torstai 25. syyskuuta 2014

Hirsityöt

Lupasin raportin hirsitöistä ja tässä se nyt tulee. Sisältää siis pelkkää kuivaa asiaa työvaiheista aiheesta kiinnostuneille, eikä yhtään esteettistä kuvaa tms. höpinää :)

Hirsityön meille teki Silon Piilukirves / Jani Moilanen, eikä voida muuta kuin suositella erittäin lämpimästi. Työn jälki on erinomaista ja hinta-laatu suhde enemmän kuin kohdillaan! Tosin Jani pyysi sanomaan, ettei tee normaalisti näin kaukana kodistaan Laitilasta hommia, mutta aina voi kuulemma kysyä. Tämä EI ole blogiyhteistyö, vaan jaamme mielellämme tietoa hyvästä tekijästä ja mukavasta tyypistä.

En voisi missään nimessä suositella edellistä hirsimiestä, nyt kun näen miten hienoa jälkeä tässä syntyi. Jos edellisen hirsimiehen tiedot kiinnostavat, ne löytyvät täältä blogista kun selaatte hirsityöt -tunnisteella olevia tekstejä.

Näytän nyt ensiksi yleiskuvat kaikista seinistä valmiina, niistä näette selvästi kuinka paljon korjaustöitä piti tehdä:
Tien puolen seinässä pahimmat paikat olivat keskellä olevan syöksytorven kohta (tietenkin pensaan takana kuvassa) ja kuistien vierukset. Meillähän oli täällä ränniremontti samaan aikaan. Asennutimme kourut myös kuistien lappeisiin, kun ilmeni, että vesi on valunut kuistien katoilta suoraan seiniin.
Talon pääty taisi olla helpoin seinä korjata.
Näiltä seiniltä löytyivät pahimmat paikat ja esittelenkin alempana työvaiheet tuon matalan seinän osalta.
Tämäkin seinä oli melko helppo, huomatkaa tuo yksi kohta, mihin hirttä ei tarvinnut vaihtaa ollenkaan; siihen ei oltu laitettu "peruskorjauksessa" peltiä! Eli talon muutkin hirret olisivat olleet varmasti paljon paremmassa kunnossa ilman noita älyvapaita pellityksiä...
Toinenkin päätyseinä selvisi melko vähin korjauksin, tosin täältä löytyi vielä hevosmuurahaisten syömää hirttä. Toivottavasti olivat sitten viimeiset muurahaiset tämän talon seinissä!
Nyt sitten työvaiheiden esittelyyn! Yllä olevassa kuvassa lähtötilanne.
Lähikuva lahosta alahirrestä. Tässä talossa alin hirsi on poikittain kivijalan päällä, näin on ollut helpompi saada suora lähtö seinän rakentamiselle ja lienee tukevampikin niin.
Muurahaisten syömä kohta huoneiden väliseinän kohdalla.
Ensimmäiseksi hirsimies sahaa moottorisahalla kaiken lahon seinästä pois.
Lahoa sahataan vähän kerrassaan niin pitkään, kunnes tervettä hirttä alkaa löytymään.
Väliseinän kohta on tuettu tunkilla. Tästä kohtaa alin hirsikerta meni uusiksi kokonaan ja toiseksi alin uusittiin osittain kokonaan ja osittain lankuttamalla. Lankutus tarkoittaa sitä, että terveeseen hirteen naulataan sopivan paksuiseksi ja levyiseksi muotoiltu uusi lankku kiinni.
Uusi alimmainen hirsi odottamassa asennusta ylösalaisin. Uudet hirret ja lankut sovitetaan tarkasti olemassa oleviin rakenteisiin, tässä hirressä näkyvät lattiankannatinpalkkeja varten tehdyt kolot. Meillä nuo palkit olivat onneksi kivijalan päällä, hirsikorjaus oli näin helpompi tehdä kun niitä ei tarvinnut tukea. Kuvassa näkyy myös nuija, jolla uudet hirret ja lankut paukutellaan paikoilleen.
Tässä alin hirsi on paikoillaan.
Tässä kuvassa näkyy hyvin uusien hirsien liitoskohdat seuraaviin paikkapaloihin.
Ehdin jossain kohtaa kehua tätä nurkkaa hyväkuntoiseksi...

...totuus olikin toisenlainen, hirret olivat tässä läpilahot, kuten myös muissa syöksytorvien kohdissa. Hirsimies epäili tämän johtuvan kourujen huonosta puhdistuksesta, eli vesi on valunut kourujen yli ja syöksytorven ulkoreunaa pitkin kastellen seinää. Epäilemme ettei kouruja ole puhdistettu sitten koulun lopettamisen 1993, sen verran paksu sammalmatto niissä kasvoi.

Muistakaa siis putsata kourut säännöllisesti roskista!
Saman kohdan paikattu seinä.
Tässä seinä valmiina hirsikorjauksien osalta. Uudet rännitkin on asennettu. Noita ensimmäisessä kuvassa näkyviä metallitikkaita emme muuten aio laittaa seinään takaisin, vaan isäntä tekee vanhanajan tervatut puutikkaat.

Työstä syntyneen puuroskan määrä oli muuten aivan valtava. Minulla oli pihalla ikituli kahdessa tynnyrissä, joissa poltin pientä puuroskaa monta päivää. Isoimmat palat otin tietenkin talteen polttopuuksi.

Toivottavasti osasin kertoa työvaiheista tarpeeksi selvästi ja ilman suuria asiavirheitä. Jos jäi jotain kysyttävää niin palataan asiaan kommenteissa. Ja tietysti saa kommentoida muutenkin!

10 kommenttia:

 1. Hoo mielenkiintoista, vaikkei meillä hirsitaloa olekaan. Tuo vesi on kyllä jännä, minustakin tuntuu että olen saanut jo yhdessä kesässä paljon pahaa aikaan koska meillä ei ollut tikkaita joilla puhdistaa rännit. Kuisti on saanut tästä siipeensä, ensi kesänä selviää miten paljon. Minkälaiset ovat vanhan ajan tikkaat? Tästä vaadin omaa postausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin inspiraatio tikkaisiin Rakennuskultturitalo Toivon tikkaista:
   http://www.poritieto.com/index.php?title=Tiedosto:Korsmannintalo_pihakuva.jpg

   Valmistuvat toivottavasti talven aikana sisätiloissa, meille noita tarvitsee kahdet-kolmet, riippuu miten järkätään lapetikkaat piipuille. Nekin on tarkoitus tehdä tervatusta puusta, Toivossa myös sellaiset. Nythän meillä ei ole lapetikkaita ollenkaan talon reunoilla oleville piipulle ja hävettää aina kutsua nuohooja, lupasin jo, että ensi syksynä on asiat paremmin!

   Varmasti näytän sitten täällä kun valmistuvat, mut se on vasta ens kesänä :)

   Niin ja tuossa täällä vuonna 1943 otetussa koulukuvassa (toinen kuva) sellaiset näkyvät myös taustalla:
   http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/2011/08/vanhoja-valokuvia.html

   Poista
 2. Iso urakka, mutta nyt se on tehty. ja kun on kunnon tekijä, niin tulee kestämään kymmeniä vuosia. Kyllä teitä voisi talon pelastajiksi tituleerata. Meillä selvittiin ilmeisen vähällä, sillä yhtään alahirttä ei jouduttu vaihtamaan talosta. Aitan kanssa sitten tutustutaan puuhaan sitäkin enemmän, alin kierto, ja toka on aivan lahoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me ollaan jo itseämme pelastajina pitäneet, mutta onpas kiva kuulla se muualtakin, kiitos! Ollaan kyllä monesti mietitty montako vuotta tämä talo olisi enää jaksanu sinnitellä. Tässäkin operaatiossa tuli ilmi sellainen, että eteisen kohdalta lattiaeristeet olisivat pian valuneet pois, siellä oli kannatinpalkkeja korjailtu vähän niin ja näin, taidettiin pelastaa ainakin se kohta ihan viime hetkellä!

   Kyllä näiden korjausten pitäisi nyt kestää meidän jälkeen ehkä vielä seuraavakin sukupolvi, kun korjataan samalla noita asiaan vaikuttavia virheellisiä rakenteita (lisää sadevesikouruja ja tippalauta). Kaikki riippuu tietenkin siitä, pidetäänkö talosta huolta. Me ollaankin puhuttu, että sitten kun ei enää itse jakseta huolehtia, pitää talosta osata luopua hyvissä ajoin. Olisi älytöntä päästää se takaisin rapakuntoon kaiken työn jälkeen!

   Poista
 3. Huh, mikä urakka. Onnittelut suoritetusta valtavasta projektista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillähän tuo tuntui lähinnä rahapussissa, harvinaista kyllä ;)

   Poista
 4. Mites tuo, kun auotaan seiniä noin paljon ja sisäpuolella samaista seinää teillä kuitenkin oli valmiit tapettipinnat ym? Miten tuon pystyy tekemään rikkomatta sisustuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa me ei olla remontoitu noita seiniä sisäpuolelta juurikin tuon takia. Ollaan tehty sisäpuolet vasta kun hirret on käyty läpi, olohuoneen ja keittiön osalta tämä tapahtui jo 2011.

   Noissa nyt korjatuissa seinissä oleville (ja niistä pian lähteville) lastu- ja kipsilevyille ei tapahtunut yhtään mitään, kipsilevyt ovat vielä tuon esimerkki seinän kohdalla. Sanoin kyllä hirsimiehelle, ettei sisäseiniä tarvitse varoa, mutta siitä huolimatta niissä ei ole yhtäkään pientäkään halkeamaa tms. Noita seiniä ei tunkata yhtään normaalitasoa ylemmäksi tällaisessa operaatiossa, pelkkien kehikoiden kanssa on kuulemma rajummat otteet.

   Poista
 5. Onnittelut teille urakan valmistumisesta, kyllä tuo teidän talo on upea.

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***