tiistai 29. heinäkuuta 2014

Talo ilman hametta

Tänään saavutimme aikamoisen etapin ulkoremontissa: saimme purettua viimeisetkin ulkovuorauslaudat talon alaosasta hirsien korjausta ja vaihtoa varten!
Isäntä on keskittynyt lautojen poikki sahaamiseen ja irtiottamiseen, minä olen numeroinut ne ja poistanut naulat.
Varmasti kiitämme itseämme sitten kun alamme laittamaan lautoja takaisin seinään, jokaikinen lauta ja rima odottaa numeroituna näteissä pinkoissa vintillä.
Toisin kuin kolme vuotta sitten 28 metriä pitkästä seinästä purkamamme laudat... Haaveilimme silloin talon ottamisesta hirsipinnalle ja ilmeisesti sen ja/tai yleisen kokemattomuuden takia emme numeroineet yhtään mitään ja säilytyskin on ollut vähän sitä sun tätä. Huomenna onkin sitten mukava aloittaa tuon seinän laudoitus ja näiden naulaisten lautojen (kuvassa huussissa olevat rimat) setviminen...
Mutta siitäkin varmasti selvitään, nyt on hyvä tekemisen meininki päällä! Helteet saisivat kyllä helpottaa, nyt ollaan saatu tehdä töitä varjon puolella ja tämä laudoitushomma odottaa varjottomalla etelä/länsiseinustalla. Näillä näkymin luvassa on kuitenkin hillitöntä hikoilua myös seuraavat kaksi viikkoa.
Näiden nyt paljastuneiden hirsien hyvä kunto oli iloinen yllätys. Alimmainen hirsi menee kokonaan vaihtoon, mutta esimerkiksi kaikki ikkunanaluset ovat täysin ehjät. Kaksi muurahaisten syömää kohtaa vaatii enemmän huomiota. Yllä olevassa kuvassa on ainakin minun eniten pelkäämä melkein aina varjossa oleva sisänurkka, mutta sekin on oikein siisti tuota alimmaista hirttä lukuunottamatta. Tikkaiden takana näkyy rännin kohdalta kostunutta seinää, josta selvinnee lankuttamalla, eli koko hirttä ei tarvitse vaihtaa.
Talon seinien purkamisen lisäksi olemme tehneet hevosille uuden aktiivipihattotyyppisen tarhasysteemin. Lupaankin nyt vihdoin esittelyn meidän hevosista elokuun aikana, esittelen samalla myös meidän luonnonmukaista hevosenpitoa. Niin ja olen raivannut tilan työsalista tuolle talon edustalla näkyvälle viimeiselle halkokuormalle ja kun helle helpottaa alamme kärräämään niitä sisään. Äitini on luvannut auttaa myös siinä, hän oli aiemmin iso apu pihalla säilytettävien halkojen pinoamisessa.
Olemme pitäneet muutaman lomapäivänkin kaiken tämän lisäksi, vaikkei ehkä siltä kuulostakaan. Kesä on kuitenkin vaan kerran vuodessa, nautitaan siitä!

17 kommenttia:

 1. On se vaan niin kaunis, tuo ihana kotinne! <3 Ootte kyllä mun remontointisankarit. Ihan ehottomasti. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Kunnioitettavan näköinen työmäärä! Huh, omaa ulkovuoriremppaa kauhun sekaisin tuntein odotellessa... =)
  T. Aliina myös yhdeltä kansakoululta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lienee kuitenkin pahin vielä edessä, eli vanhojen maalien raaputtelu. Nämä laudat otettiin pois ihan sellaisenaan ja seinien raaputus tapahtuu vasta kun ne ovat takaisin seinässä. Itse maalaaminen on sitten lasten leikkiä!

   Poista
 3. Hei, saako sun kuvia lisätä pinterestiin? :) On nii ispiroivia, ihana tyyli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää vain, jos vain laitat mistä kuva on peräisin :) Kiitos!

   Poista
 4. Tsemppiä projektiin! Olisi kiva kuulla tarkempaa työselostusta siitä hirren vaihdosta ja lankuttamisesta, ne kun ovat edessä meilläkin jossain vaiheessa. Ja hevosjutuille ehdoton hurraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Minäpä teen siitä sitten jutun, nyt kun pitäis olla kunnon tekijäkin tulossa!

   Poista
 5. Aikas kunnioitettavan iso projekti;))
  Teidän köökki on mun lemppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneks raskaimman osuuden eli hirsien korjauksen tekee joku muu kuin me, se on harvinaista herkkua :)

   Oi kiitos!

   Poista
 6. Olettepas taas urakoineet! :)
  Tämä nyt ei tähän postaukseesi liity, mutta sattuisiko sinua kiinnostamaan vanha pesukommuutti, jos sen onnistuisin pelastamaan? Voisi löytyä joku emalipesuvatikin siihen mukaan...
  -T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kiinnostaa, ehdottomasti! Ollaan itseasiassa etsitty sellaista aina silloin kun muistetaan, tulisi vessaan altaan alle :)

   Poista
 7. Huomasin juuri, että uusimmassa Unelmien talo & koti -lehdessä on pieni kuva teidän kodista! :) Siinä on lyhyesti juttua siitä, että Suomen kaunein koti -sarjan uusinnat pyörii nyt telkussa. Ja kuvasti valittu pala teidän kotia. Löytyy sivulta 19! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kommentoida tähän, kun huomasin ihan saman. Huvitti kun siinä jutussa ohjelman tuomari kaipasi suomalaisiin sisustuksiin lisää rohkeutta, mutta kaikki persoonallisemmat ratkaisut saivat ohjelmassa huonot pisteet... Minusta esim. teidän kodin pisteet olivat suorastaan oikeusmurha :D

   Poista
  2. Pitääpäs yrittää muistaa kaupassa vilkaista sitä lehteä, kiitos Heini!

   Ei sillä ohjelmalla ja sen pisteillä ole ainakaan enää mitään väliä, pääasia että tuli laitettua nuo listat joka paikkaan :) mutta kiitos kuitenkin sympatioista Jutta!

   Poista
 8. Huuh, tulee hiki kun vain kuvittelenkaan teidän urakkaa! Varsinkin kun jo pelkkä leikkipuistossa istuminen tuntuu liian tukalalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan kyllä hikoiltu!! Olis vielä kiva saada takaovien rappuset johonkin malliin viielä tällä viikolla, seinää voi sitten laudoittaa viikonloppuisin. Raportti seuraa heti kun on jotain valmista tai melkein valmista näytettävää :)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***