maanantai 5. tammikuuta 2015

Pakkasolohuone yläkertaan

Minun piti seuraavaksi postata tarkemmin keittiön pöydästä ja tuoleista... Olen kuitenkin nyt niin innoissani ihan uudesta projektista, että esittelenkin sitä.

Istuimme viime maanantaina nenät jäässä olohuoneessamme ja mietittiin miten tekisimme elämämme miellyttävämmäksi kovilla pakkasilla. Kyseisenä päivänä -24 asteen pakkanen oli lähtenyt lauhtumaan illaksi ja talo oli tosi kylmä, kuten aina kun kova pakkanen lauhtuu. Mikään määrä puita ei riitä lämmittämään meidän olohuoneen kuutioita tuon "pakkanen tulee taloon" -ilmiön kohdatessa. Suurin kylmä tulee varmaankin lattian kautta, sille kun ei ole tehty mitään eristeremonttia.
Pakkasilla päivittäinen puulämmityshomma on muutenkin ihan järjetön ja kieltämättä ajatus helpommasta elämästä tulee aika ajoin mieleen. Mutta sen sijaan, että ostaisimme pienen mummonmökin talviasunnoksi (vitsi...), päätimmekin remontoida yläkerran toisesta huoneesta pakkasolohuoneen.
Huone on opettajan asunnon keittiö ja lähes identtinen toisen yläkerran huoneen, eli makuuhuoneemme kanssa.
Huoneita yhdistää yläkerran portaiden päällä oleva välikkö, kuvassa verhon takana.

Tarkoitus on tehdä nollabudjetin remontti, rahaa laitamme vain vanhan kaminan tms. hankintaan ja asennukseen, eikä siihenkään heti. Huone lämpiää nimittäin helposti pienellä öljytäytteisellä sähköpatterillakin. Viereinen makuuhuone lämpiää yhdellä pesällisellä puita, joten parilla luulisi lämmmön riittävän myös uuteen olkkariin. Törkeän helppoa!

Ison olohuoneen lämmittämiseen menee pakkaspäivinä yhteensä kuusi pesällistä puita, eikä tosiaan niilläkään tahdo kaikkein kovimmilla pakkasilla (alle -20) lämmetä miellyttäväksi.
Tässä huoneen lähtötilanne.
Aloittelin jo purkamisurakkaa viime viikolla. Lattialla on paksu lastulevy sekä muovimatto ja näiden alla linoleumi.
Linoleumi näyttää olevan liimattu/kipsattu alla olevaan lautalattiaan niin hyvin kiinni, että jätämme sen suosiolla paikoilleen. Lisäksi se viehättää minua jollain tavalla ja onhan noita lautalattioita täällä kuitenkin toista sataa neliötä jo muutenkin.
Osaisiko kukaan arvioida minkä ikäisestä linoleumista voisi olla kyse? Itselläni on sellainen fiilis, että voisi olla 50-lukua. Lattia on ainakin tähän asti paljastuneen mukaan oikein hyvässä kunnossa ja tosi liukas, eli vahauksesta on pidetty huolta aikoinaan.
Katto on laskettu, villoitettu ja levytetty. Onneksi alla on vanha paneelikatto listoineen ja koolauksiakaan ei ole lyöty suoraan vanhaan kattoon kiinni!
Yhdellä seinustalla on 80-luvun koivujäljitelmä keittiö. Keittiölle on lohkaistu lisää tilaa entisen kylmäkomeron puolelta, mikä ei ole hyvä juttu.
Löysin muovimaton ja lastulevyn välistä pintahometta hellan kohdalta.
Kun selasin vanhoja kuvia tätä postausta varten, en enää ihmettele miksi... Viimeisimmän vuokralaisen pesukone näkyy etualalla ja siitä on ollut poistoletkuviritelmä tiskialtaan putkiin.

Sitten suunnitelmiin:
 • Laskettu katto puretaan ja kaikki muutkin ±1950-luvun jälkeen tehdyt asiat poistetaan.
 • Seinät tapetoimme vanhoilla sanomalehdillä, ne toimivat sitten myöhemmin oikean tapetin pohjana oikein hyvin. Jos seinistä löytyy vanhaa hyväkuntoista tapettia, jää sitäkin esiin.
 • Palautamme kylmän tilan entiselleen rakentamalla aukkoon seinän ja oven. Komeron ovia karmeineen löytyy vielä runsaasti varastosta.
 • Keittiöseinustalle (oik. kuva) jää pieni pesuallas ikäänkuin komuutiksi.
 • Kaivan tiilimuurin esiin ja lämmönlähteeksi hankimme vanhan kaminan. Kuvan kamina oli ollut myynnissä Lundagårdissa, tosi hieno!
 • Keittiöseinä paneloidaan jämäpaneeleilla ja paneloinnin + listat maalaan mintunvihreäksi, jota on vielä jäljellä keittiön kaappien maalauksen jäljiltä.
 • Lattia esiin kaivettua linoleumia, tosin keittiöseinustalle täytyy keksiä jotain muuta, koska linoleumi on rikottu sieltä.
Olen toki purkanut pintoja vasta niin vähän, että vastaan voi tulla mitä vaan. Mutta sehän tässä se suurin hauskuus onkin, purkaminen on niin mielenkiintoista. Sen huono puoli on jätteen kuskaaminen, nuo lattian lastulevyt painavat ihan törkeästi. Ikkunatkin ovat niin pienet, ettei ulos pysty heittelemään kovinkaan isoja jätöksiä.
Eilen huomasin purkamisen olevan hyvää stressin poistoa, meillä meni nimittäin viikonloppu perjantai-illasta lauantai-iltaan ähkyisen hevosen kanssa stressatessa. Casperilla oli ähky jo toista kertaa kuukauden sisään, tällä kertaa niin paha, että katsoimme sille jo hautapaikankin pihalta... Eläinlääkärinkin piti käydä kaksi kertaa. Onneksi vanha herra selvisi taas ja on nyt aivan terve. Syitä voi olla monia, yksi voisi löytyä juomattomuudesta pakkasilla. Kylmä vesi ei hevosille oikein maistu ja niinpä minun pakkaspäiviin tuli nyt uusi rutiini, lämmitän saunan padassa vettä ja kannan sitä säännöllisesti hepoille.

Hommaa siis riittää tässä kaikessa lämmittämisessä, vähempikin riittäisi! Ei muuta kuin purkuhommiin, tuosta tulee kuulkaas kiva huone ja taas jotain aivan muuta kuin mitä meillä jo on!

42 kommenttia:

 1. Eristys lattiaan voisi olla keväämmällä hyvä ja paksummat verhot. Lupaavia suunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattiaremppa ei valitettavasti onnistu ihan lähivuosina, kun on vaan kaksi ihmistä taloa tekemässä... Talon rakenteiden ja ulkonäön kannalta akuutimman ulkoremontin kanssa menee varmaan vielä kolme kesäkautta, sitten voikin katsella muita isompia kohteita. Näitä pieniä ehtii onneksi tekemään hyvin talviaikaan!

   Meillä on aina pimeään aikaan rullaverhot ikkunoiden edessä, niistä on kyllä apua. Kivan väriset samettiverhot ovat toistaiseksi vaan haaveissa, kun meidän metreillä tulevat maksamaan toista tuhatta euroa. Ison talon huono puoli on se, että kaikkea menee paljon, sen vuoksi nämä normaalin kokoiset huoneet ovat ihanaa vaihtelua!

   Poista
 2. Hyvältä kuullostaa! Niin, välillä voisi päästä helpommalla... Mekin otettiin "pieneksi" urakaksi vanha perintökoulu, tekemistä riittää vanhassa isossa rakennuksessa mutta kivikoulu on kuitenkin vankkaa tekoa. Tekemistä himmänukan jarruttaa vauva-arki... =) Mutta pikkuhiljaa etenee, mies onneksi ehtii tekemään minua enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näissä kouluissa riittää tiloja mitä muokata :) Tsempit sinnekin!

   Poista
 3. Mä olenkin aina miettinyt tuota vanhojen koulujen lämmityspuolta. Jo meillä lämpö nousee kattoon ja lattioille kylmä. Voin vain kuvitella miten on, kun tilat ovat isoja. Miten tulipesät edes kestävät noin kovaa lämmittämistä pidemmän päälle? Meillä jo kaksi pesällistä saa aikaan halkeamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se lämmön nouseminen ylös on ongelma, ei paljoa lämmitä 20 astetta tuolla yli kolmessa metrissä... Kattotuuletin käänteisellä pyörityksellä voisi auttaa, mut hienoja on harvassa ja vaatii tietty sähkötyöt.

   Ei meillä ole ollut tulisijojen kanssa mitään ongelmia. Vanhin on talon ikäinen. Uusimmat eli olohuoneen takka ja leivinuuni ovat muurattu niin, että lämpiävät kunnolla neljällä pesällisellä, niissä on tupla tiilikuoret.

   Poista
  2. Paljon lämmittänyt5. tammikuuta 2015 klo 17.44

   Hei,
   Jos tulee tuplat, niin poistakaa - selain ryttyilee =)

   Olen useassa eri talossa, niin uutta kuin sata vuotta vanhaa tulipesää lämmittäneenä ihmeissäni tuosta halkeilukommentista.
   Uunihan halkeilee jos se ei lämpeä tasaisesti, ja mitä isompi kivimäärä, sitä kauemman aikaa sitä pitää "lämmitellä" että saa ajaa täysiä pesällisiä putkeen. Toista vuorokautta menee helposti. Ja sama pätee myös viilentämiseen. "Täyspesällisistä" ei saa vain jättää suoraan lämmittämättä vaan pitäisi hiljalleen palata viileään olotilaan.

   Poista
  3. Niin ainakin kun lämmitetään ihan oikeasti puilla, ovat tulisijat tasaisessa käytössä ja lämmöissä koko ajan.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jos remppaa tarkoitat niin ei ole paha ja jos lämmitystä niin onhan siinä hommaa :)

   Poista
 5. Täällä sama kylmyysongelma. Meillä ei oo edes tulisijoja vaan kahdella patterilla yritetään pitää nää neliöt lämpiminä falskaavista ovista ja ikkunoista huolimatta. Mahdoton tehtävä, pitää vaan juoda paljon teetä ja pukea enemmän päälle. Onkohan toi ähky nyt joku vitsaus, ratsastuskoulullakin oli eilen yksi hevonen ähkyssä. Liekö syy sitten tuossa juomattomuudessa vai missä. Onneksi heponne saatiin taas kuosiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, sellainen tasainen -5 astetta olis hyvä talvisää... Täälläkin on villaa alla ja päällä ja lisäksi hemmottelen kylmiä jalkojani kuumalla kauratyynyllä.

   Ähky googlettelun perusteella luulisin meillä olevan kyse juomattomuudesta ja/tai hiekansyönnistä.

   Poista
 6. Ei sitten puuhat lopu teiltä! Eikö teillä ole lämpöpumppua siinä olkkarissa. Voisi olla ihan hyvä juttu näin talvella. Ja onneksi Casper tokeni. Helpommalla pääset, kun viet keittiön hanasta lirutetua lämmintä vettä. Saunan padasta voi ottaa sitten, kun saunoo. ;D Terkut Karjaan metsistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lämpöpumppu ja onkin apuna lämmityksessä, mutta se ei oikein toimi näin isossa tilassa. Meidän edellisessä normaalin kokoisessa talossa toimi hienosti ja lämmitti koko yläkerran. Nää jättihuoneet ovat oma lukunsa...

   Padasta saa monta sankoa lämmintä vettä yhdellä pesällisellä, totesimme että helpompi sieltä. Varsinkin kun sauna on tallin vieressä :)

   Terkut takaisin!

   Poista
 7. Tietääkö Sanna, että vanhoissa linoleumeissa voi olla asbestia! Asbesti rakenteissa on täysin vaaratonta niin kauan, kuin se esimerkiksi rakennetta purettaessa alkaa pölyämään ilmaan. Tällöin se muuttuu vaaralliseksi ilman asianmukaisia suojaimia. Esim. vanhoissa tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, muovimatoissa, vinyylilaatoissa on asbestia, että varovainen kannattaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietää kyllä, senkin takia linoleumi jää paikoilleen.

   Poista
 8. Onpa jännä juttu tuo teidän lämmittäminen; meillä 66m2 olkkari ja korkeutta se sama reilu 3m, kaksi pönttöuunia lämmittää kovillakin pakkasilla olkkarin viihtyisäksi, niitä lämmitetään tarvittaessa kahdesti - aamulla ja illasta uudestaan ja molemmat yhtä aikaa. Keittiötä lämmitetään leivinuunilla ja tarvittaessa (yli -20 asteen pakkasilla) hellassa pidetään tulta. Minkälaiset tuuletusluukut teillä on? Ne ovat varmaankin jo kiinni?

  Tuo teidän pakkasolkkariplääni kuulostaa järkevältä, meillä on myös mahdollisuus hengata kovilla pakkasilla yläkerrassa, mutta pakko alakertaa on silloinkin lämmittää. Jäähtyy muuten liikaa ja sitten saa poltella puita 24/7. Jännityksellä jään odottelemaan huoneenne valmistumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko teillä nostettu lattialautoja ylös ja lisätty eristettä ja tuulensuojalevy tms? Luulen, että meidän alkuperäinen eristekerros on painunut sen verran, ettei pidä enää kaikkein kylmintä poissa.
   Tuuletusluukkuihin ollaan laitettu vaan lunta eteen, no sitäkään ei aina ole, joten pitäisi kehittää paremmat sulut :)
   Me ajateltiin pitää pakkasilla sitten sellaiset peruslämmöt noin 15 astetta tuolla ilmalämpöpumpulla, kun siis ollaan ylhäällä. Toki keittiön ja olkkarin väliseen isoon aukkoon täytyy tehdä liukuovi, eipä siitä olkkarin hylkäämisestä pakkasilla muuten paljon hyötyä ole. Varustelukierre. Taas :)

   Poista
  2. Ei olla nostettu kokonaan muualta kuin eteisaulasta, josta kulku mm. olohuoneeseen Olkkarin puolelta nostetettiin laudat pönttöuuneihin saakka eli 1/3 osaan ja eristeet eli purut eivät olleet huomattavasti vajuneet. Taidettiin, muistaakseni nostetulle osalle laittaa ekovillalevyjä joita oli jäänyt rappusen eristyksestä..

   Meillä on lunta tullut nyt sen verran, että saatiin tukittua lumella suurin osa tuuletusluukuista. Osassa on sitten leikattu ekovillasta palaset luukuiksi :) Ollaan mietitty myös tuota ilmalämpöpumppua, mutta siitä ei tosiaan ole liioin apua kovilla pakkasilla..uunit pohisee tälläkin hetkellä - ulkomittarissa -22 ja sisä +20 istun tässä koneella t-paitasillani (pitkät housut jalassa myös..:D) Ja ihan on jees olla.

   Poista
  3. Teillä on siis lattian eristykset kunnossa, epäilen näitä meidän syylliseksi, ei tosiaan olla katsottu lattian alle lainkaan. Meillä tarkenee t-paidassa silloin kun ulkonakin tarkenee. Niin ja siivotessa :D

   Poista
 9. Hienot suunnitelmat! Luulen että huoneen kylmyys johtuu lattioista, eläimet ovat kaivaneet reittejään joita kautta eristeet ovat huvenneet. Meillä löytyi eteisestä puolen neliön alue jossa ei ollut enää eristeitä lainkaan, vain hiiren melskaa ja paperinöyhtää oli tilalla. Ei ihme että huone oli kylmä!
  Sisko hommasi hevosilleen jonkun lämmityssysteemin juomaveteen kun kyllästyi lämmittämiseen, niillä korkeuksilla pakkasta on aina talvisin kunnolla. Toimii kuulemma hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillähän oli täällä se hevosmuurahaisongelmakin, tiedä mitä kaikkea nekin ovat syöneet lattian alta...

   Sellainen sähköllä lämmitettävä juoma-astia olisi hieno, mutta melko kallis, muistaakseni 500-1000 euron luokkaa. Mieluummin kannan lämpöisen veden itse, kun kerran kotona olen, tosin joku lämmityssysteemi päästäisi minut pakkasella muuallekin :) Edullisin vaihtoehto lienee vanha saunan pata, jossa pitää pientä tulta. Täytyy perehtyä!

   Poista
 10. Hurjan mielenkiintoista. Jään innolla odottamaan, mitä tästä kaikesta syntyy. Upea, priima kattopanelointi löytyi sieltä koolausten takaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Onneksi on vielä listatkin jätetty, alakerrassahan ne on kaikki hävitetty...

   Poista
 11. Oi noita teijän yläkerran ikkunoita! <3 Tämä pakkasolohuone kuulostaa ihan huippukivalta, siitä tulee varmasti superhieno. Ja mitä ihanaa vaihtelua oleskella välillä eri olohuoneessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä ihanat! Joo mikäs tässä pyöriessä näissä neliöissä, saadaanpahan useampi huone käyttöön ;)

   Poista
 12. Oijoi, minäkin innostuin teidän projektista! Kyllä tuossa purkuhommassa ainskin pysyy lämpöisenä vaikka oakkanen paukkuisikin.

  Mun työhuone on samanlainen kuin teidän olohuone, ei vaan tule pakkasella lämpimäksi. Siksi olen luopunut siitä aiemmasta haaveesta, että siitä joskus tulisikin tupa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva! Purkuhommissa tulee hiki, se on totta :) Hyvin menee pakkaspäivät niissä hommissa, kunhan muistaa lämmittää alakertaa samalla...

   Onhan ennenkin ollut isoissa taloissa hienompia saleja yms. joita on lämmitetty talvella vain juhlatilaisuuksiin, en enää neljän talven jälkeen ihmettele miksi ;)

   Poista
 13. Teillä on aina niin riemastuttavan ronskia meininkiä. On ongelma ja hetken kuluttua sen ja ongelman ratkaisun välissä on pienen hetken kaikkea sorkkaraudasta sutiin! Ihan mielettömän energistä seurattavaa ja lopputuloksethan on enemmän kuin onnistuneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mahtava kommentti, kiitos!

   Lempisanontojani (Hyvät, pahat ja rumat leffasta):
   When you have to shoot...
   Shoot, don't talk!

   https://www.youtube.com/watch?v=sTcBgs2huRo

   Poista
 14. Törkeen upea makuuhuone teillä ja tuo tapetti, aivan ihana. Uteliaana tiedustelisin, jotta mikähänja kenenköhän mallistoa tuo tapetti mahtanee olla?
  Niin ja mahtavat suunnitelmat teillä tuon pakkas olkkarin suhteen. Ihan täällä sormet syyhyävät päästä itsekin taas jotakin tekemään, joten taidanpa tästä suunnistaa lähimpään K-rautaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tapetti on Tapettitalosta ja Kaneli nimeltään.

   Kun pääsisikin jo tekemään pintoja tähän uuteen... Selkä ei oikein nyt tykkää tuosta purkamishommasta ja ihan liian hitaasti täytyy hommaa tehdä :/

   Poista
 15. Ihanalta näyttää teidän suunnitelmat! Hauska sattuma, meillä löytyi jostain huoneesta (olikohan työ- vai makuuhuone, en nyt äkkiseltään muista) just samaa tapettia uudempien kerrosten alta kuin toiseksi viimeisessä kuvassa. Kovin on tutun näköistä myös tuo ysäri muovirypylätapetti :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoneesta on löytynyt vaikka mitä muitakin hienoja vanhoja tapetteja kun olen purkanut tuota keittiöseinää. Voi kunpa löytyisi jotain niin hyväkuntoista, että niitä voisi jättää esille! Ja vielä jollain hienolla tavalla...

   Poista
 16. Mitä suloisin talvipesä tulossa tuosta huoneesta. Kesällä on mukavaa olla isoissa tiloissa, mutta talvella kaipaa juuri tuollaista huonetta itselleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, vain toinen vanhan koulun asukki voi tämän ymmärtää :)

   Poista
 17. Niin mielenkiintoista seurata budjettirempan etenemistä. Nollabudjettiremppaa ei taida olla olemassakaan, mutta kekseliäisyydellä säästää taatusti sievoisen summan. Idea aidosta sanomalehtiseinästä on todella pähee.

  Ollaan kirjattu omasta rempasta jokainen ruuviostoskin ja tästä sälästä koostuukin yllättävän pitkä penni remppakuluihin. Sitä tulee harvoin ajatelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi varastossa ylijäämäkamaa sen verran, että uskon nollabudjettiin aika vahvasti. Tosin niitä sanomalehtiä meidän pitää ostaa jostain kirpparilta, mut voihan se olla, että saan vanhoista tapeteista loihdittua jotain!

   Ruuvit ja tilpehöörit ovat kalliita. Me ei viitsitä laskea remppaan meneviä rahoja kovinkaan tarkasti kun tää on niin iso talo ja ei sitä oikein edes halua tietää miten hirveesti rahaa menee :/ Mutta aina kierrätetään niin paljon kuin mahdollista, nytkin varastossa on odottamassa tulevaa eräästä purkutalosta haettua hienoa vanhaa kamaa.

   Poista
 18. Löytyisikö linoleumi tuosta opuksesta: http://www.sisailmakeskus.fi/kuvat/file/sisailmakeskus_linoleum_lattiap%C3%A4%C3%A4llysteen_tunnistaminen.pdf
  Siellä on mallikuvia vuosikymmeniltä.

  -Rosanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, enpähän löytänyt tällaista itse vaikka kuinka googlettelin! Tuon perusteella näyttää siltä, että näitä raidallisia malleja tehtiin 30-luvulla kun kaikki 50-luvun mallit olivat korkkia, yksiväristä ja marmorikuviota.

   Alan jo melkein pitämään tätä alkuperäisenä lattiapäällysteenä, koska laudoitus sen alla on tuollaista kapeaa, näyttää mun silmään enemmän aluslaudoitukselta kuin varsinaiselta lautalattialta. No asia selvinnee lisää kun pääsen purkamaan huoneen toisen pään lattiaa!

   Poista
 19. Näyttää tosi kivalle nuo suunnitelmat, hienoja suunnitelmakuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Photoshop on oiva apuväline! Tosin jo nyt voin sanoa, että suunnitelmat ovat jo muuttuneet ja muuttuvat varmasti lisää kun saan purettua enemmän :)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***