keskiviikko 5. helmikuuta 2014

68 neliötä tunnustettavaa


Vehkosuon Tessa heitti muutama päivä sitten haasteen, jonka tarkoitus on paljastaa joku kodinhoitoon liittyvä heikkous. Luulin ensin, ettei minulla kerta kaikkiaan ole mitään niin järisyttävää laiminlyöntiä josta saisi jutun aikaiseksi... Olen nimittäin melko siisti ihminen, tykkään järjestyksestä ja feng shuit ovat kohdallaan kun kaapit ovat kunnossa. Horoskooppimerkkini on neitsyt, mikä selittänee osittain tämän luonteenpiirteen. Totta kai niitä sotkuja aina on, muttei mitään sellaista vakiokohdetta, joka olisi aina hoitamatta.
No sitten mietin asiaa vähän enemmän ja kas kummaa, muistin yhden pikkujutun eli tuon meidän työsalin! Kyseessä on talomme kahdesta luokkatilasta toinen, olohuonetta muutaman neliön isompi huone, jonka olisi tarkoitus toimia verstaana.
Nykytila on kuitenkin hyvin surullinen... Työsaliin on roudattu kaikenlaista sekavaa kamaa kolmen vuoden ajan niin paljon, ettei siellä mahdu tekemään oikeastaan yhtään mitään. Viime kesän tiukka remppa pahensi tilannetta huomattavan paljon ja kuvauspäivän aamuyön tunteina dumppasimme salin niin täyteen tavaraa, ettei sinne päässyt puolta metriä pidemmälle. Nyt salin eri osiin mahtuu sentään kävelemään muutamaa kapeaa polkua pitkin.
Ovesta vasemmalla ovat kaikki työ- ja ratsastusvaatteet isossa kasassa lattialla, sitten siinä on vanha keittiön liesi ja jääkaappi ja sitten jotain jota näkyy yllä olevassa kuvassa. Banaanilaatikoissa on muutosta asti niissä ollutta tavaraa, varmaan kaikkea todella tarpeellista... Kuvan keskivaiheilta, ison läjän takaa saatat erottaa ikivanhat kangaspuut, jotka edellinen omistaja jätti tänne. Hienot kapineet, mutta vievät tilaa aivan liikaa, eikä niille oikein käyttöäkään ole. 
Oikeassa laidassa näkyvät Leijonalevyt kasasimme aikanaan kätevästi keskelle tilaa, en enää pysty ymmärtämään miksi.
Ovesta oikealle on kaikkea tällaista... pujotellaampa peremmälle... 
Jiirisahan sijoituspaikka suorastaan herättää työhalut!

Lattialla on kaiken muun roskan seassa tilaustyynyihin käyttämääni vaahtomuovirouhetta. Tyynyjen täyttäminen rouheella on niin sotkuista puuhaa, että teen sen mieluiten täällä. Huono puoli asiassa on, ettei niitä pysty oikein siivoamaan lattialta muun tavaran seasta ja rouhe kulkeutuu mukavasti kenkien pohjissa täältä joka paikkaan.
 Minun raaka-ainevarastoa.
Sitten helpottaa hetkiseksi! Tasoilla on valmiiksi maalattuja uusia katto- ja jalkalistoja, niitä tuli ostettua vähän reilummin viime kesänä. Uudet isännän sorvaamat hienot portinpylväät ja kunnostettavat portit odottelevat kevättä ja asennusta ulos.
 Lakanoiden alla uutta kevättä on jo muutaman vuoden odotellut meidän Paksu Poika.
Tänä vuonna se pääsee työsalista tien päälle, ihan varmasti! Ehdotin kerran isännälle Harrikan myyntiä vähäisen käytön vuoksi, johon hän sanoi, että se on hänelle sama asia kuin että minun pitäisi myydä Myrsky heppani. I rest my case. Meillä oli aiemmin molemmilla omat Harrikat, nyt ajellaan vuorotellen tällä Samin lapsuuden unelmalla.
Ainoa paikka, missä töitä pystyy oikeasti tekemään, on tämä minun spraymaalauspaikka. Tässä maalailen korujen ja kylttien sähköjohdosta taivuteltuja tekstejä. Saliin tulee jatkossakin jäämään linouleumilattia, ei paljoa haittaa kaatuneet maalipurkit ja muut erheet.
Peräseinällä on pieni kokoelma alkuperäisiä listoja ja jotain muuta sälää, sekä sähkövastuksella toimiva pönttöuuni.
Sitten käännymme takaisin tulosuuntaan ja ihailemme vielä hetken tavaran määrää ja sekasortoa! Salissa on entiset koulun keittiön kaapistot, joiden oviin kirjoitin, mitä laatikoissa pitäisi säilyttää. Muuten hieno idea, mutta tavaroiden palauttaminen paikoilleen tuntuu monesti aivan ylivoimaiselta suoritukselta.
Sen vuoksi ne jäävätkin usein eteiseen lipaston päälle ja ympäristöön.
Huh. Tämä juttu saa luvan toimia työsalin siivouksen ja uudelleen organisoinnin ennen -osana. Jälkeen -osa tulee keväällä, heti kun on niin lämmin ilma, että roskaa voi kantaa avonaisista ovista suoraan peräkärryyn ja edelleen kaatopaikalle. Sillä tämän neitsyen pää ei kestä tätä kaaosta enää yhtään kesää pidempään!

33 kommenttia:

 1. Tuohan tarvitsee vain hyllyjä ja laatikoita niin saat lattian esille. Sille sahalle olis kyllä hyvä saada jokin pöytä alleen.
  Kuvat on kyllä mainiot ja niin totta remonttikohteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja sellaisen kunnollisen siivouksen ja organisoinnin, kyllä täällä kaatopaikkakamaakin on vaikka millä mitalla! Sahalle vakituinen paikka keskeltä pitkää tasoa, niin on helppo sitten sahata pitkää tavaraa.

   Poista
 2. Jep, hyvältä näyttää! Meillä on iso navetta, jossa on iso halli, jossa piti värkätä monenlaista. Siellä on ihan just sama sisustustyyli kuin näissä kuvissa, paitsi että suuri osa romusta on ihan vaan roskaa. Kevätsiivousta odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei onneks ole ulkorakennuksissa hukkatilaa. Tosin pari kaatopaikkakuormaa odottaa autokatoksen takana :)

   Poista
 3. Hmmm...puhuitko tuolla aikaisemmin, että kannatte ensikesänä puita työsaliin...no siivota pitää jos tuonne niitä aiotte saada mahtumaan...:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u... neljä lavallista aiotaan saada mahtumaan :D Tein jo pohjapiirustusta uudesta järjestyksestä!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eikös ole, kyllä on jo kova polte ajamaan kahden kesän tauon jälkeen!

   Poista
 5. Sähkövastuksella toimiva pönttöuuni?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli meidän muuttaessa neljässä takassa sähkövastukset. Vastuksien laittaminen takan pesään (samanlaiset kuin sähkökiukaassa) on ollut aika yleinen tapa joskus 70-80-luvulla, kun sähkö oli halpaa. Nyt meillä on sellaiset enää kahdessa takassa, tosin kumpikaan ei ole lämmityskäytössä, kun ovat sellaisissa tiloissa mitä pidetään peruslämmöllä pattereilla.

   Poista
 6. Vähän aikaa katselin että kangaspuut?....niin missä?...mutta nehän oli vain ovelasti maastoutunut :)
  Aika mielenkiintoinen tila - ja mielenkiintoinen siivousrupeamakin varmasti.
  Ja pyörä ON komee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä voi löytyä vaikka mitä unohtuneita aarteita kun alkaa siivoamaan! Välillä tuon moponkin on unohtanut ;)

   Poista
 7. Ei tuo ole minusta paha. Ihan ymmärrettävääkin, joten älä huoli! :) Ja voi kun mä ihailen niitä ihmisiä, joiden laatikot ja kaapit on järjestyksessä suorissa pinoissa! Mä tykkään, että yleisilme on järjestyksessä, mutta luoja paratkoon - komeroihin, kaappeihin ja laatikoihin ei ole syytä kenenkään kurkata! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut onhan tuo ihan järkyttävää tilan tuhlausta! Viimekin kesänä isäntä joutui kunnostamaan keittiön kaappeja pari neliömetrin tilassa tosi hankalasti, ei vaan ollut aikaa raivata enempää tilaa...

   Ei mullakaan ihan koko aikaa ne kaapit ole tiptop, mut suurimmaksi osaksi kuitenkin :)

   Poista
 8. Ihanaa. Helpotuksen huokaus. Meillähän on myös samanlainen tila, ehkä 30 m2, jossa on yhä lähes kolmannes omaisuudestamme muuton (2 v. sitten) jäljiltä ja lisäksi kaikkea remppakamaa juuri yhtä järjestelmällisesti kuin teilläkin. Huh. Ei olla ainoita!

  VastaaPoista
 9. Oi mikä jokanaisen unelma tuo verstas onkaan...no.mulla ulkovarasto samanlaisessa kunnossa...mut sitten kesällä siivoon:)

  VastaaPoista
 10. Voi että tuo tila (luokkahuone) on ihana...tulee lapsuus mieleen. Meillä oli tuollanen silloin. Välillä siinä oli kuivia heiniä, kun oli hyvä heinävuosi, joskus lattia oli täynnä kauraa, kun ei ollut sopinut kuivaamoon meidän viljat.
  Mut pääosin oli vähän tyhjempi :) Mut ei se mitään tarpeellistahan ne on jossain säilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan tarkoitus tuoda klapeja ensi talveksi tuonne, eli saapi kyllä tyhjentää ja järjestellä ihan urakalla :)

   Poista
 11. Haha, ihana nähdä että muutkin osaa! Telkkarissa ei tätä salia vissiin esiteltykään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinne päässyt sisään silloin, oven kun aukaisi niin tavarat tippui avaajan päälle :D

   Poista
 12. Täytyy sanoa etten ole ikinä nähnyt noin kaunista romuvarastoa! Noi hirsineinät, upeat!! Pientä laittoa vaan... :)
  t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tästä tulee vielä hieno työsali!

   Poista
 13. Minä olen niin odottanut, että näkisin sen loppuosankin teidän talosta! Eihän noin isossa talossa vaan voi olla niin vähän huoneita, kuin mitä täällä on näkynyt. :D

  Meillä on ihan samanlainen verstas. Sulo aina aloittaa sen järjestämisen, mutta ei ole koskaan saanut hommaa valmiiksi. Aina ennen uutta aloitusta huone kerkiää myllääntyä täyteen. Ja kun se ei ole jäjestyksessä, ei työkaluja vaan voi palauttaa oikeille paikoilleen, vaan ne vaan viskataan ovesta sisään.

  Voih, moottoripyörä. Minusta te olitte jo ennestäänkin niin ihailtavia, ja nyt nousitte kyllä jonnekin korkeimmalle jalustalle. Minä HALUAISIN, että mekin harrastaisimme moottoripyöräilyä. Mutta todellisuudessa harrastamme moposkoottereilua. Se ei ihan ole sama juttu kuitenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt ei ole enää kuin vintti näyttämättä ja itseasiassa tästäkin luokasta on kuva tyhjänä ihan ekoissa teksteissä, silloin siitä piti tulla juhlasali: http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/2011/03/sisusten-esittelya.html

   Mä vannon, että kun tää kerran siivotaan, niin en päästä sitä enää ikinä tällaiseen kuntoon. Välillä on jäänyt joku homma kokonaan tekemättä kun ahdistaa pelkkä ajatus lähteä etsimään työkaluja tuolta kaaoksesta... ei hyvä!

   Minäkin aloitin aikoinaan 24-vuotiaana Vespa moposkootterilla, sitten ajoin prätkäkortin sitä varten, että saan isomman Vespan, mutta homma vei mukanaan ja hankin oikein prätkän. Sitten vähän isomman ja vielä isomman ja nyt ajelen tuolla Samin jättiläisellä ;)

   Poista
  2. Toivottavasti me etenemme joskus edes siihen Vespa-mopovaiheeseen, nyt mennään kiinalaisilla. :P

   Poista
 14. Kyllä tämä lohdutti. Ja tuli vielä lämpimämpi ja inhimillisempi olo teistä. On se kuitenkin hyvä tuon sotkun kanssa, kun voi sulkea oven ja astua harmoniaan. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä! Paitsi aion siivota ja pitää tuon kunnossa mahdollisesta epäinhimillisyydestä välittämättä :) Kukaanhan ei ole täydellinen kuitenkaan, vaikka koti olisikin tiptop. Kiitos samoin!

   Poista
 15. Suorastaan r-a-k-a-s-t-a-n tätä tunnustusta!! ..ja sitä, että teilläkin on moottoripyörä sisällä ja listoja hujanhajan ja banaanilaatikoita ja piuhoja ja ihan luvattoman suuri määrä erinäisiä työkaluja - niin meilläkin! :D ..moottoripyörä tosin muutti pois sisältä ja kaikki tuo muu roina siirtyi ulkoeteiseen, kun huoneet alkavat olla ihan huonekäytössä, mutta.. se rakennustarvikkeiden ja työkalujen sun muun määrä, minkä (pitkäkestoiseen) remppaan tarvitsee on jotain aivan käsittämättömän uskomattoman suuri! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :D Kaverikin lohdutti, että on teillä näköjään ainakin työkaluja... joo on, mut kun ne löytäiskin aina kun tarvii ;)

   Prätkän sisälle saaminen oli tapaus sinänsä, siihen liittyi liian lyhyt ramppi (tuotiin pääovesta, jossa 6 tai 7 porrasta), tunkki, puutarhakalusteita ja mopon akun loppuminen... meni mukavasti pari tuntia joulukuisena iltana tuota +300 kiloista jässikkää työntäessä... Mut saatiin kahestaan!

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***