kovin kummoisia kirjoituksia aiheesta löytynyt, joten kaikki tieto vaan jakoon. Meillä tulipesät ovat eri ikäisiä. Vanhin varmaan vuodelta -25 ja uusin parin vuoden takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas on kuutiota vaikka muille jakaa, mutta puulla lämmitetään ja varajärjestelmänä ilmalämpöpumppu. Opettajan asunto pysyy peruslämpöisenä öljytäyttöisillä irtopattereilla, joilla sen saa myös lämpimäksi kyläilijöitä varten.

   Juttu löytyi osittain netistä:
   http://www.ts.fi/teemat/koti+ja+asuminen/558555/Pokkoa+pesaan++oikeaoppisesti

   Siitä puuttui vaan se ihan faktatieto polttamisesta. Elikkäs kertaan tässä lyhyesti:
   - 3/4 pesästä täytetään ilmavasti klapeilla
   - sytytetään ylhäältä käsin
   -poltto tapahtuu aluksi isommalla liekillä, sitten kun palaa hyvin, poltetaan mahdollisimman pienellä tulella, mutta ei tietenkään savuttaen. Meillä ainakin toimii kaikki luukut kiinni, vain ne luukkujen ilmaraot auki. Alkuun otetaan ilmaa tuhkaluukun kautta
   - toinen pesä laitetaan vasta kun edellinen on palanut hiillokselle. Toinen pesä ladotaan tiiviimmin ja klapit voivat olla isompia, samat jutut muuten kuin ensimmäisen pesän kohdalle, ei liian isolla tulella. Luukut kokonaan kiinni vasta kun hiillos on musta, ettei tule häkää.

   Toivottavasti on apua!

   Poista
 3. Minustakin takka on nyt hyvän värinen...ja voihan sen maalata sitten myöhemminkin jos alkaa siltä tuntumaan.
  Ihana, että saat äidin naapuriin...varmasti ainakin tuntuu, että naapurissa asustaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kun vain keksisi jotain millä rauhoittaa noita luukkuja ja pesänluukkujen mustaa metallikehystä, sitten olisi hyvä!
   Kyllä se ihan naapurilta tuntuu, yli 10 vuotta ollaan asuttu satojen kilometrien erottamana!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin on, jos tuo tiilikuvio jää noin, niin ei kai sitä malta maalatakaan... ehkä ;)

   Poista
 5. Ihana takkatuli teillä siellä vihdoin :) Ja miten mukavaa, että äitisi muuttaa ihan lähelle. Olen käsittänyt, että teidän molempien suku on jossain muualla päin Suomea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti odottaa! Jep, minä olen Savosta ja Sami Helsingistä, muutettiin tänne Satakuntaan ihan kylmiltään :)

   Poista
 6. Onnittelut takan toiminnalle!
  Isommat onnentoivotukset tulevat kuitenkin siitä, että saat äitis samalle paikkakunnalle. <3

  VastaaPoista
 7. Ihana takka ja tuo varmasti suloiset lämmöt! Onnittelut myös äidin saamisesta kulmille. Meillä on käynyt myös samalla tavalla ja kyllähän se yhteys pysyy huomattavasti läheisemänä ja sillä tavalla sopivasti arkisena, kun ollaan fyysisestikin lähellä toisiaan ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt voin vähän kunnollisemman polttelun jälkeen todeta että hyvä on! Lämmittää myös eteistä takana olevan muurin kautta. Lämpövaraus jää tuohon alaosaan, mikä on myös älyn hyvä juttu, meillä kun tuppaa kaikki lämpö nousemaan tuonne kolmeen metriin :)
   Kiitos!

   Poista
 8. Hienolta näyttää! Me maalasimme muuratut tulisijat maitomaalilla ja tykkään paljon. Myrkytön maali, helppo tehdä itse ja lähes ilmaista. Suosittelen lämpimästi! Jälki on myös omaan silmään kauniin himmeä ja ei-teollisen näköinen. Maitomaalia on myös helppo sekoittaa silloin tällöin tarvittava määrä ja vetää nokiintuneet kohdat sillä suursiivouksien yhteydessä.

  Vau, onneksi olkoon äitisi paikkakunnalle muuton johdosta! Mahtavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo huomasin että olitte maitomaalilla maalanneet omanne, pitää miettiä! Lähtökohtaisesti joku tumma sävy olisi kuitenkin mieluinen.
   Nyt on äiti muutettu uuteen kotiin, on kivaa!

   Poista
  2. Maitomalia pystyy kyllä sävyttämään pigmenteillä, käsittääkseni melkein mihin sävyyn tahansa! Valkoinen on tietysti se halvin, koska erillistä pigmenttiä ei tarvita.

   Poista
  3. Ahaa, no sitten ehdottomasti hyvä vaihtoehto! Varsinkin kun remppabudjetti on nyt tasan nolla :)

   Poista
  4. Minä täällä taas hei, Sulle on tunnustus blogissani! :)

   Poista
 9. Näyttää kyllä todellakin tuohon istuvalta! Minäkin pidän sen pinnasta, hienot sävyerot. Ja mikä tärkeintä, takka toimii :)

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuin olisi aina ollut siinä, niin ulkonäön kuin toimivuuden kannalta! Varaa lämpöä tosi mukavasti, ei tarvitse joka päivä lämmitellä.

   Poista
 10. Voi mitä ihania onnentunteita taas välittyy kirjoituksestasi! sekä takkaan että äitiisi liittyen : ) Nauttikaa! T. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kyllä tässä onkin aiheita onneen ollut :)

   Poista
 11. Jos takan maalaisi vastaavalla harmaalla mitä laastin sävy on? Luukut voisin helposti nähdä kodissanne vaikkapa repäisevän turkooseina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva idea tuo, että väri voisikin olla luukuissa! Kiitos!

   Poista
 12. Mä en kyllä suoraan sanoen ymmärrä, miten puut saa syttymään päältä päin. Olen kuullut tuon ohjeen ennenkin ja aina päädyn kuitenkin laittamaan ne sytykkeet alle, kun muuten ei meinaa syttyä. Ehkä olen vähän huono tulentekijä tai sitten meidän puut on kosteita... Uunitkin on yksilöitä, jokaiseen on omanlaisensa niksit. Elävä tuli sisällä on kyllä ihanaa, vaikka vaatiikin vähän työtä ja tuo roskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tarvii vissiin tosi kuivat puut, meilläkään ei oikein onnistu. Kompromissina voi kokeilla tehdä sen paperi/sytykepesän puoleet väliin, siitä lähtee jo helpommin.

   Työtä puulämmittämisessä kyllä riittää, sanoisin että meidän tapauksessa paljon. Mulla menee pari tuntia joka ikinen päivä puiden kantamiseen ja tulien laittamiseen. Me ei saatu halkoja piharakennukseen sisälle syksyllä ja nyt sitten roudaan niitä pihalta sisälle kuivumaan, eteisessä on parhaat tilat niitä pinota. Pinoamisvaihe tulee vaan nyt tehtyä tuplana, se harmittaa kun kotihommat vie muutenkin niin paljon aikaa näin talvisin. Ensi kesänä on pakko saada remontoitua piharakennusta niin, että saadaan halot suoraan sinne kuivumaan! Mutta muistelen niitä talven sähkölaskuja kun oli vaan sähkölämmitys ja taas jaksaa :)

   Poista
 13. Pakko on vielä kommentoida tänpäiväisiä Suomen kauneimpia koteja. Hieman sieluttoman oloisia, nyt odotan vielä enemmän teidän jaksoa :) t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa meillä olisi sitä sielukkuutta sitten, kodissa ja mielellään ihmisissäkin :) Ei ainakaan olla remontoitu liian uuden näköiseksi mitään paikkaa sisäpuolelta ja ulkopuolihan onkin ihanasti rempallaan!

   Poista
 14. Meillä on käytetty iät ja ajat vanhojen valurautaisten uuninluukkujen maalamiseen hopeapronssia. Sitä pitäisi olla saatavilla vieläkin rautakaupoissa. Luukut voi harjata puhtaaksi metalliharjalla. Aine on hyvin levittyvää ja peittävää. Se vaikuttaa ensin kirkkaalta, mutta metallin hohde himmenee ajan kanssa. Sillä kannattaa käsitellä uunin kaikki luukut samaan aikaan. Kyllä nuokin luukut ovat aikanaan käsitelty juuri hopeapronssilla.

  Täälläkin jännitetään Suomen kauneimpia koteja. t. PirjoR

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä tai mustalla meinattiinkin maalata, mutta nyt alkoi mietityttämään Lievestuore as ehdotus esim. turkooseista luukuista :)

   Hui... ens viikolla sitä sitten ollaan telsussa. Apua.

   Poista
 15. Mä en olekaan piiiiitkään aikaan käynyt sun blogissa! En tiedä miksi se aikoinaan jäi, mutta nyt palasin kun joku mainitsi tästä mun blogissa. Tai mainitsi siitä että olette suomen kaunein koti-ohjelmassa ensi viikolla!:) Aika mahtavaa, onneksi olkoon siitä ja mä todella odotan sitä jaksoa! Tähän asti kyseiset kodit kun ei ole olleet niiiin mun makuun.
  Teillä on tapahtunut hirveästi sitten viime kerran kun täällä kävin, todella ihana toi keittiö ja ihana värimaailma muutenkin kotona!

  VastaaPoista
 16. Kiva kun palasit, onhan täällä vuodessa tehty yhtä sun toista-käytännössä kaikki asuintilat :) Tuolta yläreunan pikakierroksesta näkee nopeasti valmiit tilat, jotain sieltä taitaa muuten puuttua, pitääkin päivittää!
  Lähdettiin ohjelmaan mukaan aika keskeneräisellä kodilla, nyt jännätään miten paljon ovat kuvanneet ulkoseiniä :)

  VastaaPoista
 17. Onnea uudesta tulisijasta! Se tunne kun näkee ensimmäistä kertaa savutuprut piipusta <3 Meille muurattiin alkusyksystä pönttöuuni. Talossa ei kuulemma ole koskaan ollut uunia olohuoneessa, mutta kun irroteltiin listat uunille varatusta paikasta, oli listan nurjalle puolelle kirjoitettu pappakaunolla "uunin nurkka". Nyt siinä vihdoin seisoo uuni, jota pappakin on varmaan suunnitellut ennen hurahtamistaan öljylämmittämiseen.

  Iloista kaamosaikaa ja hyviä hetkiä äidin kanssa :)

  VastaaPoista
 18. Kovin usein en kommentoi tänne, mutta joka kerta, kun postaat, niin käyn inspiroitumassa ja huokailemassa ihastuksesta. Siksi jätin tunnustuksen blogiini.

  VastaaPoista
 19. Todella kaunis oli teidän koti !

  t. Anne :)

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***