torstai 16. tammikuuta 2014

Ei niin kultainen 60-luku

Eilen fiilistelin viehättävää 50-lukua, tänään kiroan 60-lukua ja sen tuomia moderneja muovimaaleja joita meillä löytyy ulkoseinien lisäksi myös peltikatosta...
Koulukuva 60-luvulta, kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.
Tilanne on sellainen, että meillä on käytettävissä ensi syksyyn asti 5000 euron rakennusperintöavustus Ely-keskukselta talon ulkopuolisiin korjauksiin. Ajattelimme teettää rahalla jonkun isomman korjauksen, 5000 euroa avustusta saadaakseen meidän täytyy remontoida 10 000 euron arvosta, korvaus on siis enimmillään 50%.

Ajattelimme, että tuolla 10 000 eurolla saamme hienosti katon kerralla kuntoon, eli olisimme käyttäneet rahan sen maalauttamiseen grafiitin harmaaksi. Ah, kuinka väärässä olimmekaan! Täällä kävi katonmaalausfirmasta ammattilainen joulukuun lopussa ja otti mukaansa näytteen nykyisestä maalista. Sittemmin selvisi, että kyseessä on 60-luvulla käytetty silikaattityyppinen maali, joka on pakko hiekkapuhaltaa kokonaan pois ennen uutta maalia ja väliin täytyy tietysti laittaa ruosteenestomaali.
Koko homma kustantaa n. 30 000 euroa ja pelkkä puhallus+alusmaali 22 000 euroa, jos maalaisimme varsinaisen värin itse. Normaali puhdistus ja maalaus olisi ollut juuri tuon 10 000 euron luokkaa.
Tämä oli tietysti vain yhden firman tarjous, mutta tuskinpa tuota paljon halvemmalla pystyy teettämään, maalityyppi ei siitä mihinkään muutu. Koska emme kylve rahassa, jää katto toistaiseksi maalaamatta. Ei se nyt vielä mitenkään kamalassa kunnossa ole, mutta paksuja maalipaloja siitä tippuu jatkuvasti etenkin talon taka- eli eteläpuolelta. Ensi hätään täytyy suorittaa paikkamaalauksia ruosteenestomaalilla, ai että siitä tulee sitten ruma, mut minkäs teet...

Ennenkuin kukaan ehdottaa uutta kattoa, kerron että se tulisi vielä kalliimmaksi ja toisaalta noita vanhoja kunnollisia paksuja kattopeltejä ei lähdetä muutenkaan vaihtamaan. Itse pelleissä kun ei ole mitään vikaa, hyvin ovat kestäneet 83 vuotta.
Viime kesän tomaattipuskia, ensi kesänä pitää muistaa istuttaa väljemmin :)
Käytämme näillä näkymin avustuksen hirsirungon korjauksen jatkamiseen ja ulkomaalaukseen, nyt pitää vaan toivoa, että joku hyvä hirsimies olisi vapaana vielä ensi kesän hommiin! Aika ihania muuten nuo kesäkuvat, laitoin piristämään tätä muuten ankeaa aihetta.

Olisiko kenelläkään lukijalla vastaavia katonmaalaus kokemuksia, kuulisimme mielellämme?

41 kommenttia:

 1. Tosi hienoa, että olette saaneet tuon avustuksen...kun nyt kerran vanhaa koerjaatte....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ON hieno juttu, tuli sellainen tunne, että joku ihan ammattilainenkin arvostaa tätä meidän hullua urakkaa :) Saatiin päästös reilu vuosi sitten, joltakin oli projekti peruuntunut ja avustus myönnettiin sitten meille. Tiukassa nämä avustukset kyllä ovat ja tiukkenevat koko ajan kun julkinen raha vähenee.

   Poista
 2. No voihan harmitus! Suosittelen kyllä ehdottomasti kysymään tarjousta ainakin vielä parista muusta paikkaa. Me teetettiin kattoremppa meidän rintsikkaan ja hintahaitari oli huima kun tarjouksia kyselin, vaikka toimitussisältö oli täysin sama. Kalleimman ja halvimman tarjouksen välillä oli yli 25 % hintaeroa. Tosin eihän edes tuollainen hintaero tee teidän urakasta ilmaista, mutta kysyä kannattaa aina. Lisäksi itse saattaisin ehkä kysäistä, mitä maksaisi hiekkapuhalluslaitteiston vuokraus, jos sen tekisikin itse. Uutta kattoa ei munkaan mielestä ole mitään järkeä lähteä vaihtaan. Vanha on mielestäni kaunis ja eiköhän sillä ole vielä monia monia käyttövuosia edessä. Hurjasti tsemppiä teille urakkanne kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tietenkin kysyä ja nyt on helpompi kysyä kun tietää jo tuon maalityypin ja sen vaatimukset.

   Kyllä me mietittiin kaiken tekemistä itse, mutta siinä on se ongelma, että ruosteenestomaali täytyy saada maalattua samantien puhalluksen jälkeen. Kaksi ihmistä (joista toisella eli minulla korkeanpaikankammo) ei selviä sellaisesta oikein millään muuten kuin pätkissä tekemällä ja sitten taas nosturin ja laitteiden vuokraus on niin kallista, että pitäis melkein kerralla tehdä. Maalaus olisi ainoa homma, minkä voisi tehdä pätkissä itse, eli siis Sami voisi tehdä, minusta ei sinne katolle ole menijäksi. Kattokulma meillä on huima 45 astetta, siellä ei seisaallaan pysy ilman lapetikkaita!

   Kiitos tsempeistä, kyllä tää tästä taas!

   Poista
  2. Ei muakaan kyllä katolle saa, vaikka meillä se ei ole yhtä jyrkkä. Siksi teetettiin. Tuskin hommasta mitään olisi tullut isännältä yksin ja ihan kauheasti ei ole näkynyt vapaaehtoisia remppa-apureita... Hyvä, että avustukselle on kuitenkin mietittynä toinenkin kohde. Meidänkin pitäisi tehdä jotain ja pian ulkovuoraukselle. Edellisten asukkaiden maalaama muovimaali rapisee pahasti.

   Poista
  3. Me ei ikinä lasketa apureiden varaan, joko tehdään itse tai sitten palkataan joku tekemään. Ainoana poikkeuksena yksi viikonloppu viime kesänä, jolloin ystävä pariskunta oli auttamassa kuvauksia varten, vieläkin lämmöllä muistellen :)

   Poista
 3. Hui ikävä yllätys. Meillä on uusi peltikatto, joka on nyt ollut säiden armoilla sen verran että pitäisi maalata. Olin siinä uskossa, että maalaus on helppo urakka tehdä itse, mutta erään kommentin mukaan olisi järkevintä teetättää ammattilaisella. Voiko se olla niin vaikkeaa? Maalattava pinta-ala ei ole järkyttävän suuri ja minua henkilökohtaisesti ei haittaa katolla hyppiminen ja kivan rusketuksen saaminen. Ensi vuonna homma olisi jo pikku pakko tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei voisi tehdä itse?! Kun tekee vaan pohjatyöt eli puhdistuksen huolellisesti niin eihän siinä mitään kummallista ole. Ja sitä kattoa voi ja kannattaa sitten seurata ja paikkamaalata vaikka joka kesä, jos tarvetta on! Kyllä mekin se maalaus varmaan tehdään joskus itse vaikka pinta-alaa ja muita haasteita riittää.

   Poista
  2. Tuohon katonmaalausrusketukseen sen verran kommentoisin, että katto täytyy maalata pilvisellä ja ei mielellään kovin helteisellä säällä. Maali kuivaa lampimään peltikattoon ihan salamana ja jälki on hienon laikukas. Mutta toisaalta... On onhan dalmatialaisekin laikukkaita ja tosi söpöjä! Muuten maalaus on aika helppo homma.

   Poista
  3. Eikös se aurinko rusketa pilvienkin läpi? :)

   Poista
 4. Voi että, ei oo tuo remontti aina helppoa!

  VastaaPoista
 5. Me ei olla vielä kattoasioissa, mutta juuri viime viikonloppuna luin museoviraston peltikatonkorjauskorttia ja minusta hiekkapuhallus ei kortin mukaan ollut vaihtoehto, koska se irroittaa sinkityksen peltikaton pinnasta. Muutoin ymmärtäisin, että peltikatto on parhaimmillaan lähes ikuinen.

  http://www.nba.fi/fi/File/124/korjauskortti-5.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sehän siinä on, mutta mitä muita keinoja maalin poistamiseen on? Tuon nykyisen maalin päällä ei siis pysy mikään maali, joten jollain se on saatava pois. Kattopinta-ala on noin 600m2, joku järkevä keino pitäisi olla, muuten hommaan menee koko loppuelämä :) Ymmärtäisin, että ruosteenestomaalilla ikäänkuin korvataan sen sinkityksen menetys.

   Poista
  2. Oot varmaan oikeassa. Mä olen vielä niin alussa tässä kattoasiassa. Meillä on seinät pahemmassa kunnossa eli katto ei ole vielä listalla.

   Poista
  3. Soodapuhallus? Paljon parempi vaihtoehto kuin hiekkapuhallus. Ei kuluta pintaa.

   Poista
 6. Huhhuijaa, ei siis paljoa viistonninen tuossa lämmitä vaikka muuten suuri raha onkin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pitää tehdä jotain vaan sillä kymppidonalla, niin kyllä se sitten lämmittää :)

   Poista
 7. Noi kattoasiat ( ja kaikki muutkin ulkopuolen remontit) on todella kalliita!! Meidän talossamme on alkuperäinen peltikatto vuodelta 1930 ja on hyvässä kunnossa ikäänsä nähden! Katto on maalattu viimeeksi 2008 tai -9 ja nyt se pitäisi maalata / paikkamaalata. Meiltäkin irtoilee lämpäreitä ja parista kohtaa katto on aika ruma... Viime kevättalvella meillä kävi joku ulkokuoriremontteohin suuntautuneen firman toimitusjohtaja kauppaamassa uutta kattoa..Naapuriin sellainen asennettiin ja se on niin ruma!! Tämä meidän kattomme on kaunis, niinkuin ne siihen aikaan ovat olleet!! Remppafirma olisi asentanut meille uuden rumiluksen 15000 eurolla. Mikä mielestäni on ihan järkky summa!! Sellainen aaltopeltikatto meidän taloomme tulee vain kuolleen ruumiini yli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on just sitä, mitä ei halua tehdä näin ison katon kanssa, eli pitäisi tehdä niin hyvin, että huoltomaalausväli on lähempänä kahtakymmentä vuotta. Ja se on ihan mahdollista kun tekee kerralla kunnolla, eli poistaa vanhat irtoavat maalit kunnolla.

   Joo ne tiilijäljitelmä peltikatot on niin rumia, ainakin tällaiseen vanhaan taloon... ja jos aitoutta hakee niin kaukana siitä. Eli jos haluaa tiilikaton, niin sitten laittaa oikeat tiilet ja jos haluaa peltiä niin sitten saumapeltiä. Piste :)

   Poista
 8. Kannattaa tosiaan vielä soitella. Kaverin rintamamiestalon (tai sen tyyppisen vähän isomman talon) katon peltityöt olivat 5000€. Toki teillä tuota pinta-alaa riittää. Meillä tuo katto kans syö hermoja. Se oli korjauslistalla ykkösenä, mutta saatiinkin vuoto korjattua ja yks perinnerakentaja sanoi, että kyllä sen ehtii myöhemminkin. Toinen taas sanoi, että koko talon korjaus on syytä aloittaa katosta. Voi ie, ie ie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tarkoitat peltitöillä..? Meilläkin ihan perusmaalaus pesuineen olisi jäänyt alle 10 000 euroon, tässä suurin osa hinnasta tulee hiekkapuhalluksesta ja kahteen kertaan maalaamisesta.

   Kyllähän sen katon ja rännien täytyy olla sellaisessa luotettavassa kunnossa ennen muita remontteja. Jos siellä katossa on vuotoja niin sitten moni sisällä tehty työ voi mennä aivan hukkaan ja jos sadevesi pääsee valumaan ulkoseinille rännien puutteessa niin maalipinta on muutamassa vuodessa pilalla. Meillä olisi rännien uusimista myös luvassa, halutaan tietty sellaiset vanhat tötterömalliset keräimet, jos nyt niitä sitten edes!

   Poista
  2. Psssst! http://www.kattotarvike.com/sadevesijarjestelmat-sinkityt-perinnekourut-c-32_85.html

   Jos et ollut vielä törmännyt. Meinasin meillekin. Onhan ne nyt ihan eri näköiset. Ja varmasti parempaa laatua kuin valmiiksi pinnoitetut. Meidän pitäisi varmaan seuraavana kesänä paikkailla ulkovuori ja maalata torppa. Ja laittaa uudet rännit, entiset on nyt 20cm liian lyhyet, kun pidennettiin vähän räystäitä. Seinät kastui niin pahasti.

   Poista
  3. Me halutaan ne ihan sellaiset täyspyöreät isot keräimet, sellaiset kun tässä on alunperin ollutkin. Mut sinkityt ehdottomasti, ne voi maalata sitten myöhemmin samalla kuin katto, kai se joskus kuitenkin saa uuden värin ylleen... Nykyiseen hopean väriseen kattoon käy maalaamattomat sinkkirännit ihan hyvin. Hmmm... Vähänkö olis siistii saada edes ne ensi kesänä! Tosin sitten täytyy löytyä rahat myös yläpohjan eristämiseen, muuten menee uudet hienot rännit mutkalle seuraavana keväänä kun jäät tulee katolta alas...

   Poista
  4. Mullakin on ensi kesäksi lista. Mutta mutta. Keittiön aloitus siirtyy suosiolla plussakeleille. Ei jaksa ja on vaan niin paljon helpompaa touhuta autotallissa. Mutta kai siinä keittiön remontoimisen ohessa voisi vähän rapsuttaa ulkoseiniä ja..

   Poista
  5. No jos tulee sateinen kesä niin meidänkin listat menee uusiksi, meidän tuurilla varmaan tulee kun viime kesä oli aurinkoinen ja me tehtiin sisähommia erään telkkuohjelman takia :/ Mut eteläseinä laudoitetaan ja maalataan, vaikka mikä olis, se on ollut kohta 3 vuotta hirrellä alaosastaan!

   Poista
 9. Voi ei, mikä takaisku. Hengessä mukana ollaan, vaikkei paljon taida lohduttaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen takaisku tässä remontissa :) Sellaista se on vanhan remontointi, enimmäkseen tulee näitä negatiivisia yllätyksiä, mut kyllä niihin osaa jo varautua tällä kolmen vuoden kokemuksella!

   Poista
 10. Ehdottomasti kysykää toinenkin mielipide, ja myös museoviraston mielipide mitä nyt pitää tehdä katon kanssa. Hiekkapuhallus kuulostaa minustakin aika rajulta toimenpiteeltä, mutta en osaa sanoa onko muita vaihtoehtoja. Sama katon maalaus on meillä edessä, vihreä väri on lähes kulunut pois ja tumman harmana haluamme mekin.
  Kiitos postista, tuli perille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täytyy kysellä! Kiva että tuli perille, meinas tosiaan unohtua koko juttu :)

   Poista
 11. Mahtaisikohan löytyä jotain maalinpoistoainetta, millä välttyisi hiekkapuhallukselta? Meillä painitaan yläpohjan eristevahvuusongelmien kanssa. Matalasta yläkerrasta tuppaa tulemaan entistä matalampi ja vaihtoehtona saattaa jopa olla katon korotus. Museoltakaan ei äkkipäätä löytynyt ideaa, kun emme uretaanivaihtoehtoja joita on kuulema käytetty hyväksy. Pulmia ja kalliita pulmia näiden vanhusten kanssa riittää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kysellä eri firmoista, netistä ei löytynyt tietoa tuosta silikaattityyppisestä kattomaalista yhtään. Lieneekö joku harvinainen kokeilu sitten... Meilläkin yläpohjaa pitää lisäeristää, mutta talossa tuota korkeutta piisaa, kerrankin joku asia on helppo :)

   Poista
 12. nyt kyllä kuulostaa oudolta??!! kyllä varmasti löytyy sellaista kattomaalia,mikä pysyy minkä vaan maalin päällä.panssaripesun pitäisi riittää.eihän sellaista maalia tarvii saada pois,mikä on kiinni pellissä!..vain irtonaiset lämpäreet putsataan....tosi kumma ja ylimitoitettu tarjous firmalta,hmm....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä firmalla ja henkilöllä oli 30 vuoden kokemus asiasta, mutta tottakai kysytään vielä muualta. Maalikerros on sellainen tosi paksu ja lähtee irti paksuina paloina, joten pitää kyllä saada 100% varmuus, että uusi maali siinä päällä myös pysyy! Näin isoa kattoa ei joka viides vuosi maalata...

   Poista
 13. Tuo silikaatti- eli vesilasimaalia on käytetty tietääkseni pääasiassa kiviseinämaalina kalkkimaalin rinnalla. Silikaattimaali on sinänsä tosi vanha maali jo 1800-luvulta (Keim-maali patentoitiin 1881) ja se tuli uudestaan muotiin 1980. Vesilasimaali on siis perinnemaali. Nykyään silikaattimaaleissa käytetään sidoksena myös muoveja mikä tekee

  Silikaattimaalia on käytetty, koska se on erittäin kestävä, mutta uusiminen (kiviseinissä) on kalkkimaalia hankalampaa. Se, miten maali käyttäytyy katossa, en tiedä, mutta luulisi uudelleenmaalauksen olevan juuri silikaattimaali jos joku. Ehkä museovirasto voisi auttaa tai Panu Kaila. Katonmaalausfirmojen kilpailutus on hyvä idea, kunhan muistaa, että ammattilaisiakin on monenlaisia. Tiedätte varmaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kysyä ensimmäiseksi Rakennuskulttuuritalo Toivosta, meidän täytyy siellä joka tapauksessa hyväksyttää Ely keskuksen tukema työ. Jotenkin nyt kuitenkin tuntuu, että se työ ei taida olla katto, mutta onhan niitä ihmeitä tapahtunut, olisko meidän kohdallakin aika sellaiseen positiiviseen ihmeeseen :)

   Poista
  2. Jokatapauksessa raha on hieno juttu ja muihinkin kohteisiin tärkeä. Pahoittelen kun kirjoitettu teksti on vähän töksähtelevää ja nenäkkään kuuloista. Teillä on kuitenkin asiat hallussa ja paljon taustatyötä tehty jo nyt. :) Luulen, ettei tuolle katolle mitään katastrofia tapahdu, vaikka se vielä aikansa huilaa. Ymmärrän sen hädänkin sen kunnostamisen suhteen.

   Kiva kun on valoa, kamalasti pursuaa uusia suunnitelmia, mitä luulee kykenevänsä tekemään.

   Poista
  3. Itseasiassa mistään ei löydy tietoa silikaatin käyttämisestä kattomaalina, joten taustatyön tulos on pyöreä nolla tähän asti... Onko sulla siitä jotain mitä me ei olla löydetty, tuo kiviseinäjuttu oli ainoa mitä me löydettiin? Saa nähdä mitä Toivon konservaattori vastaa, toivon kovasti että heiltä löytyisi tietoa!

   Poista
  4. Ei kyllä ole missään. Yritin kaivella kirjoja, mut ei. Mitähän se Panu K:n maalauskirja sanoo? Onko teillä sitä? Mulla on vaan Talotohtori. Toivon mukaan löytyy järkevä ratkaisu, koska katto on hieno ja tosiaankin säilyttämisen arvoinen.

   Poista
  5. Kiitos etsinnöistä! Meilläkin vaan talotohtori. Jospa se konservaattori tietäis jotain, palaan raportoimaan kyllä!

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***