keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Hirsi vs. lastulevy 6-0

Kevään ja kesän sadepäivät on tarkoitus pyhittää eteisen ja yläkerran remontille ja niin totisesti eilen tein. Kymmenen tunnin rempparepäisyn aikana toin eteisen ikkunaseinän 1980-luvulta takaisin 1930-luvulle.
Seinältä saivat lähteä lastulevyt, muovipäällysteinen paperi, lasivillat ja koolaukset. Erityisen ylpeä olen siitä, että lastasin kaikki kaatopaikalle menevät jätteet suoraan peräkärryyn ja poltin koolauspuut pihalla nuotiossa saman tien. Yläkerran remontti on jumissa sen takia, ettei siellä mahdu tekemään mitään remonttijätteiden keskellä... Lievennyksenä asiaan todettakoon, että purkaessani huonetta oli talvi ja lunta, eikä peräkärryä saanut huonetta lähimpänä olevalle ovelle. Mutta eihän siinä silti mitään järkeä oikein ollut.
Hirsipintainen seinä on supertunnelmallinen lastulevytettyyn verrattuna. Melkein harmittaa levyttää se takaisin piiloon, mutta pysymme päätöksessämme levyttää kaikki ulkoseinät sisäpuolelta Huokoleijonalla eristyksen lisäämiseksi. Englantilainen panelointi Morris tapetin kanssa kuitenkin korvannee hirsipinnan menetyksen :)
 
Ennen huokolevyillä levyttämistä eteisen lattia nostetaan ylös ja siihen lisätään eristettä. Tälle työlle ei toistaiseksi ole määritelty mitään aikataulua, joten luulen, että saamme nauttia hirsiseinästä varmasti vielä jokusen tovin.
Seinä on ollut hirsipintaisena melko pitkään ennenkin, koska ikkunalistojen jäljet ovat jääneet näkyviin.
Olohuoneen sohvalta avautuva hirsiseinä tuplana -näkymä on uusi ja hieno.
Sähkötöitä on myös luvassa. Tuolla sähkökaappien päällä on pätkittyjä johtoja, jotka olemme purkaneet tarpeettomina mm. sähköpattereista. Sähkömies joskus vähän kauhisteli niitä "tiesittehän että näissä kulkee virta" ja muistaakseni otti ne pois sulaketaulusta. Mutta en ole ihan varma, kun silloin tehtiin kiireellä jotain muuta valmiiksi. Eteisen remontin myötä uudet sähköt pitäisi vetää eteisen lisäksi työhuoneeseen ja olohuoneeseen, niin saisi sen myötä siistittyä myös tämän hässäkän.
Siihen asti asia pysyy poissa silmistä ja mielestä levyn palasella. Toivottavasti aiemmassa jutussa esittelemäni mainos "Don't kill your wife with work, let electricity do it" ei toteudu tässä taloudessa, kovin varovainen olen aina sähköjen kanssa operoidessa. Sammutan aina päävirran kun teen jotain sähköjuttuja, kuten eilen siirtäessäni valokatkaisijaa ja pistorasiaa sähkökaappien vierestä.

Siitäpä tulikin aasinsiltana mieleeni, että olemme yllätykseksemme alkaneet katsella täytettyjä eläimiä koristeeksi eteiseen! Huuto.netissä oli tosi hieno korppi myynnissä, mutta oli kovin kallis. En pystyisi ehkä koskemaan niihin eläimiin, mutta linnun voisi laittaa niin ylös, ettei tarvitsisikaan.
Kuolleita eläimiä löytyy myös Mokosta tilaamastani julisteesta. Ihastuin hienoihin sulkiin ja ranskan kieliseen tekstiin, enkä edes huomannut, että linnut on esitetty kuolleina. No, juliste sopii tuollaisenaan hieman vinksahtaneena Hullun Hatuntekijän eteiseen.

Kuvan alareunassa näkyvä musta ympyrä on jonkun tosi ison pultin tai naulan taottu pää, luulen että liittyy kuistin liittämiseen taloon. Hieno yksityiskohta (joka menee myös piiloon aikanaan)!
Arts & crafts tyylisuunnan mukaisesti aiomme näperrellä kaikkia eteisen yksityiskohtia erityisen tarkasti ja ajan kanssa. Kullan ja mustan yhdistelmä on niin kuninkaallisen upea, että ajattelimme kokeilla maalata mustien ulko-ovien peileihin kultaisia tehosteraitoja. Kenties muitakin ovia voisi maalata korostaen tehostevärillä niiden peilejä... Mietittävää ja toteutettavaa riittää vielä paljon ja se on kivaa!

*************** 

Viimeisenä kuuma blogivinkki: ystäväpariskunta alkaa rakentamaan taloa ja ainutlaatuinen Helena kirjoittelee aiheesta ja varmasti myös sen vierestä hulvatonta blogia osoitteessa: http://talokahdelle.tumblr.com . Bloggerin syötteeseen jutut saa tulemaan, kun painaa ylhäältä oikealta rss nappia ja kopioi siitä avautuvan sivun osoitteen bloggerin lukuluettelon "lisää" osoitekenttään. Tosin varoituksen sana on paikallaan: Helenalla on ollut blogi vuorokauden ja postauksia on kai jo 50, mutta voin taata, että kaikki ovat hauskoja!

15 kommenttia:

 1. Mää oon niin ylpeä peräkärryn täytöstä saman tien!!! Viime viikolla pottuja keittäessä "kuorin ihan vähän" keittiön kaapiston sivuilta hirsiseinää näkyviin säkki kädessä että en heitellyt ensin lattian kautta materiaaleja;D nyt on kyllä upeat maisemat teillä (vai voiko ne olla enää upeammat)! hahaa:)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ihan vähän, justiinsa :) Mulla eilen lipsahti ihan vähän pitkäks tuo päivä, kun oltiin isännän kans puhuttu, että se on päivän homma tuo seinän purkaminen. No olihan se, tavallaan.

   Poista
 2. Upeeta jälkeä taasen Sanna! Kyllä oot tarmokas, sisukas ja tosi osaavainen! :)

  VastaaPoista
 3. Upean näköistä! William Morris tapettia kuolasinkin jo pari postausta sitten. William Morris henkiseen sisustukseen sopisi kyllä täytetty Korppi kuin nappi silmään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos uskaltaisin, hankkisin myös täytetyn ketun ja laittaisin sille päähän venetsialaisen naamarin :) Mutten uskalla.

   Poista
 4. Hirsiseinät on upeita. Ja ostamaan vaan se korppi, ei sellaista ole joka kodissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsi, kyllä se olis pitäny ostaa, ei ole enää myynnissä :(

   Poista
 5. Voi voi tuota teidän kotia - niin ihana. . . samalla kuin ihana satu, vaikka työmäärä onkin kaikkea muuta kuin satua..! Korpista en sano mitään :)) koulun lasikaapissa katselevat - en tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kuvailit kotiamme saduksi, kun juuri sitä tunnelmaa on tarkoitus eteiseen luoda! Kiitos!

   Poista
 6. Hienoa työtä! On se vaan niin, että siivoaminen on ihan a ja o hommien etenemisen kannalta. Mutta myös niin tylsää kaikessa välttämättömyydessään. Hyvin siis tsempattu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näiden remppavuosien aikana olen melkein oppinut, että samantien pois siivoaminen on ainoa oikea tapa tehdä purkuhommia. Viime kesänä siivottiin kolme vuotta ulkona lojuneita kipsilevyjä... lähtivät aika pieninä palasina kaatopaikalle, ei enää IKINÄ :D

   Poista
 7. On toi hirsiseinä kyllä kiva. Meidän talo on ajalle (1920-luvulle) poikkeuksellisesti erikoinen siitä, että tää on täysin lautarakenteinen. Eli ei hirren hirttä, minkä saisi näkyviin. Ulkorakennuksessa on osassa paikkaa hirttä, mutta itse talossa ei. Byääh. Naamioitu kettu muuten kuulostaa huisin jänskältä ja hassulta, eli ei muuta kuin ketun metsästykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi emme oikein tykänneet hirsiseinistä sellaisenaan, mutta nyt niihin on silmä ja mieli tottuneet, eikä tulisi mieleenkään käsitellä niitä millään.

   Kyllä se kettu olisi jo aikamoinen temppu :) Todellisuudessa meidän elävät eläimet tekisivät ehkä selvää sellaista täytetystä, en taida ottaa riskiä...

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***