maanantai 31. maaliskuuta 2014

Metsää ja puita

Terveiset metsurihommista! Kaadoimme viikonloppuna puita takametsästä, pois varjostamasta takapihamme takareunaa (olipas monta taka-alkuista sanaa). Homma piti tehdä jo vuosi sitten, mutta taisimme olla silloin niin kiireisiä keittiörempan kanssa, että se jäi.
Tässä näkymät takapihalta tältä aamulta, tuolla aidan takana on vielä aika paljon siivottavaa kun moottorisahasta meni terä kesken karsimis- ja pätkimishommien. Jälkeen kuvia oli yllättävän hankala ottaa, kun tuo syvyysvaikutelma häviää niin helposti, eikä tuota metsän reunan siirtymistä melkein kymmenellä metrillä taaksepäin tahdo kuvista erottaa.

Ennen kuvia näkee täältä, jutun kolmanneksi ja toiseksi viimeisestä kuvasta näkyy parhaiten noita puita ja risuja, mitä kaadoimme pois. Niissä näkyy tuon yläkuvan keskivaiheilla oleva kivikukkapenkki, josta voitte hahmottaa kuvakulmia.

Jutusta uudetkin lukijat pääsevät kärryille takapihan raivausurakasta, sieltä on kiskottu ja kaadettu melkoisesti kaikenlaista ylimääräistä.

Talomme näkyy nyt myös tonttimme vierestä kulkevalta metsätieltä, ennen tuossa oli sankka metsä edessä. Tuo kiviaita ja sen takana oleva pieni aukio on suosikkipaikkojani tontillamme, mutta niin kaukana talosta ettei sille ole muodostunut varsinaista käyttöä. Ehkäpä joku kota tms. oleskelupaikka olisi hauska tuohon.

Kaikki lepät, pajut ja haavat pinosin tanskalaisen maajussin innoittamana risuaidaksi ja karkailevan Tempo terrierin takia laitettu ankea verkkoaita häviää hyvin risujen edestä. Vielä mahtuu aitaan risuja ja runkoja, onpahan vaan kätevä aita tällainen kun ei tarvitse enää miettiä mitä tuolla roskapuulla oikein tekisi. Kaadettujen kuusien rungot menevät polttopuiksi.

Pihan tielle päin näkyvään reunaan on edelleen haaveissa vanhan ajan maalattu lauta-aita, mutta sellaista emme taida ehtiä ihan lähivuosina tekemään.
Teimme hepoille reilu kuukausi sitten uuden metsätarhan vanhan tarhan jatkoksi ja sitä laajennetaan pian tänne kaadetun alueen suuntaan. On sitten kiva takapihalta seurailla niiden puuhastelua. Voi kuinka nuo heppapojat viihtyvät tuolla metsässä, tekemistä riittää ihan eri tavalla kuin tasaisessa puuttomassa tarhassa! Tarkoitus olisi tehdä oikein iso metsähaka koko tuosta takametsästä, jota on vajaa hehtaari. Maasto on täällä todella kivikkoista, joten täytyy vielä tutkia metsänpohjaa tarkemmin käykö se hevosille.
Kuvassa näkyvä koivikkorinne pelloille päin on niin kivikkoista, ettei sinne voi hevosia laittaa ennen kaivinkoneen käyntiä, tarkoitus on laajentaa laidunmaita aikanaan myös sinne.

Hepat tallovat nopeasti polut metsään ja tasaisemmat alueet aivan lituskaksi, tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten maisema muuttuu noiden ekometsureiden toimesta!

Ekoilusta tuli vielä mieleeni kehua kuinka pieneksi olemme saaneet sähkönkulutuksemme. Meillä lähtee aina maaliskuun alusta uusi sähkövuosi käyntiin ja nyt menneenä kautena kulutimme sähköä ennätys vähän; 14 000kWh! Ottaen huomioon, että lähdimme kolme vuotta sitten 40 000kWh:n lukemista liikenteeseen, on pudotus ihan huima. Lisäksi asumme nyt kolme kertaa isommalla alalla kuin tänne muuttaessa ja nekin opettajan huoneiston tilat, joissa alunperin asuimme ovat ylläpitolämmöillä.

Kyllä niitä klapeja siis kannattaa vaan kantaa ja takkoja poltella :) Tuossa pihalla on taas isot kasat ensi vuoden klapeja odottamassa pinoajaa... Vielä kun pääsisimme joku vuosi siihen, että tekisimme polttopuut omasta metsästä, niin lämmittäminen olisi ihan ilmaista. Nyt mennään vielä valmiilla ostoklapeilla, joita paikallinen maanviljelijä meille myy.

Lopuksi vielä vähän väriä näiden haaleiden kevätkuvien piristykseksi uudesta ovikranssista, jonka viime viikolla näpersin. Aurinkoista viikon alkua!

ps. Saimme hirsimiehen varattua elokuun alusta tänne hommiin, saadaan luultavasti koko lopputalo hirsien osalta kuntoon kertaheitolla! Mahtavaa!

20 kommenttia:

 1. Riittää teidänkin tontilla tuota hommaa - ei toimettomana tarvi ihmetellä. Sama täällä...
  Mutta tuo risuaita-asia! Tanskiksesta inspiroituneena minäkin kyhäilin viikonloppuna risuaitaa vanhaa verkkoaitaa hyväksikäyttäen! Punoin siis risua sinne verkon silmujen väliin, on vaan niin hidasta hommaa, että ihan harrastuksen kannalta otan sen näpräämisen :D Hyvältä näyttää kyllä tuo teidänkin risuaita! Taidan "maskeerata" lampaille tulevan pihaton samalla tyylillä, kun ei se verkkoaita muuten niin kaunista ole.

  Aika huikea tiputus sähkönkulutuksessa! Tuo 14 000 kWh:n kulutus - tuon kokoisessa talossa, on kyllä pientä! Ette ole kyllä turhaa klapeja kantaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja kun yhden kulman saa siivommaksi, niin samaa odottaa monta muuta paikkaa... Kun kaikki on saaneet kasvaa vapaasti parikymmentä vuotta, niin hommaa riittää!

   Ai sinä oletkin tehnyt hienosti sitä aitaa :) Minä vaan pinosin risuja ja rankoja, pitää maan sulettua laittaa vielä tukitolppia toiselle puolelle. Ja jatkaa aidan tekoa tuonne nykyisen heppatarhan sivulle myös, ei näy sitten oleskelupihaan hepankakka, vaikka saattaakin vähän haista kun tuuli sieltä päin käy :) Tein aitaa viime kesänä myös tuonne autotielle päin vanha koulun verkkoaitaa vasten. Ai kun se on kivaa tuollaisen aidan teko, minneköhän muualle sitä...

   Poista
 2. Kiva idea aidaksi, voisinko minä leikkiä että meillä ei ole epämääräinen risukasa tuolla tontin laidalla, vaan se on trendikäs tanskis-aita? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän laitat niitä riviin niin ihan helposti voi leikkiä trendikästä :D

   Poista
 3. Kaikki puhuvat siitä tanskalaisesta maajussista. Mä en ole katsonut kertaakaan. Pitäis?
  Hieno aita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pitäis!

   Aidasta tulee vielä hienompi kun saadaan se yhtä korkeaksi kuin verkkoaita, joka puolelta. Lisää risuja!

   Poista
 4. Tulin heti katsomaan aitaanne, kun olit jättänyt siitä mulle kommentin blogiini. Näin myös saman ohjelman, mutta ajattelin, että aidanteko olisi työlästä. Mutta jos risujen polttamiseenkin menee päivätolkulla aikaa, niin ehkä tämä vaihtoehto sittenkin voisi olla parempi! Mahtava aita ja mieletöntä toimeliaisuutta osoittaa, että päätitte kokeilla. Arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tällainen laiskan naisen versio kun vaan kasasin tuota verkkoa vasten ilman yhtään tukikeppiä. Mut pihan puolesta tulee siisti tuon verkon takia, eikä se erotu kuitenkaan juuri yhtään kun ollaan vaan saatu risut samaan korkeuteen.

   Mulla on vielä poltettavaakin ihan tarpeeksi kun kaikkia en tähän aitaan kelpuutta (esim kuivunut kataja)...

   Poista
 5. Mä inspiroiduin aidasta myös! Kuinkakohan pitkään kestää ennen kuin se lahoaa? Pitääkö oksien olla tuoreita? Pajua? Meillä on yllättäen myös hurjasti risuja, mies niitä just silppusi. Meillä on myös tontin kulmalla läpikulkuongelma. Mietin voiko nää kaksi asiaa yhdistää. Kiitos ajatuksenpoikasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tontin toisella kulmalla viime kesänä tehty risuaita eikä ole lahonnut. Mut eihän se lahoaminen oikeastaan haittaa kun aitaan voi aina laittaa uusia kerroksia sitä mukaa kun vajoaa. Roskapuut kun ovat kovia versomaan niin sitä kyllä tulee...

   Itse olen valinnut puut ulkoisten ominaisuuksien perusteella, eli enimmäkseen noita harmaarunkoisia suosin. Ei ole väliä onko tuoretta vai vanhaa.

   Poista
 6. Tuo aita on loistava! Saa samalla risuille käyttöä ja verkkoaitaa piiloon. Täytyy pistää muistiin joskos joskus oman pihan saan. Ja hepat näyttävät kuvassa kovin innokkailta ja onnellisilta tutkimusretkeläisiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä loistava, ei enää ahdista nuo kaikki ryteiköt niin paljoa, kun tietää mihin risut voi lykätä!

   Suosittelen kaikille hepoille metsäilyä :)

   Poista
 7. Postauksen aiheen ulkopuolelta, miltä teidän kosteat tilat näyttää yhden vessan lisäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuossa samassa välikössä kuin vessa(t) edellisen omistajan valkoisilla peruslaatoilla laatoittama kylpyhuone eli suihkukoppi, kooltaan noin 2x1m, ei siis hirveästi näytettävää :) Lattialaatat maalasin epäonnistuneesti mustaksi, jotka yritän tänä kesänä korjata, sen tiimoilta on juttu sitten aikanaan tulossa!

   Olen juuri suunnittelemassa tuon koko tilan totaalista remonttia, jonka aika on lottovoiton myötä tai sen jälkeen kun on ihan kaikki muut rempat tehty ja rahaa jää luksukseen :)

   Vessojen (toisessa on kisujen hiekkalaatikot, ei siis käytössä muuten), suihkujen yms sijainti selviää pohjapiirroksesta, ovat merkattu siihen kirkkaan vihreällä: http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/p/talo-ja-tilukset.html

   Poista
  2. Rohkeasti vaan kyseisetkin paikat esille, taitaa olla nuo kosteat tilat vanhoihin hirsirakennuksiin tehtynä omanlaisia virityksiään poikkeuksetta :)

   Poista
  3. No minäpä esittelen, jahka saan sen lattian maalattua uusiksi :)

   Poista
 8. Ihania kuvia taas, upea luonto teillä siinä ympärillä! Tuo kuva missä on koivikko ja peltomaisema, voiko kauniimpaa olla.... aah.... :) Aurinkoisia päiviä, t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä tosiaan kelpaa! Välillä ei vaan näe sitä metsää puilta, kiva kun muistutit :) Aurinkoa sinnekin!

   Poista
 9. Hepat tosiaan nauttii metsälaitumista, on varjoa ja tuulensuojaa. Yritän inspiroitua omien risukkojeni sortteeraukseen blogisi voimalla... Mikä kasvi ennen-kuvien taimi loppujen lopuksi oli, sudenmarja vai lilja? Mukavia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli sudenmarja, höh... Onneksi keltaisia liljoja oli "talon puolesta" runsaasti, sentään jotain kivaakin maasta puski valmiiksi. Niin ja raperperit, marjapensaat ja omenapuut, ihan hyvin siis :)

   Kuin myös ja tsemppiä risukoihin!

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***