keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

10600 kWh!

Ihan pakko kehaista: meidän sähkönkulutus vuoden ajalta oli vain 10600 kWh! Se on melkoisen pieni lukema tämän kokoiseen taloon. Olemme saaneet pudotettua kulutusta koko ajan alaspäin, vaikka asumiseen käytetyt tilat ovat laajentuneet tämän neljän vuoden aikana. Edellisen omistajan aikaan kulutus oli 40 000 kWh vuodessa, joten olemme päässeet neljännekseen siitä. Hienoa!

Lukemasta vähennetään vielä kyläyhdistyksen jääkiekkokaukaloon käyttämä sähkö ja luulen, että viime kesän isot remppaprojektit ovat lisänneet sähkönkulutusta normaalista. Mm. rännien tekijöiden henkilönostinta liikuteltiin sähköllä, siinä poksahti pari sulakettakin. Eli varmaan pääsemme alle 10 000 kWh normaalikulutuksella. Lisäsäästöä ensi talvelle on luvassa, kun meillä on vihdoin rahaa laittaa lisäeristykset yläpohjaan. Varsinkin eteisestä ja yläkerrasta lämpöhävikki harakoille on suuri.
Jippohan on tietenkin puulämmityksessä, mutta kyllä me jotain muutakin tehdään oikein. Ainakin valaistus on sellainen asia, johon kiinnitetään pimeän aikaan huomiota, meillä on huoneissa vain pienet kohdevalaisimet energiansäästölampuilla. Ja niissä huoneissa, missä ei olla, ei pidetä valoja turhaan päällä. Toki meitä on täällä vain kaksi ja olemme hämärän ystäviä molemmat :) Tosin ulkovalaistusta lisättiin tänä talvena peräti neljän valaisimen verran ja olipas kiva huomata, etteivät nekään romuta ekoilua. Minusta täällä melkein keskellä ei mitään on turvallisemman oloista, kun piha on pimeän aikaan valaistu kunnolla.
Muita tekijöitä voisi olla kaasuliesi, puuhella sekä runsas vilttien ja villavaatteiden käyttö pakkasilla :) Meidän sisälämpötila on yleensä +18 - +21°C ja tuo +21°C tuntuu jo superlämpimältä!
Muuten emme nipota sähkölaitteiden käytön kanssa, täällä katsotaan telkkaria ja käytetään tietokoneita ihan niin paljon kuin lystää. Ja hankimme ei niin usein päällä oleviin valaisimiin noita ihania Edison -tyylisiä hehkulamppuja, joiden energialuokka on nolosti E... Mutta joskus (tai melko useinkin) tyyli menee käytännöllisyyden edelle!

32 kommenttia:

 1. No se on kyllä tosi tosi vähän! Peukut! :)

  VastaaPoista
 2. Oi mä oon niin kade! Tuohan on ihan huipputulos! Hienoa!

  Meillä vuosikulutus on päälle 20 000 kWh, vaikka talvisin poltellaan joka ilta takkaa. On pakko käyttää joko ilmalämpöpumppua tai sähköpattereita, jotta lämpötila ei varsinkaan öisin putoa liikaa. Meillä on pienlemmikkejä, jotka eivät liian suurta lämmönvaihtelua oikein siedä ja liika viileys on niille pahasta. :/ Ja pakko kai se on myöntää, että itsekin olen aikamoinen vilukissa. Villasukat ja kerrospukeutuminen on tuttua hommaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin pöhisee ilmalämpöpumppu silloin tällöin, mutta ei se kulutuksessa niin paljoa näy. Pumppu on juuri nyt päällä päivittäin, kun alakerta lämpiää auringonlämmöllä niin lämpimäksi, että pumpun tarvitsee vain vähän hönkiä päälle. Yöksi laitamme sen kokonaan pois, kun menemme nukkumaan yläkertaan. Alakertaan jäävät nukkumaan kissat ja koirat, jotka tarkenevat viileämässäkin.

   Ja vilukissa minäkin, mutta liian kuumat asunnot (yleensä kerrostalo) saavat nykyisin aikaiseksi hyvin tukalan olon!

   Poista
 3. Kuulostaa loistavalle tuo kulutus kun neliöitä on kuitenkin paljon. Saa nähdä millainen sähkön kulutus meillä on. Yksi kakluuni tai pönttöuuni lisää tekisi meidän taloudelle terää. Puuhella ja yksi pönttöuuni ei ihan riitä. Aurinkoista kevättä teidän ihmis/eläinporukoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meilläkin on tuo toinen puoli, eli opettajan asunnon ylläpitolämmitys sähköpattereilla (öljytäytteiset), kun sieltä on kaikki tulisijat jossain mahtavassa remontissa purettu... Kyllä täytyisi jokaisessa huoneessa tuilsija olla!

   Kiitos samoin!

   Poista
 4. Meidän sähkönkulutus täällä järven toisella puolella on tuota luokkaa tai vähän vähemmän - kahdessa talossa yhteensä! Molemmissa keskuslämmitys puulla ja leivinuunit ja puuhellat käytössä ja kiukaat lämpiää puulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskuslämmitys olisi hieno juttu myös tänne, mutta meneehän tämä näinkin :) Muutama tulisija vielä lisää, niin päästäisiin noista sähköllä lämmitettävistä huoneista kokonaan eroon!

   Poista
 5. Meillä on sähkönkulutus aika samoissa lukemissa. Keinot sen alhaalla pitämiseen on samat kuin teillä, puita uunin pesään, ruokaa puuhellalla ja valaistus minimiin. Pieni sähkölasku on mukava ja kannustaa tekemään polttopuita ensi talveksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä se kummasti kannustaa tuossa klapisavotassa! Tosin me ei olla vielä tehty itse kertaakaan, ei oikein aika riitä ja klapikone pitäisi olla näihin mottimääriin!

   Poista
 6. Aivan huippua!!
  Meillä talo on kyllä ihan mökki teidän taloon verrattuna, mutta iloinen olen meidänkin lukemista! Yli viisi vuotta sitten ostimme tämän talon nuorelta pariskunnalta ja heidän sähkönkulutus oli 13000. Näiden vuosien aikana olemme jättäneet kahden huoneen lattialämmityksen pois, luopuneet sisäsaunasta, emme käytä sähkölämmitystä vaan lämmitämme puulla, uusimme lämminvesivaraajan, ja teemme ruokaa puuhellalla/leivinuunissa. Nyt lukema on 9000, vaikka pyykkikone pyörii 5 henkisessä perheessä taukoamatta, sekä astianpesukonetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli tästä mieleen, että meillähän on aivan naurettavan pieni eli 100l lämminvesivaraaja, eikä isompaa hankita ennenkuin on mahdollista lämmittää vettä jotenkin muuten kuin pelkällä sähköllä. Pienen varaajan takia suihkukäytännöt pitää miettiä tarkemmin, useimmiten käydään yhtäaikaa niin lämmin vesi riittää :)

   Poista
 7. Hei! ja onneksi olkoon sähköpiheilyn onnistumisesta! :)

  Mutta mitä ovat nuo viimeisessä kuvassa näkyvät lamput ja mistä niitä saa? Siis hehkulamppuja ja niitä saa edelleen...? Aivan MAHTAVAN näköisiä, kuola alkoi valumaan. Oon tuskaillut meidän vanhojen/vanhantyylisten lamppujen kanssa, kun ei sopivia polttimoita lähikaupoista löydy. Mutta nuo, kelpais hyvinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja parastahan tässä on se, ettei olla edes pihistelty mitenkään erityisesti :)
   Lamput ovat Clas Ohlsonilta, niitä saa ilmeisesti myydä "erikoislamppu" nimikkeen turvin :) Niissä on vanhanaikainen, melkein oranssi sävy.

   Poista
 8. Moi! Hurjan hyvä lukema! Onko teillä omaa metsää vai mistä teille polttopuut tulevat, jos saa kysyä?

  Tessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Meillä olisi omaa, hienosti polttopuiksi soveltuvaa metsää, muttei aikaa tehdä puita sieltä :( Mutta kyllä me joku talvi vielä ne puut sieltä tehdään ja ajetaan hevosella pihaan!

   Ostetaan siis valmiit klapit paikalliselta viljelijältä, menekki on 3 traktorin kärryllistä vuodessa, ei ihan vähäistä näpertelyä ;)

   Poista
  2. Piti oikein miehen kanssa jutella aiheesta lisää, kun jäi "kaivelemaan". Meillä melkein puolet enemmän kulutus.. Ja se ottaa pannuun! jopa niin paljon että ollaan alettu epäillä lukemaa. Ja sitä nyt seurattu tarkkaan.

   Poista
  3. Kannattaa seurata! Meilläkin isäntä tarkkailee sitä lukua sähkömittarissa säännöllisesti, ei tule yllätyksiä niin! Olen pahoillani, että alkoi kaivelemaan, mutta toisaalta hyvä kun herättää keskustelua tämä aihe! Maapallo pelastuu ja silleen :)

   Poista
  4. Tästä aiheesta on hyvä puhua! ja meilläkin talvisin usein asiaa mietitään. Ja muka pihistellään. Jospa se on tuo liian suuri lämminvesivaraaja. Uusi kylläkin, mutta meille liian suuri. Ei viitsi uutta vaihtaa pienempään. Mutta edelleen, paras blogi keittiö teillä ;)

   Poista
  5. Voipi olla juurikin se varaaja. Meillä tosiaan vaan 100l ja lämpiää parissa tunnissa kokonaan.

   Kiitos :)

   Poista
 9. Vau, onneksi olkoon! Huippusuoritus :) On tuo kyllä ihan hurjaa hommaa tuo teidän lämmityshomma ja polttopuiden menekki. Hattua täytyy nostaa, kun jaksatte lämmittää isoa taloa. Me ollaan oltu niin kiitollisia, kun edelliset asukkaat laittoin tähän maalämmön. Sen lisäksi puulla lämmittämistä, mutta 3 traktorin kärryllistä riittäis varmasti piiiiiiitkäksi aikaa... ;) Minä oon aina kylässäkin käydessä sammutellut vaivihkaa valoja paikoista tai huoneista, joissa ei ole ketään ja ne palaa turhaan :) Se on kyllä iskostunut jonnekin niin syvälle takaraivoon, että turhat sähkölaitteet kiinni. Siksipä aina ärsyttää seurata vierestä, kun jotkut pitää öisinkin jos minkälaisia valoja päällä. Kaiken huippu oli tutut, jotka jätti viikonloppureissun ajaksi sisälle monia valoja päälle, että näyttää kuin olisivat kotona, eikä tule rosvoja. Ja että pilkkopimeään kotiin ei uskalla tulla, vaan aina pitää olla valoja päällä. Halloota päivvää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No eihän me oikein jaksetakaan aina lämmittää ja sen vuoksi ensi talveksi tulee se pakkasolohuone yläkertaan :) Saa nähdä miten tämän jättiolkkarin ja sen käyttö jakautuu. Juuri nyt tätä jättiäkin on jo helppo lämmittää, kun aurinko hoitaa osansa ja päivät on plussalla. Voi olla, että ollaan siellä ylhäällä joulukuusta maaliskuuhun ja palataan alas keväällä, olisi melkoisen hauskaa sellainenkin. Lämmitettäisiin "sali" vaan erikoistapauksissa talvikautena, niinkuin ennen isoissa taloissa on tehty.

   Mulla on muuten mielettömän hieno visio liukuoveen, joka tulee tuohon keittiön ja olohuoneen väliseen aukkoon! Sekin pitäisi saada ensi talveen mennessä tehtyä, on taas to do -lista pullollaan kaikkea!

   Kyllä se sähkön säästäminen on meillekin ihan luontaista, ei tarvitse hirveästi pinnistellä tapojen muuttamista tms. Jos lähtisin viikonloppureissuun niin jättäisin yhden valon ajastimella rosvovaloksi... Mut eipäs täältä niin vaan lähdetäkään ;)

   Poista
  2. Juu se pakkasolohuone kuulostaa kyllä kivalta ajatukselta :) Varmasti ihan kiva kokeilla monestakin syystä, että kuinka sellainen talvi sujuisi. Mukavaa vaihtelua, ja pääset taas sisustamaan jotain uutta ja ihanaa! <3 Voi, en kyllä osaa yhtään arvailla, minkälaista liukuovea suunnittelet, joten jään innolla odottalaan :) Tsemppiä to do -listan parissa!

   Poista
 10. Upeeta! Valtavan kokoinen talo ja sähkönkulutus torppatasoa! Wau! Onnittelut!

  Meillä ei ihan päästy siihen, mitä olisin toivonut, mutta se on toisaalta ihan ymmärrettävää. Sähköllä oli pakko pitää lämmitystä ennen kun muutetiin helmikuusta maaliskuun loppuun 2014 ja myös melkein 3 kuukauden ajan loppuvuidesta 2014, eli silloin kun oltiin pääasiassa poissa täältä äidin sairastuttua. Meillä vuosiseurantakulutus noista huolimatta oli 8300 kWh, joten kuitenkin olen tosi tyytyväinen. Rempoista johtuen täälläkin on työkoneita huudatettu, mutta kovin vähäistä meillä muuten sähkönkäyttö on, kun ei ole esmes vesivaraajia yms. Huomattavasti pienempi talo myös lämmittää jos joutuu sähkölle; rapian 120 m2 alakerta + kylmä ullakkokerros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus teidän sähkölaskua taisit availla blogissa ja hinnan perusteella ajattelin että teillä on tosi pieni kulutus. Meillä vuosikulutus tuo sama, mutta aivan järkyttävän kallista! Ei vaan enää oikein kauheesti keksitä mistä voisi nipistää.

   Poista
  2. Kiitos Johanna! Täällähän on ollut kaksi viimeistä talvea lauhoja, eli sekin tietysti vaikuttaa. Siinä vaiheessa kun meillä on tulisijat joka huoneessa, ei silläkään ole vaikutusta kuin puun kulutukseen :)

   Hepoille pyörii sähköpaimen 24/7 ja nyt alkuvuodesta niille on vielä ollut sähköllä lämmitettävä juoma-astia, mutta nekään eivät onneksi ole vaikuttaneet kulutukseen pahasti.

   Stella: ei kai se sähkön hinta voi niin paljoa vaihdella..? Meidän sähköyhtiön sivulta löytyy tällaiset hinnat: Kausisähkö / Talviarkipäivä 7,50 snt, Muu aika 5,52 snt sis. alv. Siirtohintaa en tähän hätään löytänyt, mutta sehän on törkeän kallista, maksaa paljon enemmän kuin itse sähkö. Kannattaa kilpailuttaa se sähkö!

   En osaa antaa muuta vinkkiä kuin lisää puulla lämmitystä ja vähemmän kuumia suihkuja :) Ja vielä korostan, että me ei tosiaan mitenkään aktiivisesti pihistellä sähkönkulutuksessa, mut meillä ei oo vaan niitä isosti kuluttavia juttuja, kuten sähkölämmitystä ja isoa lämminvesivaraajaa.

   Poista
 11. Mutta joo yleisesti tähän postaukseen liittyen. Hieno lukema tosiaan!

  VastaaPoista
 12. No se on todella vähän! Yläpohjan eristys auttaa kyllä paljon, kun lämpöhukka sitä kautta on n.70%

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunta on alaspäin ja se on hyvä tässä tapauksessa :) Sähkönkulutukseen yläpohjan eristys ei varmaan paljoa vaikuta, kun tilat lämmitetään pääosin puilla. Mutta jos saadaan esimerkiksi tuo meidän eteinen lämpimämmäksi talviaikaan, olen erittäin tyytyväinen!

   Poista
 13. Hienoa pihistelyä, peukku!
  Kerropas lisää teidän ulkovaloista kun en ole (häpeilee..) tänne pitkään aikaan jostain syystä kerennyt.. Meillä ollut hakusessa vanhaan pihapiiriin sopivat valot jo pitkään, niitä ei paljoa ole markkinoilla näkynyt. Nyt vain seinissä sellaiset vanhanoloiset kivat mustat hattupäiset, ei lyhdyt.
  Terkuin mörskän Emilia:)
  P.S mites teidän Leino-puuhellan kanssa kävi, vieläkö näköistarroille tarvetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä ulkovalaistusasioita olekaan täällä esitellyt. Meillä on kans talon ja piharakennuksien seinissä kaikki ulkovalaisimet, niitä on niin paljon, että etu- ja sivupihat valaistuu niillä.

   Enää on valaisematta takapiha ja sinne on kaavailtu tällaista pihavalaisinta:
   http://www.netrauta.fi/pylvasvalaisin-vega-2-osainen-musta
   Sopivat minusta hienosti vanhaan pihapiiriin.

   Hellan kanssa kävi hienosti, pari postausta taaksepäin on sellainen kuin "Leipälootan pelastus" ja siinä juttua hellan uudesta ilmeestä. Olen siihen nyt oikein tyytyväinen!

   Poista
  2. Hei tattista! En ollutkaan huomannut (rahat on loppu ja guuglettaminen jäänyt muutamaan vuoteen) että noita on tullut tolppanakin, meilllä juurikin noita seinissä! Nyt alkoi säästäminen ja sähkärille soitto, auts taas yks 500 sinne :D

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***