tiistai 17. joulukuuta 2013

Klapirealismia ja eteishaaveita


Innostuin niin tuosta edellisen postauksen palautteesta, että ajattelin kertoa samaan syssyyn myös tuosta puulämmittämisestä käytännössä. Sittenpähän on käsitelty molemmat talvikauden vaivat, kakka- ja kipinävuorot :)
Meidän klapisirkus pyörähtää käyntiin yleensä viikonloppuisin, kannetaan silloin joka paikka täyteen klapeja, eteisessä niitä on oikein tällaisena pinona kuivumassa.
Klapien pitää tosiaan kuivua sisätiloissa ennen polttoa meidän onnettoman pihasäilytyksen vuoksi. Saimme klapien myyjältä tällaisia lavoja, jotka olisivat tietenkin tarvinneet katon päälle. Meillä on yksi aaltopellin palanen tuolla vanhalla saunalla järjettömän lautakasan takana. Sen hakeminen sieltä viivästyi kaikkien muiden syyskiireiden takia ja jäi lopulta kokonaan. Klapien päällä on vain epämääräisiä levyjä ja kyllähän ne sitten kastuivat kun sateet lopulta alkoivat aurinkoisen syksyn jälkeen...
Onneksi olimme peittäneet pressuilla ison pyöreän klapikasan ja olemme saaneet sieltä suht kuivia klapeja. Kasa onkin jo vajunut aika lailla.
Emme saaneet klapeja sisätiloihin kuivumaan, koska iso suuli täyttyi melkein kokonaan hevosten heinistä. Nyt heiniä on jäljellä ehkä puolet, kesällä suuli täytettiin kattoon asti. Suulissa on myös jonkin verran lautatavaraa, ne pitäisi saada ensi kesänä jonnekin muualle.
Haaveissa on huussien purkaminen ja puuvaraston siirtäminen sinne. Purkaminen on ihan helppo homma, mutta sinne pitäisi tehdä lattia nykyisen maapohjan tilalle ja se ottaa hieman aikaa. Toivottavasti sitä aikaa löytyy ensi kesänä sen verran!
Kuvassa ovi on auki opettajien huussiin, joka on täydellisesti säilynyt ja siisti, suorastaan harmittaa purkaa. Mutta tuo tila on pakko saada järkevämpään käyttöön, nyt sieltä löytyy mm. kesäkalusteita ja jo edelliseen taloon hankittu postilaatikko muovikääreissään :)
Talon lämmittäjän päivä alkaa kaikkien viiden takan polttamisella, tähän menee 2-5 tuntia takasta riippuen. Pakkasilla osa takoista pitää lämmittää vielä uudestaan alkuillasta. Poltamme takat mahdollisimman tehokkaalla tavalla, eli pienellä tulella, sen vuoksi aikaakin kuluu, mutta lämpöä tulee paljon paremmin kuin nopeasti poltettuna. Oman aikansa ottaa tietysti myös tuo klapien kantaminen puhumattakaan siitä jos ne tekisi itse omista puista. Sekin hauskuus on vielä joskus edessä!
Luulisin, ettei puulämmitys onnistuisi oikein mitenkään jos olisimme molemmat kodin ulkopuolella töissä. Minun koulupäivinä olohuonetta ja keittiötä lämmittää ilmalämpöpumppu, ettei tarvitse tulla ihan kylmään tupaan.
Mutta sitten niihin eteishaaveisiin! Olen alkanut haaveilemaan sellaisesta englantilaisen kartanon ja amerikkalaisen ranchin sekoituksesta eteiseen. Tässä takkapäädyssä voisi olla Chesterfield nojatuoli ja lattialla talja (nuo kuvan matot lähtevät joka tapauksessa kunhan saadaan lattia tehtyä). Taljalla makoilisi pari metsästyskoiraa, tiedätte varmaan tyylin :)
Koska joudumme talviaikaan säilyttämään satuloita sisällä, voisi niille tehdä ihan oikeat pukit tms. säilytyspaikat. Joudumme säilyttämään niitä sisällä sen vuoksi, koska ne eivät kuivu ratsastuksen jälkeen kylmässä pihatossa ja varusteet jopa homehtuivat syksyn kosteudessa. Jos käyttäisimme oikeita nahkasaappaita ne luonnollisesti lojuisivat näkyvästi esillä, sitä samaa henkeä kuin niissä metsästyskoirissa ;)
Ikkunaseinän materiaali voisi olla valkoiseksi maalattua raakalautaa ja 50/60-luvun kalusteiden tilalle tulisi kartano/country/talonpoikais kalusteita. Nykyinen valmis sisäseinä tiili- ja hirsipintoineen kävisi teemaan hienosti.
Tällaista tänään, tuota eteisasiaa on onneksi taas aikaa miettiä, ulkoseinälle ei ole ihan heti tapahtumassa yhtään mitään. Toki sitä voisi muuten alkaa kalustelemaan, jos tämä britti-jenkki sekoitus tuntuisi hyvältä idealta pidempäänkin :)
Seuraavan postauksen teen vielä ennen Joulua, mutta en ihan näin nopealla tahdilla. Laitan teille kuvia Riuttalan Joulusta, kunhan saadaan kuusi ja muut rekvisiitat paikoilleen.
Tässä jo esimakua tulevasta, arkihuolesi kaikki heitä!

ps. Lisäsin pohjapiirroksen koko piharakennuksesta ja poikkileikkauskuvan (vaatetustermi, en tiedä käytetäänkö arkkitehtuurissa) opettajien huussista, josta toivottavasti selviää, miksi huussit tai osa huusseista olisi hankala säilyttää. Lisäksi nykyinen systeemi, jossa jätökset tippuvat maapohjaiseen isoon kakkatilaan on nykyisin laiton. Eikä kyllä muutenkaan mitenkään houkuttelevaa siivota kesävieraiden kakkoja tuollaisesta isosta tilasta, itseäni yököttää jo ihan tarpeeksi siellä olevat vanhat kakat, jotka pitää putsata ennen remonttia :/
Piharakennuksen pohjapiirros
"poikkileikkauskuva"
 

34 kommenttia:

 1. Katselinkin telkkarista, että teidän pihalla vilahti upeat klapipinot! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pinoja ja iso läjä, siinä vaiheessa vielä kuiviakin :)

   Poista
 2. Meillä pihalla samanlaisia klapipinoja....saatiin yhden tuttavan metsästä hakea myrskyn kaatamat puut...siis mies ne haki...metsässä pilkkoi pölleiksi ja pihalla sitten tehnyt niistä klapeja....ja voin kertoa, että niitä ON paljon. No niitähän ei voi vielä tänä talvena poltella, mutta seuraavana sitten. Puuvajassa meillä on vanhemmat puut, joita nyt poltellaan...:)
  Teidän talo ON kyllä ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuvaja olis ihana, jospa meilläkin sellainen olisi kesän jälkeen! Kiitos :)

   Poista
 3. Mökillä olo tulee mieleen..paitsi siellä on ulkovessa ja -sauna eikä juoksevaa vettä. :D

  Puulämmityksessä on vaivansa, mutta on siinä tunnelmaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tunnelmaa ja onhan se edullinen lämmitysmuoto sähköön verrattuna!

   Poista
 4. kyllähän se arkea on, että puita pilkotaan ja kasataan ja tuodaan sisälle. ...ja heti se näkyy niin puissa kuin sähkölaskussakin , että millainen on talvi ollut. Me vaihdettiin ikkunat ja ovet viime kesänä ja nyt on sanottava ( vaikka talvi vasta alussa) ,että heti sen huomaa... veto on poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkuperäisen säilyttäminen on kaikkein tärkeintä, mutta kyllä erinäisillä konsteilla vedon saa pidettyä loitolla vanhoistakin ovista ja ikkunoista. Meillä on paksut verhot ja ovimakkarat ovien edessä ja olohuoneessa myös ikkunoiden eteen vedetään pimeällä samettiverhot.

   Poista
  2. onkin äärettömän tärkeää säilyttää alkuperäiset kun kyseessä juuri tuollainen talo kuin teillä on. Meille oli lätkitty ihan tosi huonot ikkunat, joten niissä ei ollut sitä vanhojen arvoa mitä itsekin arvostan.

   Poista
 5. Tosi kiva lukea tällaista arkirealismia! Pudottaa kyllä monen haaveilijan jaloilleen.

  Tuohon chesterfield-tyyliin sopisi sitten myös sikaarin tupruttelu... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon näistä käytännön asioista minulta kysellään, jos näistä olisi nyt apua useammallekin haaveilijalle :) Eihän elämänmuoto tämä mitään ihmeitä vaadi, mutta sellaisen vähän reippaamman asenteen kyllä :)
   Isäntä joskus puhuu piipusta, mut mitäs siinä polttelisi kun ei olla tupakkamiehiä kumpikaan..? ;)

   Poista
  2. Ja tuota aikaahan se vaatii tuollainen heposten hoitelu ja uunien lämmittely. Kyllä siinä ylityöt ja bisnesmiitingit saisivat jäädä...
   ps. Minä tykkäisin kyllä "tuollaisesta" elämästä, mutta kun tiedän, että se ei ole tässä elämänvaiheessa realistinen, tyydyn kesäelämään vanhassa talossa ja paijaan heppoja tallilla vaan... Silti kiva seurailla muiden maatiaiselämää.

   Poista
 6. Meillä tehdään joka kesät mökille isoon latoon mahdoton määrä klapeja. Osa kuljetetaan peräkärryllä kotiin pihavarastoon. Viime talvena kotivarasto käytettiin loppuun, sillä keittiön hella(lämmitykseen) lämpiää joka päivä.
  silloin tällöin sisällä lentelee erinäisiä ötököitä jopa hyttysiä.. Ovat heränneet talviunilta.
  Hommaahan tuosta lämmittämisestä ja puiden teosta on, mutta tuollainen lämpö on aivan eri tuntuistä kuin sähköllä lämmitys:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekkien huminaa on kivempi kuunnella kuin sähkömittarin raksutusta ;)

   Poista
 7. Onneksi meillä talokauppaan kuului ensimmäisen talven puut, ainakin olen laskeskellut että ne riittää. Sitäpäs en tiedä mistä ensi vuoden puut hankitaan, kun tontilla on vain muutama kaadettava puu ja olemme rutiköyhiä. Tuo lämmityksen ajoitus on kyllä kamalan hankalaa. Me tullaan kotiin viideltä ja koska herätyskello soi aamuviideltä, ei iltaan jää kovin montaa tuntia aikaa poltella tulia. Uusi kaakeliuuni on tehokas ja nopea, mutta noi vanhemmat vähän sellaisia hitaasti lämpeneviä tyyppejä ;) Koska mies on aika kaupunkilainen ja opettelee näitä juttuja enemmän kuin minä ostin sille joululahjaksi juuri ilmestyneen Perinnemestarin Klapikirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan katsella ilmoituksia klapeista, sielläkin päin maanviljelijöitä, jotka tuovat ison kuorman kerralla pihaan. Kalliimpaahan se varmaan siellä pääkaupunkiseudulla on, me saatiin omamme suht edullisesti, täällä on toki tarjontaakin enemmän. Mut tulee jokatapauksessa halvemmaksi kuin sähköllä lämmittäminen. Meillä menee klapia arviolta 1200-1500 euron edestä talvessa (nyt vasta eka talvi kokonaan puilla, joten ei varmaa tietoa), sähkölasku oli ensimmäisenä vuonna 350€/kk joka kuukausi, sitä on aina hyvä miettiä kun klapien kantaminen alkaa tympiä :)

   Poista
 8. Miksi pitäisi tehdä lattia maapohjan tilalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siellä on nyt ihmiskakkaa, joka tietenkin pitää putsata ja sitten se kakkatila eli maapohja on 0,5-1 metriä alempana kuin oviaukot. Nuo kaikki huussithan ovat taas metrin korkeammalla kuin oviaukot, niihin noustaan portaita pitkin. Kakka tippuu sitten komeasti pari metriä maahan :) Kaikista helpointa on siis tehdä lautalattia kohottamalla se harkoilla sopivaan korkeuteen.

   Poista
 9. Nyt jäädään sitten odottamaan kuvia metsästyskoiran pennuista! Ehkäpä ihan beagle ajue peri englantilaiseen tyyliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai nuo terrierit käy siihen taljalle myös, onhan ne brittirotuja kuitenkin :)

   Poista
 10. Säilyttäkää huussi! Näinä sähkökatkojen luvattuina aikoina muutoin vielä pärjää - takat lämmittää, lyhdyt valaisee ja veden voi kantaa muualta - mutta suurin ongelma on vessan toimimattomuus. Itse kaipailen pihamme perälle huussia, jollainen täällä syrjäisen rintamamiestalon pihamaalla on joskus muinoin toki ollutkin. Voisihan teidän ulkohuusseista purkaa toisen ja käyttää toista puuvajana niin, että huussi-istuimelle kulkee vain kapea hätäajan polku. - Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ratkaisumalli ei onnistu huussien pohjan vuoksi. Pitäisi varmaan laittaa pohjapiirustus niin olisi helpompi selittää asia :)

   Poista
 11. Äänestän myös huussin säilyttämisen puolesta!! Mikä ihanuus kesä- ja muissa pihajuhlissa, maalaiselämää jos mikä :) Ja nyt ymmärrän klapipinojen sijainnin peltomaiseman tiellä, mutta se "vika" taitaa korjaantua itsestään...
  t. Juuli

  VastaaPoista
 12. Huusseista pitää kommentoida, että ne vievät yhteensä kolmasosan eli 40m2 tuosta piharakennuksesta ja tuo opettajien huussi on ainoa ehjänä säilynyt, tyttöjen puoli on kokonaan romahtanut ja poikien osittain. Opettajien huussin ovi on taas ainoa järkevä käyttöovi varastotilalle, joten olisi hassua jättää se käyttämättä. Kaikki huussit yhdistyvät yhteiseen tilaan, johon kakat ja pissit ovat tippuneet. Opettajan huussiin jättäminen keskelle tarkoittaisi sitä, että myös sen kakkatila jäisi puuvaraston keskelle ja klapit pitäisi kantaa sisälle hyvin kapeista sivuovista.

  Joskus on vaan pakko olla järkevä oman arjen helpottamiseksi :) Asiahan olisi täysin eri, jos meillä olisi varaa rakentaa uusi piharakennus kaiken säilyttämiseen... Lautatavaran ja klapien ulkosäilyttäminen on sen verran haasteellista, että mieluummin sisätilat niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ymmärrän. Sähkökatkojen aikana on pärjätty tähänkin asti huusseitta, mutta näin puulämmittäjänä osaan itsekin arvostaa kuivaa polttopuuta. - Mari

   Poista
 13. Mäkin vielä yritän puhua huussin pelastamiseksi... mites olis sellanen viisto puuvaja tuohon ulkorakennuksen kylkeen...? Siis sellanen mihin tulis perä- ja sivuseinä sekä kevyt pellikatto tai vaihtoehtoisesti kaksi lyhyttä seinää ja tolppien nokkaan katto jos pitää saada isompi? En osaa varmaan kunnolla kuvata mitä tarkoitan, mutta meillä on itsellä käytössä vastaava, sinne saa tosi kätevästi puut suojaan trukkilavoille, jolloin niitä on helpompi tarvittaessa myös siirrellä (sillä traktorilla :) Ja kun katto ja sivuseinät tulevat riittävän "pitkälle" ei siellä mikään kyllä kastu. Ihan jämäpuutavarasta ja -pellistä on rakennettu meidän hökötys, ei lisäkustannuksia. Ei se ehkä silmiä hivele kauneudellaan, mutta onpa ainakin kuivia puita. Tosin tämä on meilläkin väliaikaisratkaisu, vaan pitkäaikainen sellainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi te olette ihania huussin puolustajia, mut taitaa nyt mennä hukkaan kampanja... Mun pitäis varmaan tehdä ihan oma postaus tuosta piharakennuksesta ja huusseista, että tulisi tarpeeksi perusteltu juttu :) Mut 40m2 hyvää varastotilaa hukkakäytössä ei vaan ole meidän mielestä järkevää tilankäyttöä.

   Piharakennuksen toisessa päädyssä on pihatto ja hevosten tarha. Toisesta päädystä putoaa jyrkkä alamäki, joten jos sinne tekisi katoksen, pitäisi tehdä myös isoja maansiirtotöitä, nyt pihasta ei pääse sinne päätyyn millään, pitäisi kiertää tuon halkopinojen takana näkyvän vanhan saunan kautta. Lumitöitä on jo nyt niin paljon, ettei ole mitään resursseja kolata erillistä puunhakureittiä... Lisäksi suunnitelmissa on jatkaa heppojen pihattotarhaa piharakennuksen takaa siihen toiseen päätyyn ja siitä alaspäin.

   Helposti saatavilla olevat kuivat puut on meille nyt ihan ykkösasia tulevaisuudessa, täällä on nyt viisi tulisijaa ja 1-2 tulossa seuraavaksi talveksi. Kuutiota on huonekorkeuden vuoksi lämmitettävänä huimasti, joten homma on otettava ihan tosissaan ja mietittävä parhaat ratkaisut työn helpottamisen kannalta.

   Kiitos kuitenkin kovasti ehdotuksesta, on mieltä lämmittävää miten jaksatte pohtia asiaa :)

   Poista
  2. Hyvin perusteltu ;) pohjakuva selvensi tilannetta kiitettävästi ja selostus ulkorakennuksen ympäristöstä ja tulevasta käytöstä vakuutti vielä enemmän, ettei huussia ole ehkä järkevää sittenkään säästää. Kivahan se olisi, mutta kaikkea ei voi saada. Tiedän kyllä tuon lämmittämisprojektin, meillä on myös puulämmitys ja kuutioita riittämiin samoin kuin teillä ja tulisijoja 12... puita saa käsitellä kiitettävästi ihan ympäri vuoden, ellei lämmitystarkoituksessa niin sitten poikki ja pinoon:) Mitä helpommalla pääsee niin sen parempi, työtä puulämmityksessä on muutenkin ihan omiksi tarpeiksi. Täytyy vaan ottaa ilo irti tästä mustasta joulusta, säästyy paljon aikaa ja puita kun ei tarvi koko ajan tulia viritellä.
   Oikein mukavaa joulunaikaa koko riuttalan koulun väelle!
   terv. yks koulutonttu

   Poista
  3. Hyvä että vakuutuit ja kiitos samoin :)

   Poista
 14. Jestas nuo eteishaaveet kuulostavat aivan upeilta...!! Ihanaa joulua teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä niitä haaveita on sohvaillessa kehitelty yhdessä eteenpäin, eteisestä tulee vielä hieno :) Kiitos samoin!

   Poista
 15. Minua kiinnostaa tuo puulämmittäminen - en ihan ymmärtänyt miten se käytännössä menee: lämmitätte siis yhtä takkaa 2-5h niin että siellä on kokoajan pieni tuli? Vai mitä tuo tehokas lämmittäminen tarkoittaa? Opettelen tässä samaa hommaa itse, kantapään kautta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, yhden takan kahteen pesälliseen menee 2-5 tuntia pienellä tulella. Riippuu niin takasta, nuo vanhat vetää hitaammin kuin uudet. Luepas marraskuussa kirjoittamani "Ensisavut" tekstin kommentit, laitoin sinne tuon tehokkaan lämmittämisen periaatteet! Ei ole vaikeaa ja itse on huomannut selvän eron, ennen poltettiin läpi isommalla liekillä ja nopeammin ja takat eivät varanneet lämpöä läheskään näin hyvin!

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***