keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Terapiaa


Käytiin taloterapiassa Porissa Rakennuskulttuuritalo Toivon konservaattori Kalle Virtasen luona, siinäpä sellainen tyyppi joka osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Hän lohdutti meitä jo neuvontakäynnillään kesällä 2011, ettei tämä talo mihinkään romahda muutaman lahon hirren takia, oltiin silloin kovin huolissaan noista muurahaisten syömistä hirsistä.
Katon ongelmamaalin ja ulkoseinien lateksimaalien poistamiseen hänellä oli tarjota tällainenkin vaihtoehto: aika. Ajan kanssa ne maalit tulee katoltakin alas, pitää vaan huolen, ettei se ruostu puhki. Tämän vaihtoehdon kanssa suurin haitta on tietysti ulkonäkö, mutta silti kovin lohduttava ehdotus!
Teetämme nyt ensi kesänä avustusrahoilla hirsitöitä ja uusimme talon rännit vanhan mallisiksi sinkityiksi ränneiksi keräystötteröineen. Jälkimmäinen täytyy vielä varmistaa Ely-keskuksesta, että avustus sen kattaa.
Kattoon pohdimme ja mahdollisesti testaamme erilaisia maalinpoistomenetelmiä ja teetämme tarkemman analyysin käytetystä maalista. Näimme konservaattorin luona kuvia, missä vanhan talon katto oli maalattu hyvin samanoloisella maalilla kuin tuo meidän nykymaali. Siihen päälle oli vedetty uusi maali, joka kuoriutui pois. Eli asia täytyy todellakin tutkia, eikä hutkia!
Rakennuskulttuuritalo Toivo, kuva: http://www.luomura.com/
Lisäksi saimme loistavia vaihtoehtoja kattoturvajuttujen rakentamiseen, valmiina ostettavat kalliit kattosillat eivät todellakaan ole ainoita vaihtoehtoja, vaan sellaiset voi tehdä myös itse puusta. Kaikissa Toivon rakennuksissa on sellaiset. Olipas kaikenkaikkiaan hyvä jutella asioista, suosittelen tuollaista konservaattorin neuvontaa ja etenkin neuvontakäyntiä kaikille, kenellä se vaan on mahdollista toteuttaa.
Olisipa jo kesä niin pääsisi kunnolla ulkoremontoimaan, viime kesä meni sattuneesta syystä sisällä ja polte on nyt kova!

12 kommenttia:

 1. Uskon, että sormet jo syyhyää...no kevättä kohti mennään...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulis oikein lämmin kevät ja sateeton kesä :)

   Poista
 2. Enpäs tuollaisesta paikasta ollut kuullutkaan, vaikka itsekin olen ekalta ammatiltani konservaattori. Tosin huonekalu-sellainen. Kiva, että vaihtoehtoja löytyi. Minua kyllä tuleva ulkoehostus pelottaa ja ei edes tee mieli aloittaa, kun olen ihan varma että joku menee pieleen. Hyvä asenne ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Porissa on paljon kaikkia hyviä juttuja, kuten nyt tämä Toivokin :)

   Nyt korjaat asenteen niin, että ulkona on tosi kiva tehdä hommia ainaisen sisällä pakertamisen jälkeen! Eikä se mitään rakettitiedettä ole, vanhat lateksimaalit pois ja uutta perinnemaalia tilalle :)

   Poista
 3. Ihana sana tuo "taloterapia" :)) Mutta uskon, että aidosti juuri hyödyllinen ja erityisesti siinä, kun sitä uskoa pitää juuri silloin valaa, kun tulee vastoinkäymisiä. Vrt teidän kattokuviot. Täytyy pistää korvan taakse ja hyvä teille, että saitte kaivattua perspektiiviä ongelmiin. On hyvä kuulla ja havaita, että muut joskus jossain toisaalla ovat jo käyneet läpi samoja juttuja ja vaihtoehtoja on useita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika -vaihtoehto on just nyt hirmu ihanan kuuloinen :)

   Poista
 4. Mahtavaa, tuollainen uskonvahvistus on välillä tarpeen! Innolla jään odottamaan remonttinne edistymistä. Oletteko päätyneet muuten takan värityksessä johonkin lopputulemaan?
  t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takka-asia on jotenkin häipynyt taka-alalle kaiken muun uuden suunnittelun keskellä, odotan inspiraatiota :) Ollaan suunniteltu pihahommia vaikka kuinka monta vuotta eteenpäin ja uutta eteistä ja ja ja... Tosin vaihdetaan parhaillaan olohuoneen järjestystä, nyt uusi takka on paremmin esillä ja maalauskin tulee varmaan tärkeämmäksi. Näytän ens viikolla mitä täällä on puuhattu!

   Poista
 5. Onneksi monikaan asia vanhassa talossa ei ole lopullisesti "pilalla" vaikka olisi lätkitty ties mitä materiaalia... Itseäni harmittaa myös kovasti niinkin naurettava asia, kuin maali, jolla olemme korjattuja ikkuinoita maalanneet... En ollut perehtynyt riittävästi maaliasioihin (tyhmää, tiedän) ja otimme maalikaupasta heidän suosittelemaansa öljymaalia, joka olikin siis alkydiöljymaali. Kun tämä minulle valkeni, näin sinipunavihreää ja olin harmissani ennenkaikkea omasta tyhmyydestäni mutta myös maalikaupan "asiantuntevuudesta", kuitenkin olimme hakeneet öljymaalia vanhojen ikkunoiden maalamiseen. Noh, tästä pitää ottaa opikseen ja katsoa mitä ikkunoiden kanssa tulee tapahtumaan... toivottavasti se kauhukuva ei toteudu että puu "lahoaa olemattomiin" siellä maalin sisällä. Jos ikkunat on kestäny jo vajaa 100 vuotta ja mä saan ne tuhottua muutamassa vuodessa niin HARMITTAA ja se työn määrä mitä niiden kanssa on tehty. Oppia ikä kaikki. Mielummin muutamakin ylimääräinen tuumaustauko ja tiedonhakua ja asioiden selvittelyä kuin hukkaan heitetty työ ja materiaalin tärveleminen.

  Pitkää pinnaa ja onnea matkaan!

  t: Maria (p.s. odotan jatko-osapostausta keittiön kaapeista... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällähän oli lateksilla maalattu kaikki mahdollinen ulkoa ja tuosta ensimmäisestä kuvasta näet, että se lateksi on vaan lähtenyt kokonaan ikkunanpuitteesta pois, lähtee yhtenä levynä. Meillä on ollut muutama lahonnut alapuite, joka on lahonnut sen takia, ettei maalia ollut enää ollenkaan. Tuo alapuite on kaikkein herkin kun vesisade kohdistuu siihen. Että jos vaikka ne alapuitteet ottaisitte takaisin puulle ja oikeanlaista maalia tilalle näin ensihätään? Tämä siis ihan maallikko/maalaisjärki mielipiteeni asiaan.

   Jatkopostausta ei ole tullut, koska ikkunaseinän pitkiä alakaappeja ei ole vieläkään tehty sisältä valmiiksi... Itse odottelen myös jotain tapahtuvaksi mielellään suht pian ;)

   Poista
  2. Hyvä huomio! Kiitos vinkistä, ja selväähän on että kaikki korjausmaalaukset teen jatkossa oikealla öljymaalilla...! =) Toivon että mitään todella kamalaa ja peruuttamatonta ei ole tapahtunut, ettei tarvitse lähteä puusepän luokse tekemään ikkunoita. Ja onhan noita vielä melkoinen kasa korjaamattakin, että ihan hyvä sentään tässä vaiheessa huomata, kun "vasta" 6 ikkunaa on korjattu.

   (se keittiönkaappipostaus kiinnostaa siksi lujasti, että olemme itse miettimässä juuri millaisia kaapistoita keittiöömme väsäämme, ja maalijäljistä katossa päättelin että siinä on ollut joskus juuri samankaltainen kaapisto kuin teillä siellä nurkassa. Mutta hyvää kannattaa aina odottaa)

   Poista
  3. Kiinteät kaapit ovat kyllä valmiit, valmistuivat ihan ensimmäisinä koko keittiössä. Voisin niistä tehdä jutun vaikka ens viikolla, nyt onkin paljon postattavaa kun meillä oli aikamoinen möbleeraus tällä viikolla ja oon maalannu tuoleja ja ja ja... :) Mut jos aloitan siitä kaapista :)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***