lauantai 20. syyskuuta 2014

Hirret, rännit & valmista seinää

Viimeiset kolme viikkoa olo on ollut kuin lottovoittajalla. Nimittäin minun lottovoittaja -fantasiassa palkkaisimme tänne parikymmentä työmiestä tekemään talon remontin loppuun ja nyt pääsin hieman fiilikseen. Täällä oli muutamana päivänä nimittäin peräti kolme palkattua työmiestä töissä! Tosin oikea lottovoittaja palkkaisi varmasti projektipäällikön sekä rakennussiivoojan ja lähtisi itse Karibialle. No mutta kuitenkin:
Meidän talossa on nyt ehjät hirret ja uudet sadevesijärjestelmät, todella mahtava ja epätodellinenkin fiilis.
Enää ei tarvitse kuin laudoittaa ja maalata loput talosta sekä korjata ikkunat, muutama kesä vielä niin se on siinä kuulkaas! Tai no katto pitää maalata joskus, mutta sitä emme mieti juuri nyt.
On siis hyvä hetki tehdä kesän 2014 rempparaportti! Mennään aikajärjestyksessä, eli ensin purimme kaikkien seinien alaosat hirsien korjausta varten, siitä on juttu täällä. Sitten aloimme laudoittamaan ja maalaamaan 28 metriä pitkää eteläseinustaa.
Tulen vieläkin hieman surulliseksi tästä kuvasta, Sami on ottanut sen ensi visiitillään marraskuussa 2010. Talomme oli niin surkea ja hylätty reppana.
Kesällä 2011 eteläseinusta näytti tältä ennen hirsitöitä. Hirsityöt tehtiin saman vuoden syksyllä ja kesällä 2012 isäntä rakensi uuden katoksen kellarin portaille ja asensi takaovet. Kesän 2013 ulkoremontti seisoi, kun teimme suurimman osan talon sisäosista valmiiksi.
Ja tänään 20.9.2014 näyttää tältä! Vaikka valmista seinää tuli vähemmän kuin tavoitteemme oli, pitää näitä kuvia katsoessa olla oikein tyytyväinen. Kyllä tämä näyttää koko ajan enemmän ihan oikealta kodilta uloskin päin!
Seinän laudoitus eteni hitaasti mutta epävarmasti... Emme siis olleet numeroineet purettuja lautoja ja niitä piti sovitella maali yms. tuntomerkkien perusteella oikeille paikoilleen.
Hirsipinnan päälle laitoimme tervapaperin. Sen jälkeen laudat ja rimat sahattiin uuteen mittaan tippalaudan kanssa. Tippalauta mahdollistaa melkein kaikkien vanhojen seinälautojen hyödyntämisen, ne ovat olleet lahoja juuri tuon tippalaudan verran alapäästä. Kaikkia lautoja ei kuitenkaan saa hyödynnettyä, osa on lahonnut ylemmäksi. Sitten laudoitus paukuteltiin ihan käsipelillä kiinni, mitään naulapyssyjä ennenkään ollut... Viimeiseksi vuorossa oli vanhojen maalien poistaminen ja sitten uutta maalia pintaan niin korkealle kuin ilman henkilönostinta pääsimme.
Tavoitteemme oli saada valmiiksi koko eteläseinä, mutta aika ei vaan riittänyt. Kun teimme kuitenkin töitä niin paljon kuin vaan jaksoimme (ja vähän enemmänkin), on pakko olla tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa ensi keväänä, valmis seinä motivoi varmasti.
Tältä valmiilta pätkältä jäi uupumaan tippalauta, portaat ja ”mökki” ilmalämpöpumpulle. Viimeksi mainitun teemme ehkä syksyn-talven aikana valmiiksi sisätiloissa. Näistä kuvista näette uudet hienot rännitkin. Olemme muuten tosi tyytyväisiä noihin väreihin!
Portaiden ylätasona on vanha opettajan kateederi, joka löytyi suulista. Väri ei mennyt ihan nappiin, se on liian kylmä punainen verrattuna oviin, ensi kesänä uusi yritys. Portaina jatkavat tutut jakkara ja hirren pätkä :) Laitoin nuo liuskekivet maahan sen kummemmin asentamatta, ne estävät hyvin portaiden edustan pehmentymisen kun koirat juoksevat sisälle ja ulos.
Kaksi vuotta paikoillaan olleet ovet piti maalata jo nyt uudestaan, olivat tosi haalistuneet. Tuo Vadelma on haalistunut jostain syystä muistakin ovista, muut sävyt eivät ole haalistuneet ainakaan minun silmään yhtään.
Teen hirsitöistä ensi viikolla oman postauksen. Tässä yhteydessä näytän kuitenkin tätä itselleni hyvin tärkeää siihen liittyvää juttua:
Tässä talon sivussa lojui kolme vuotta noin kuusi metriä pitkä, metrin levyinen ja korkuinen repaleisilla pressuilla peitelty hirsipino. Sen päälle ja sivuille tuppasi kerääntymään kaikkea muutakin epämääräistä rompetta. Sain tänään siivottua lähes kaikki remonttijätteet pihasta ja myös tuon kohdan, ette arvaakaan kuinka nautin esteettömästä näkymästä!
Näette kuvasta myös alkukesästä syntyneen uuden aidan ja portit, tykkään kovasti tuosta tyylien sekamelskasta! Portit ovat tosin vielä asentamatta kunnolla, ensi kesänä sitten ;)
Olen oppinut nauttimaan enemmän pienistä valmiista yksityiskohdista, en enää stressaa ihan koko aikaa kaikesta tekemättömästä työstä. Esimerkkinä vaikkapa tuo pieni, mutta tärkeä haka kellarin ovessa, enää ei tarvitse laittaa lankkua pönkäksi.
Ja sitten nämä pitkään haaveilemani kultapallot jo melkoisen siedettävää taustaa vasten. Haaveet toteutuvat pikkuhiljaa tekemällä.
Palaan pian hirsityöraportin kera, nyt hyvää viikonlopun jatkoa kaikille teille! Huomenna tulee sitten oikea syksy!

46 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Ja ihan mielettömän kaunista jo nyt, tosi ison työn olette tehneet talon eteen. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanalta näyttää! Todella hyvät värit ja etenkin nuo punaiset ovet ovat herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä värejä veivattiinkin, hyvä että näyttää hyvältä :)

   Poista
 3. Voi miten hienolta näyttää. Ihan hymyilytti tätä lukiessa. Niin vahvasti se tyytyväisyys sieltä välittyi tänne asti.

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköistä teillä! Onnea! Levätkäähän ja mitäköhän seuraavaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Me ollaan aloitettu itseasiassa jo pari ihan pientä sisäremppa kohdetta ;)

   Poista
 5. Kyllä olette ahkeria - kaunista jälkeä.

  VastaaPoista
 6. Aivan mielettömän upealta näyttää kartano tuossa neljännessä kuvassa - ei sillä, että muissa kuvissa olisi yhtään huonomman näköinen, mutta en ole tainnut ennen tuosta kuvakulmasta kotianne nähdä... Niin ryhdikäs ja nuo värit on niin kauniit! Punainen porras tuossa takapihan ovella on hieno!

  Sama juttu meillä, suurin osa hommista alkaa olla jo tehty, mutta niitä keskeneräisyyksiäkin vielä on. Jotenkin sitä kuitenkin enemmän osaa jo keskittyä siihen mitä on saatu aikaan, eikä ne repsottavat asiat niin haittaa kun tietää, että kyllä nekin korjataan kunhan keritään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä kuvakulmasta ei ole sattuneesta syystä hirveästi kuvailtu, homma on ollut niin vaiheessa kolme vuotta :) Jatketaan ensi vuonna maalausta henkilönostimen kanssa ja sittenpäs vasta onkin hienoa, en tiedä mahtaako pää kestää :D

   Näin isossa talossa on pakko nauttia noista pienistä valmiista tai melkein valmiista asioista, koska täysin valmis tää on hyvällä tuurilla 10 vuoden päästä. Kasvattaa luonnetta kummasti!

   Poista
 7. Näin ruudun välityksellä välittyy, että töitä on tehty ja paljon! Eli kyllä te vaan olette saaneet jo paljon aikaiseksi. Värit on onnistuneet, tykkään erityisesti noista punaisista ovista.

  VastaaPoista
 8. Hatunnosto! Olettepa urakoineet valtavasti. Hymyilyttää tuo, kun sanot, että ei tänä vuonna ja sitten joskus (joka vanhojen talojen kanssa tarkoittaa jonain vuonna ;D Olen meinaan seuraillut tässä lähellä rakennettua uutta taloa, uusvanhalta näyttävää ja jos et aja ohi joka päivä, muutokset on niin huikeita. Siellä taidetaan puhua aikatauluista "ensi viikolla, viikon loppuun mennessä, loppukuusta tai alkukuusta". Me vanhan talon kanssa ähräävät sitten puhutaan ensi kesästä tai vuodesta, jos jotain nyt ylipäätään mitään niinkään eksaktia aikaa mainitaan ;D

  Teidän talo on valtavan kaunis ja projektinne seuraaminen antaa pontta oman kanssa ähertelyyn. Onnittelut tuolle etapille pääsystä. On se taatusti ollut vaivan arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Mut tuntuisko se sit missään jos kaiken sais valmiiksi heti ens viikolla..? Epäilen :)

   Poista
 9. Luuking kuud! :) On se vaan hieno asia, että meitä vanhojen talojen pelastajia on olemassa! Kuvista näkee kuinka talonne röyhistelee rintaansa kun ootte sen ottaneet hoiviinne. Värit on kyllä makeet, melkein vois nuolla noita ovia. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Kyllä tunnen miten tyytyväinen tää talo on, kaikkien heitteillejättövuosien jälkeen!

   Poista
 10. Upeaa työtä ja oikea asenne! Hyvältä näyttää, kertakaikkiaan. Sisällä ja ulkona. Täytynee alkaa itsekin blogipäiväkirjan pitoon, kun vedetään remppahaalarit niskaan. Kun vaan aina muistais ottaa niitä 'ennen' -kuvia... Eka vuosi ollaan myllätty pihaa eikä yhtään kuvaa lähtötilanteesta :/ Tiedän, että ollaan saatu paljon aikaan, mutta olishan se kiva virkistää muistia ja nähdä, että mistä lähdettiin. Tuolla ulkona varsinkin sokeutuu omalle työlle niin helposti, kun kasvit kasvavat ja raivatut alueet sulautuvat joukkoon. Kuvia tai ei, niin positiivistahan on se, että luultavasti ollaan tehty jotain oikein, jos mikään ei muutostenkaan jälkeen "hyppää silmille" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ennen kuvat ovat kyllä ehdottoman tärkeitä, meinaa aina välillä unohtua itseltäkin, varsinkin silloin kun alkaa jotain urakoimaan vähän vahingossa :) Tsemppiä sinne!

   Poista
 11. Vau, ihan huippua! :) Tulee niin hyvälle mielelle teijän puolesta! Nuo rännit on mahtavat. Siinä on sellainen homma, joka pitäisi itsekin saada hoidettua. Asensitteko ne itse? Tosi kauniita värivalintoja ulkomaaleissa. Talosta tulee ihanan raikkaan sävyinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei asennettu rännejä itse, niitä harvoja juttuja joista päätettiin heti, että joku muu hoitaa :) Talo on niin iso ja kaikki kourut ovat niin korkealla, että henkilönostimen vuokralla maksaa nopeat ammattimiehet, koko hommaan meni heiltä kaksi kokonaista työpäivää.

   Poista
 12. Aivan upean näköistä. Onnittelut mahtavasta suorituksesta. Tuntuu varmasti hyvälle, että olette menneet tuollaisen harppauksen tärkeässä asiassa eteenpäin :))

  VastaaPoista
 13. Kerrassaan upeaa!! Olette kyllä tehneet hurjasti töitä, ja kyllä se näkyykin. Kaunista, ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
 14. Talonne hymyilee onnellisena tänne meille saakka. Ihana tulee ja on jo :)

  VastaaPoista
 15. Voi että miten mahtavaa jälkeä. Onnittelut. Hyvä, ettette lähteneet Karibialle - tai edes minnekään lähemmäs - vaan pysyitte visusti valvomassa syntyvää jälkeä ;) Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Hirsimies oli kyllä niin taitava, ettei valvontaa tarvinnut, siivoojaa tosin sitäkin enemmän :)

   Poista
 16. Kyllä noihin kuviin on tosiaan varmaan hyvä palata, jos epäilys etenemisestä välillä valtaa; niin hyvää työtä ja ison homman olette jo tehneet. Lämmin kiitos viimeisestä; oli ilo nähdä livenä tuo projekti, jota kuvista on täällä saanut seurata. Ja maailma on pieni, kuten todettiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan itsellesi, oli kiva nähdä!

   Poista
 17. Kyllä värisilmä on ollut teillä paikallaan. Kaunista tulee. t. Pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kyllä tästä tulee vielä nätti talo!

   Poista
 18. Hyvä te!
  Paljon on varmasti työtunteja kulunut, mutta eihän niitä laskeskella kannata. Nyt vaan ihailette valmista seinäpintaa ja taputatte itseänne olalla. Näyttää ihan tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! Ei tosiaan tunteja lasketa, pitää vaan asennoitua siihen, että kesät ahkeroidaan ja talvella voi ottaa rennommin (jos malttaa). Eikä tähän enää montaa kesää mene :)

   Poista
 19. Hyvältä näyttää! Tilanne ja tunnelmat ovat tuttuja. Olen itsekin yrittänyt opetella sietämään keskeneräisyyttä ja nauttimaan pienistäkin aikaansaannoksista, koska työtä riittää vuosiksi ellei loppuelämäksi eteenpäin. Jaksamista hommiin! Toivottelee toinen satakuntalainen vanhan talon remontoija...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Olemme aloittaneet sisällä kahta superpientä remppaa, lattiapinta-alaltaan yhteensä noin 4m2 koppeja, aivan mahtavaa tehdä valmiiksi jotain tosi PIENTÄ :)

   Tsempit myös sinne!

   Poista
 20. Ootte saaneet kyllä tosi paljon aikaan! Hirmu hyvältä näyttää! Kyllähän se aina veronsa vaatii, mutta lopputulos on sen arvoinen - varsinkin kun vanhaa vaalii ja kunnostaa. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 21. Tästä on tulossa todella kaunis talo, tykkään väreistä kovasti :) Meillekin kotiutui kesän aikana kultapallo, ja yksi kukka siitä saatiin! Olen niin onnellinen, etten saanut sitä(kin) kasvia nujerrettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Kukkarintamalla minun pitäisi panostaa seuraavaksi isoon perennapenkkiin, toissa kesänä sitä aloittelin, mutta ei ole lähellekään niin runsas kuin tykkäisin. Keväällä voi sitten hullutella taas kukkakuvastojen kanssa kun ei mene kaikki rahat työmiehiin :)

   Poista
 22. Onnea, näyttää ihanalta! Ja nuo värit on kyllä todella upeat. T: Myös yksi onnellinen uuden kultapallon omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Ja onnea myös sinne, odottelen raporttia teidän ulkorempasta :)

   Poista
 23. Upeelta näyttää jo nyt, Sanna ja Sami! Vanhan talon hyvien haltijoiden täytyy vain kantapään kautta opetella sitkeästi sietämään keskeneräisyyttä, sillä sitä enemmän palkitsee ja hienommalta tuntuu sitten, kun saa valmista kaunista ja aikaa kestävää jälkeä aikaisiksi. Jokainen rakennusvanhusta remontoiva ymmärtää, että vuosien - ehkä vuosikymmenien mittainen urakka ei tule valmiiksi hetkessä. On vain opittava näkemään ja nauttimaan siitä, mikä on tehty - eikä kauhistella sitä mikä on edessä tekemättömänä. Tässä meilläkin on omassa yli 100-vuotiaassamme ollut opettelemista. Voiton puolella aletaan olemaan pikkuhiljaa ja vuosia opettelemiseen on mennyt vasta 8. Terveisin ja ihkuylpeenä teistä ja ahkeroinnistanne, elegantin talokaunottarenne nöyrä ihailija Maltze
  PS Välillä on muuten palkitsevaa ihan vaan olla ja nauttia. Kyllä niihin seuraaviin hommiin kerkiää sitten myöhemminkin.
  PS 2 Kumma juttu, mutta kultapallo on putkahtanut meilläkin perennapenkkiin nyt juuri tänä syksynä jostain ihan mystisesti. Kukaan ei tunnusta tuoneensa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Juuri noin mekin ajattelemme, tässä on loppuelämä aikaa tehdä tää valmiiksi. Kaikki vieraammat talolla kävijät kauhistelevat työmäärää, ei tää meistä ole mitenkään mahdoton, ihan kahden ihmisen kokoinen homma.

   Talvikaudella on aikaa levätä ja kerätä taas voimia tulevan kesän koitoksia varten. Uskon, että ensi kesänä laudoitus ja maalausurakka sujuu helpommin, laudat on numeroituja ja tekniikka muutenkin hallussa paremmin. Sitä odotellessa ;)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***