perjantai 27. joulukuuta 2013

Mitä et voi peittää...


...laita siihen pompomeja! Olen pikaremontoinut yläkerran järkyttävää 80-luvun vessaa ja yrittänyt tehdä siitä iloisemman paikan vaikka väkisin.
Lähtötilanne oli sellainen, ettei epäonnistumisen mahdollisuutta ollut, toisinsanoen vessa ei voinut mennä enää pahemmaksi. Niinpä uskalsin kokeilla, tarttuisiko haltuuni tullut valkoinen halppismaali muoviseiniin ja kyllähän se tarttui, tosin kerroksia piti sutia neljä tai viisi.
Ensimmäiseksi vessa piti pestä käyttäen kaikkia talosta löytyviä pesuaineita, ihmesieniä kului monta ja vanha hammasharjakin oli hyötykäytössä. Vessa oli suoraan sanoen saastaisessa kunnossa, näissä ennen kuvissa se on jo siivottu, uskokaa tai älkää. Siivosin vessan tietysti jo kesällä kun muutimme yläkerran kammariin, silloinhan tätä piti alkaa käyttämään.
Minun piti maalata myös lattia, mutta aivan viimeisten seinämaalikerrosten kuivumisen aikana havaitsimme katosta tulevan vuodon (maalivaluma keltaisen pompomin takana) ja remonttini keskeytyi.
Lattian vuoro on vasta kun olemme avanneet katon ja päättäneet mitä sille teemme. Pikaremonttini osoittautui siis oikein hyödylliseksi, koska vuoto paljastui! Luultavasti teemme uuden väliseinän tuohon vinon lappeen eteen, suihkua emme jokatapauksessa tarvitse ja vessa voi olla jatkossa niin pieni kuin mahdollista. Nyt lattiaa peittää iloinen räsymatto ja kylläpä helpottaa jo paljon!
Vessaa ei ole luultavasti kunnolla eristetty ja koska se on ollut alunperin kylmää tilaa, täytyy se oikean remontin yhteydessä purkaa kokonaan ja eristää. Vessan pönttö ja lavuaari laitetaan sitten myös eripaikkoihin, tuo nurkkapönttö ja etenkin sen takaosa on varsin kiva siivottava.
Kaikista mahtavin yksityiskohta 80-luvun remontissa oli kuitenkin viemärin tuuletusputki... Se oli ratkaistu niin, että viemäri tuulettui suoraan vessaan, tuon kuvan nuolen kohdalla olevan putken päällä oli sellainen sienen muotoinen päällinen, joka jakoi viemärin sulotuoksut vessaan. Uskomatonta. Kuvassa lattiassa ja seinässä näkyvät tummanruskeat pilkut siellä täällä ovat silikonia tms. ainetta jota on ruikittu ympäri vessaa... Ällöä.
Ratkaisimme hajuongelman vetämällä putken ylhäällä olevasta tuuletusaukosta ulos (näkyy jutun kolmannessa kuvassa). Nyt vessassa ei ole tuuletusta, mutta viemärin hajut menevät sentään ulos! Tämäkin tehdään luonnollisesti kunnolla oikean remontin yhteydessä.
Käänsin peilin pystyasentoon ja vaihdoin loisteputkivalaisimen perinteiseen kaksikuuppaiseen vessan lamppuun, joka jäi ylimääräiseksi alakerran vessan rempasta. Meidän putkiviritelmä jäänee uuden väliseinän taakse.

Olen kyllä oikein tyytyväinen nyt tähän välivaiheeseen, enää joka aamuinen vessassa käynti ei aiheuta suurta ahdistusta. Ja jos ovi jää auki yläkerran eteiseen, näkymä on jopa kiva!
Kuva on otettu rappujen yläpäästä, oikealla avonaisen vessan oven takana on makuuhuoneemme. Näette nyt ensimmäistä kertaa tämän kohdan yläkerrasta, maalasin seinät kesällä vaaleansinisellä. Lattialla on muovimatto, koska siellä ei ole lautalattiaa, se on purettu putkien vedon yhteydessä. Jotain tuollekin lattialle tehdään luonnollisesti joskus.
Palaan pian, luvassa lisää yläkerran juttuja! Oikein kivaa viikonloppua kaikille!

24 kommenttia:

 1. Kiva nähdä näitäkin, vanhan talon remppa kun ei taida olla pelkkiä kivoja sisustusprojekteja...! Lottovoitolla varmaan saisi tuonkin nopsasti kuntoon... :)
  t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa työstä on juurikin tätä, nyt vasta tänä syksynä on oikeastaan päässyt sisustelemaan valmiita huoneita ihan kaikessa rauhassa ajatuksen kanssa.

   Tähän ei oikeastaan lottovoittoa tarvita, pieni (=halpa) tila, mutta aikaa siihenkin saa menemään. Putkimiestä tietysti tarvitaan, mutta suurimman osan putkivedoistakin voi tehda itse. No aloitetaan tuon katon purkamisella ja katsotaan tehdäänkö pikana vai lähteekö homma räpylästä eli joudutaanko kunnon remonttiin :)

   Poista
 2. Hieno pikaremppa....ja tuo matto piristää kummasta ankeeta tilaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on pakko tehdä näitä väliaikaisia ja pikaisia kun tarpeeksi ahdistaa :) Kiitos!

   Poista
 3. Sehän on tunnettu tosiasia, että vieras, tuntematon lika (saasta) on paaaaaljon pahempaa kuin oma lika!
  Meillä oli edellisessä asunnossa yläkerran wc kanssa laipion alla. Me tosin rempassa laajennettiin se ihan ulkoseinaan asti, jolloin wc-istuimen paikka tuli keskelle tilaa. Arvaa vaan oli se helppo pitää puhtaana ihan vaikka sieltä takaa, no oli totisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohteessa saasta oli kyllä ihan todellista, vessaa ei oltu siivottu kunnolla varmaan kymmeneen vuoteen... sama koski kyllä muistakin yläkerran huoneita :( Mm. lavuaarin hajulukko ja sen yläpuoliset osat olivat sellaisessa mönjässä, mitä en uskonut voivan olla olemassakaan. Säästän teidät tarkemmalta kuvailulta :)

   Kaikki uudet pönttömme tulevat olemaan sellaisia alaosastaan yhtenäisiä tai seinään kiinnitettävää mallia, pönttöjä uusitaan sitä mukaa kun vessojakin remontoidaan kunnolla. Vessan siivoaminen on muutenkin ankeaa hommaa, parempi tosiaan suunnitella kalustus niin, että se onnistuu helpommin!

   Poista
  2. Pönttöjä? Vessoja? Eli paljonko niitä teiltä löytyy?
   t. Juuli

   Poista
  3. Vessoja on neljä, nyt kolme ihmisten käytössä ja yksi kissojen :) Jatkossa määrä tulee olemaan tuo kolme, eli yksi alhaalla, yksi ylhäälllä ja yksi vierashuoneistossa. Ei mikään mahdoton määrä siis :)

   Poista
 4. Meitä on kuusi ja käytössä yksi pikkuruinen vessa. Kolme on purettu pois ja yksi uusi rakennettu aika pitkälle.

  Me ollaan suvilalla ja täällä löytyi yllätyskattovuoto. Onneksi vain pihasaunassa, mutta sen kimppuun voinee käydä vasta kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tultais toimeen yhdellä ja tullaankin muuten, paitsi mun rakko on niin huono, ettei se kestä matkaa yläkerrasta alas :)

   Meidän pitäis purkaa tuo katto piakkoin, kun luultavasti siellä on mineraalivillaa kastumassa. Muuta ei tarvitse luultavasti tehdä kuin purkaa ja jättää paikat auki, vuotoa tuli vaan myrskyn yhteydessä kun vettä satoi vaakatasossa.

   Pidetään ainakin peukkuja, ettei siellä mitään pahempaa olisi, kuten myös teidän tapauksessa!

   Poista
 5. Muuta ei voi sanoa kuin, että hurjaa! Hienoa ja miten luovaa toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hurjan hauskaakin aina välillä :) Kiitos!

   Poista
 6. Löysin tänään ihanan bloginne! Varsinkin tuo juttu hevosten kanssa elämisestä talvella oli kuin omasta elämästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Nyt olemme taas mutavaiheessa kun talvi ei tullutkaan :) No parempi muta kuin jäätikkö!

   Poista
 7. Voi mikä muutos. Tällaiset kulmat vaativat vain sen, että tarttuu hommaan, mutta joskus helpommin sanottu kuin tehty. On se vaan tärkeää, että saa päivittäisen viihtymisen kannalta ongelmakohdat korjattua. Hienoa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sitä jaksaa tehdä aika paljonkin ns. turhaa ja väliaikaista työtä sen eteen, ettei joka aamu ahistu heti ensimmäisellä vessakäynnillä :) Kiitti!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kyllä! Ja tulee kohta vielä parempi kun päästään tekemään uusi väliseinä ja maalaan lattian! Haaveilen raakalautaisesta tai kierrätyslaudoista tehdystä väliseinästä, mutta en tiedä onko meillä materiaalia...

   Poista
 9. Mahtavaa! Että mä ihailen teidän asennetta, te ootte just oikeita ihmisiä asuttamaan vanhaa rakennusta. :)

  VastaaPoista
 10. Onpa jo ihanan keväisiä värejä! Hus pois joulu jo ja kevättä odottelemaan täälläkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitais jättää talvi kokonaan pois välistä, kun kerran ei tullut ajoissa :)

   Poista
 11. Ohoh, tulipas siitä kiva! Pitääkin miettiä meidän uuteen kylppäriin elävöittämistä, kun itse kylppäri on kovin vähäeleinen minun makuuni...

  VastaaPoista
 12. Heips. Itse laittasin tonne makuuhuoneen valkoisten paneelien päälle vaikka pienet kapeat verhot. Se vähän niinkun kehystäisi tuota kapeaa ovea. Esim yksi verho vaan kahtia ja siinä on sitten väliaikainen viritys joka yleensä ainakin meillä tahtoo jäädä ihan vakituiseksi ;) Blogiasi on edelleen kiva käydä kurkkailemassa aina välillä.

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***