lauantai 13. kesäkuuta 2015

Autokatoksesta Hepolaksi

Vuorossa on uuden etupihan ensimmäinen ennen-jälkeen juttu huikeine kuvineen!
Aloitan muutoksien esittelyn hevosten uudesta pihatosta ja sen ympäristöstä.
Rakennus toimi alunperin koulun välituntikatoksena, josta talon edellinen omistaja oli tehnyt autokatoksen. Meillä se toimi samassa tarkoituksessa ja asennutimme rakennukseen sähköt viime syksynä. Hieman ennen piharemontin alkamista ajattelin asiat uusiksi ja tajusin, että siitähän tulee hevosille oiva pihatto!
Ja tältä heppojen uusi koti näyttää nyt. Hevoset kulkevat sisään ja ulos sivussa olevasta isosta aukosta, johon laitetaan myöhemmin räsymatot ja tehdään ovet erikoistilanteita (kuten hirmumyrsky, eläinlääkärikäynnit) varten. Ikkuna siirrettiin etupihan puolelle ja samalle seinälle teimme pitkään haavelistallani olleen englantilaistyylisen parioven.
Maalasin pihaton tummanharmaalla Pika-Teholla ja pariovet Uulan Purjolla, sama väri on / tulee olemaan talon vuorilaudoissa. Pika-Tehoon päädyimme kustannussyistä ja täytyy kyllä sanoa, että oli petrooliöljymaalia monta kertaa ikävä kun tuota seiniin sudin... Petrooliöljymaalin peittävyys ja käsiteltävyys ovat vaan niin paljon paremmat!
Tältä rakennus näytti toisesta suunnasta...
...ja tältä nyt. Molemmat autot majailevat nyt tasavertaisesti taivasalla, Jeeppi ei koskaan talliin mahtunutkaan kun sivupeilit ottivat oviaukon reunoihin kiinni.

Suurimmat maansiirtotöihin liittyvät muutokset näkyvät kun siirrymme pihaton takakulmalle.
Tältä siellä näytti viime kesänä, kuva on otettu kun saimme hevosten tarhojen välisen siirtymäkujan valmiiksi. Kujan molemmat puolet olivat käyttökelvotonta ryteikköä.
Kuja oli tässä kunnossa pari viikkoa sitten, maa oli siis savea ja meni tuollaiseksi jo viime syksyn sateiden myötä.
Ja näin nyt! Saimme pihasta tulleesta täyttömaasta uskomattoman paljon lisää tasaista aluetta hevosten käyttöön, hyvää soramaata tuli tuohon parhaimmillaan yli metrin kerros. Emme osanneet kuvitellakaan tätä muutosta, ihan kuin meille olisi taiottu lisää maata. 
Pihaton ovi-aukon edustalta raapaistiin savista pintamaata pois ja siihen tuotiin pohjalle isoa mursketta ja päälle haketta, jota leviteltiin muuallekin pihaton ympärille. Hake on tosi kivan tuntuinen pintamateriaali tarhaan, hevosetkin tykkäävät pötkötellä sen päällä.

Tässä vielä kaksi ennen-jälkeen kuvaparia:
Näkymä pihalta jääkiekkokaukalon suuntaan ennen...
...ja jälkeen. Pihasta nousi paljon isoja kiviä ja niitä pinottiin pariin kohtaan. Tämä kiviaita pitää vielä pestä ja sitä voi myöhemmin täydentää pienillä täyttökivillä ja kenties kivikkokasveilla. Kaikki pihalle päin olevat hevostarhan aidat teemme harmaantuneista laudoista, niin että sähkölangat jäävät näkymättömiin.
Näkymä talon portailta ennen...
...ja jälkeen.

Lopuksi vielä yksityiskohtia pihatosta:
Vintiltä löytyi aikoinaan vanhoja sähköjohtimia ja kun näin Anu Harkin blogissa sellaiset hevospuomiin kiinnitettynä, oli yksi käyttökohde selvillä. Sitä puomia ei vielä ole, mutta nyt riimut roikkuvat johtimesta tallin kulmalla. Melkein tekisi mieli ostaa hienot nahkariimut tuohon roikkumaan, mutta ehkei sentään enää tähän konkurssiin ;)
Eräänä iltana pihatöiden väsyttämänä luulin vääntäneeni rautalangasta Heppala tekstin. Sanoin vielä isännälle, että en tee Hepolaa vaan Heppalan. Seuraavana aamuna huomasin virheeni, olkoot sitten Hepola!
Uusi pihatto on paljon tilavampi kuin vanha. Joskus olisi kiva laudoittaa ja maalata se sisältä kokonaan, mutta toistaiseksi saa kelvata tällaisenaan. Meidän hepat käyttävät pihattoa eniten kesäisin, jolloin ne ovat siellä paarmoja yms. ötököitä paossa. Talvella voi mennä viikkojakin, etteivät ne edes käy sisällä, joten pihaton lämpöeristäminen menisi hukkaan.
Hevosilla on nyt kaksi metsätarhaa joita tämä uusi välialue yhdistää. Toinen, uudempi metsätarha on kyläyhdistyksen mailla ja saimme sen käyttöömme tänä keväänä. Hepat ja me olemme erittäin kiitollisia yhdistykselle!
Pihan remontti tapahtui nopeasti; kaivinkoneurakoitsijat olivat töissä vain kolme päivää (tosin päivät olivat pitkiä). Kun on tottunut tekemään itse ja hitaasti, pää ei pysy näin isossa ja nopeassa muutoksessa mukana. Monta kertaa päivässä pitää ihmetellä, että onko tämä tosiaan meidän piha!? Näitä kuvia ottaessakin tuntui hassulta, milloinkahan tähän hienouteen tottuu...
Tämän jutun myötä blogi jää kesätauolle elokuuhun saakka. Olen näiden blogivuosien aikana huomannut, että blogissa liikkuu Juhannuksen jälkeen vain murto-osa normaalista kävijämäärästä ja hyvä niin, kesällä kuuluukin olla muualla :) Säästän siis loput pihajutuista elokuulle ja luulenpa, että silloin onkin vielä enemmän näytettävää kuin nyt. Instagramia päivittelen entiseen tahtiin.

Viettäkää hieno kesä!

55 kommenttia:

 1. Hei, ihan mahtavan näköistä! Ja toimivamman näköistä!
  Hepola on niin hieno, samoin muu piha ja siirtymispolku...
  Hepatkin näyttää tykkäävän, enkä kyllä ihmettele :)

  Mahtaa olla tosiaan outoa kun tulee valmista tuota tahtia.

  Ihanaa kesää, nautiskelkaa pihasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo toimivuus parantui myös huomattavasti, enää ei tarvitse siirrellä mutaa lumikolalla tallin kulmalta! On tässä kyllä itsekin rehkitty, ei tilattu avaimet käteen periaatteella :)

   Kiitos samoin!

   Poista
 2. suomussalmella vanhempieni kotitilan naapurtalon nimi on Hepola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hepola nimisiä tiloja varmaan löytyy paljon, sen takia oli tarkoitus nimetä rakennus Heppalaksi, mutta toisin kävi :)

   Poista
 3. Tosi hieno muutos! Minua kiinnostaisi tuon tumman harmaan maalin värikoodi, meillä on piakkoin tumman ulkorakennuksen maalaus edessä ja tuo näyttäisi minun silmään tarpeeksi tummalta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäpä katson sen koodin purkin kyljestä. Oli samassa lastussa mustan kanssa, tää on melkein musta, mutta kuitenkin pehmeämpi kuin se mustista mustin. Palaan asiaan!

   Poista
  2. No niin, nyt seison maalipurkin vieressä, sävy on S-8500-N. Monta kertaa painoin koodin mieleeni ja sisälle tullessa en muistanut enää mitään :)

   Poista
 4. Upea muutos! Ihanaa kesää sinne :)

  VastaaPoista
 5. Kerrassaan mahtava muutos! Ihania ideoita olet keksinyt ja löytänyt :)
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukavaa sunnuntaita myös sinne! Tänään sataa, hyvä niin kun kylvökset saavat vettä ja me lepoa :)

   Poista
 6. Melkoinen muutos, piha on tyystin eri kuin ennen. Ja ainakin kuvien perusteella vaikuttaa toimivalta ja kauniilta. Ja loistopaikka hevosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oli kyllä täydellinen muutos! Entisellään on vain etupihan tienpuoleinen sivu ja pihatie.

   Poista
 7. Oi että tuli kaunis! Hevoset on oleellisessa osassa teidän pihaa ja porukkaa ja se saakin näkyä just noin. Ihana!

  Hyvää kesää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hepat on meillä ihan samanlaisia lemmikkejä kuin koirat ja kissat, tykätään kun ovat lähellä meitä :)

   Poista
 8. No jopas on hepoloilla nyt hyvät oltavat! Hyvää kesää!

  VastaaPoista
 9. Hetken kuvittelin ensimmäisen jälkeen-kuvan olevan niitä sun photoshoppauksia, niin uskamaton on muutos ja niin nopeasti vielä. Todella hieno tuli. Minua kiinnostaisi tietää ruukussa olevan köynnöskasvin nimi.
  Aurinkoista ja sopivan lämmintä kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tää on ihan täyttä totta :) Mutta myönnettäköön, että pihassa on vielä muutama hyvin keskeneräinen kohta, tekemistä riittää vielä.

   Ostin ruukkuihin perennoja jotka siirrän syksyllä penkkiin. Tuo köynnösmäinen kaunotar on Morsiusleinikki.

   Poista
  2. No sitä se sitten oli, ajattelinkin että näyttää ihan morsiusleinikiltä mutta jotenkin käänsin sen päässäni köynnöskasviksi. Kiitos :)

   Poista
 10. Valtavan mahtava muutos! Tuollainen ruotsalaistyyppinen värimaailma sopii tuohon piharakennukseen kuin kärpäset kesään. Ja uskon, että hepolan asukkaat nauttivat uudesta pihatostaan vähemmän liejuisine pohjineen monta vuotta!

  Pihahommissa olen huomannut saman kuin sinä nyt: koneet ovat ihmeellinen asia, kun tavallisesti vääntää kaiken omin voimin. Ehdottomasti kannattaa ottaa kaivinkone paikalle silloin, kun työajassa säästyy vuosi tai kaksi :) (Vaikka maksaahan se. Mutta niin maksaa ne sairasvuodepäivätkin sen rikkinäisen selän kanssa.)

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Oikein puistattaa ajatella kaikkea mudan kanssa tuskailua, ei enää ikinä sellaista! Me saatiin järjestettyä tähän rahat pienellä vaivalla; vaihdettiin pankkia, saatiin edullisempi laina ja lyhennysvapaa. Onneks tajuttiin!

   Poista
 11. Jopa on upea lopputulos! Kiviaidasta tuli vähän kuin kaupan vielä kivan näköinen lisä pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykätään kivistä muutenkin paljon!

   Poista
 12. Upea muutos! Näyttääpäs erilaiselta purjo ulkotiloissa. Meillä sitä löytyy nimittäin sisältä pienen kaapin maalina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Purjo näyttää erilaiselta myös tuon mustan seinän takia, meillä talossa murretun valkoisen kanssa eri sävyinen, paljon vihreämpi. Se niin riippuu :)

   Poista
 13. Voi miten hienoa. Onnea ja ihan mieletöntä, kun saa kertaheitolla tuollaista apua alihankkijoilta. Sitä osaa niin arvostaa, kun asiat joskus etenevät kunnon työkonein vauhdilla, kun itse sitä työstää tekemisiään tavallisen käsillätekijän vauhdilla eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Joskus on ihanaa, kun voi vaan kaivaa kuvetta ja katsoa kun muut tekee :) Tää tosin taisi olla nyt viimeinen iso työ sitä lajia, lopuista on selvittävä ihan itse.

   Poista
 14. Todella upea tuo muutos pihallanne. Heppojen pihatto on kertakaikkiaan makea ja tuo ovi...vau! Kyllä on kiva kotipihaan kaartaa kun on tuollainen vastaanotto. Mukavia työntäyteisiä kesäpäiviä teille ja muistakaahan välillä myös ottaa rennosti ja nauttia tuosta kaikesta ihanuudestanne (siihen opettelen itsekin täällä omalla plantaasillamme). Jään mielenkiinnolla odottamaan blogiin paluutasi ja kesän kuulumisianne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enää ei tarvitse kuin laudoittaa ja maalata loput talosta :D No onneks se ei ole aikataulutettu tälle kesälle kokonaan, joten yritetään levätä myös välillä. Kiitos samoin sopivan työteliästä kesää myös sinne!

   Poista
 15. No erittäin hieno pihatto! Todella tyylikäs!

  Hyvää kesälomaa, nähdään syksyllä taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos samoin! ...paitsi että elokuu ei ole syksyä, eihän..? :)

   Poista
 16. Bravo! Mahtava muutos! Upea! Hyvää kesää teille ja Hepolan asukkaille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sitä samaa teidän porukalle!

   Poista
 17. Oi että! Mä haluun kans! Tämä on ihan huippuihana ja hevosihmisen näkökulmasta niin siisti ja fiksusti toteutettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näiden kolmen vuoden aikana, minkä hepat ovat olleet omassa pihassa, on oppinut yhtä sun toista toimivasta arjesta :) Vielä on muutama idea takataskussa liittyen ruokinta-asioihin...

   Poista
 18. No voi mahoton miten käsittämättömän upea lopputulos ♥
  Kyllä nyt kelpaa !

  VastaaPoista
 19. Hienolta näyttää. Itsekin hevosilleni pihattoa suunnittelevana kiinnostaa, minkä kokoinen heppojenne tarha on? Siis se, missä ne pääasiassa talvella ja kurakeleillä ovat - ei siis laidunosa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä ei valitettavasti ole laidunta ollenkaan ja tuon koko ajan käytössä olevan tarhan koko on vajaa hehtaari. Laidunta saisi muokkaamalla lisää maata kaivinkoneella, meidän tontti on niin järjettömän kivinen ja epätasainen. Ehkäpä joskus tehdään sellainenkin tempaus :)

   Poista
 20. Mutta tuo hehtaari on tosi tilava kyllä. Itse aprikoin, voisiko pihattotarhaksi laittaa pienemmän alueen josta sitten hyvillä keleillä voisi päästää hevoset aidan "jatkumoon". Ihan sen takia mietin että todennäköisesti saisin pihaton ympärille kunnostettua melko pienen kurakelien kestävän alueen. Mutta sitten hyvillä keleillä tilaa riittää (pellot ympärillä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän riippuu ainakin siitä, miten paljon hevosia liikuttaa muuten. Me liikutetaan liian harvoin ja siksi on hyvä, että saavat vaeltaa isommalla alalla, tosin sekin liikunta syntyy parhaiten "pakottamalla", eli heinä, vesi ja talli mahdollisimman eri puolille tarhaa. Meillä on nuo tarhat vielä hyvin "pötkössä" eli pakkoliikuntaa on helppo järjestää. Ylipäätään pihatossa eläminen on kyllä paljon kivempaa sekä hepoille, että ihmisille, suosittelen!

   Poista
 21. Ihan uskomaton muutos kyllä! Se tunne on ihana, kun on jotain uutta ja sitä pitää käydä vähän väliä ihailemassa :) Teijän heposilla on kyllä mahtavat oltavat siellä. Nauttikaahan aikaansaannoksista ja viettäkää hyvin ansaittu kesäloma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin, kiitos! Ja yritetään lomailla myös, mutta työntäyteinen kesä tämä on, niinkuin kesät aina :)

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Hih :) No näiden luxus elämästä puuttuu vielä kesälaidun, mutta eihän sitä kaikkea voi saada... Käyn kyllä niittämässä herroille vihreää aina kun jaksan :)

   Poista
 23. Upea muutos! Ja näyttää tosi ihanalta kun heppa kurkkii oviaukosta :). Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos samoin! Nyt vois jo riittää nämä sadepäivät...

   Poista
 24. Luin vasta kaikki pihamuutosjuttusi läpi, ja voi että on hienoa! On niin mahtavaa, että vanhoja paikkoja kunnostetaan, ja varsinkin tuo maan nouseminen talojen ympärillä on todella haastava, mutta tärkeä asia korjata. Meillä on kesäkodissa samanmoinen ongelma; maa on noussut tosi paljon, mutta vielä yritetään sinnitellä lapiolla. Ei raskisi lähteä vanhaa pihapiiriä jyräämään, kun monta kaunistakin asiaa siellä on, ja vuosikymmenet luonto ja ihmiset sitä rakentaneet; vaikka täytyy todeta, että huonossa hoidossa viime vuosikymmenet ja ongelmat ovat varmasti pahentuneet. Katsotaan, kuinka kauan jaksetaan lapioida lihasvoimilla; tämä teidän muutos antoi miettimisen aihetta konevoiman tehosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä lähtötilanne oli harvinaisen helppo kun ei ollut mitään menetettävää :) Siirrettiin vain liljaistutus ja koristekiviä talteen, muu sai mennä! Niin ja kieloja siirrettiin talon kulmalta myös.

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***