torstai 13. elokuuta 2015

Loput ennen-jälkeen kuvat etupihasta

Hellou, täällä ollaan taas mahtavan ennen-jälkeen kuvapläjäyksen kera!

Meillä on ollut tosi hieno kesä ja mikä parasta se jatkuu vielä. Kesä- ja heinäkuun sateiden ansiosta emme ole remontoineet itseämme loppuun kuten viime kesänä, joten nekään eivät oikeastaan haitanneet kesän viettoa.

Olen sateista huolimatta saanut laudoitettua melkein kaikki seinät, enää eivät nuo ennen kuvissa näkyvät tervapaperit lepattele tuulessa. Julkisin julkisivu on tarkoitus vielä maalata kokonaan, niin päästään keväällä määritettyyn remppatavoitteeseen. Tai oikeastaan sen yli, kun muiden seinien laudoituksesta ei siinä ole sanottu mitään :)
Isännän kesäloma alkoi ilmojen puolesta sopivasti heinäkuun lopussa ja viimeiset kolme viikkoa ollaankin vietetty oikein kesäisissä tunnelmissa. Saatiinpa pidettyä pienet pihajuhlatkin uuden etupihan kunniaksi!

Nyt kuitenkin etupihan loput ennen-jälkeen kuvat, olkaapa hyvät!
Tässä näkymä pihatieltä talolle toukokuussa...
Ja tältä näyttää nyt. Hevosten pihatto siirtyi piharakennuksen päädystä pois ja siihen liittynyt aitaus jäi myös pois (uuden pihaton ympäristöineen esittelin edellisessä postauksessa kesäkuussa). Näkymä talolle on nyt paljon avarampi.
Tässä koko etupiha maantieltä päin katsottuna ennen remonttia.
Remontin jälkeen näyttää tältä. Kuvissa etualalla näkyvä viheralue on luonnonniittyä, joka on monipuolistunut kahdessa kesässä etenkin alueen toisesta päästä, kuvassa niityn ankeampi pää. Aiemmin alue oli hevosten tarhana.

Seuraavaksi kuvapareja piharakennuksen ympäristöstä:
Piharakennus ennen remonttia vanhan pihaton päädystä nähtynä. Maa oli kohonnut niin paljon, että rakennuksen kivijalka oli uponnut näkymättömiin.
Kohonnut maanpinta aiheutti myös melkoisia ongelmia sateella ja vesi valui pihalta jonnekin saunan lattian alle. Oikean puoleisessa kuvassa näkyy, kuinka yritin ohjata vettä saunan ovelta muualle puroja tekemällä... Yök, mitä muistoja!
Tältä piharakennus näyttää nyt. Kivijalkaa otettiin reilusti esille ja entisessä pihatossa on nyt varastotilaa mm. klapeille. On superhienoa kun klapit ovat katon alla, eivätkä lavoilla pressujen peitossa!
Hevosten tarhojen välinen yhdyskäytävä kulki mutavellissä piharakennuksen takaa. Myös kuvassa etualalla oleva maa-aines oli savea ja päädystä tulikin kolattua mutavelliä lumikolalla useamman kerran... Hyi, vieläkin puistattaa moisen muistelu!

Yhdyskäytävä siirtyi kokonaan pihan toiseen reunaan ja nyt kasvatamme piharakennuksen päätyyn kukkaniittyä. Istutimme niitylle enolasta saamani lumipalloheisin ja sähköpylvästä pitkin kiipeää humala.
Tässä vielä näkymä talon ovelta piharakennukselle päin ennen remppaa.
 Ja jälkeen (ilman pötköttävää kissaa).
Murskeen alle tuli suodatinkangas, joten toivottavasti saamme olla ilman ruoholäikkiä vielä monta vuotta.

Sitten näkymiä talon suuntaan!
Tässä yleisnäkymää toukokuun lopussa kuvattuna.
Ja tältä näyttää nyt, melkoinen kontrasti edelliseen. Lipputanko siirrettiin sivupihalta kunniapaikalle lähes keskelle pihaa.
Olemme päässeet liputtamaan vain kaksi kertaa uudessa paikassa; Eino Leinon päivänä ja pihajuhlien kunniaksi. Olemme huomanneet, ettei kesällä ei juuri liputuspäiviä ole, nyt kun odotamme niitä kovin innokkaina :)
Tässä ennen kuva portailta vasempaan...
...ja jälkeen. Ainoastaan tämän seinän laudoitus onnistui pääosin vanhoilla laudoilla, muiden seinien laudat olivat niin lahoja, että meidän piti teettää paikallisella sahalla 250 metriä uutta lautaa. Viime kesän lautojen numeroinnista ei siis juurikaan ollut iloa ja sovitteluun meni tuhottomasti aikaa. Etenkin rimojen sovittelu on tosi hidasta ja se on suurimmilta osin vielä tekemättä... puuh.
Portaista oikealle näytti tältä.
Näkymä nyt. Ulkopuoliselle katsojalle nuo talon kirjavasta kierrätyslaudasta kasatut seinät ovat varmaan aika karun näköiset. Me näemme seinät, joissa on terveet hirret ja laudat. Ja se on mahtavaa! Seinistä puuttuu vielä siis rimoitus, tippalauta ja tietysti uusi maali (ja se ihana vanhan maalin pois raaputus).

Punainen koristekivi tuli naapurikaupungista Kankaanpäästä, siellä kivet ovat luonnostaan punaisia. Täällä Laviassa kiviaines on harmaata, pihan murske tuotiin muutaman kilometrin päästä meiltä.
Istutimme portaiden molemmin puolin koristeomenapuut, joiden alla on kuunliljoja. 
Talon pääty veteraanimuistomerkkeineen ennen remonttia...
...ja jälkeen. Istutimme muistomerkin ympärille syyshortensioita, jotka ovat kovin ripusia vielä, niinkuin etupihan kaikki uudet istutukset. Päädystä oikealla puolella on vielä kesken oleva sivupiha ja se julkisin julkisivu, palaan niihin myöhemmin kunhan valmistuvat.

Sitten vielä muutama yksityiskohta uudesta pihasta.
Pihaton kulmalle istuttamamme villiviini on vielä melko matala, mutta kasvaa kuitenkin hyvää vauhtia bambutikkaita pitkin.
Tuttavilta saadut vuorenkilvet kiviaidan kyljessä saavat levitä ihan niin runsaaksi kuin haluavat. Olen jo aloitellut hevostarhan lauta-aitaa, mutta näiden kivien takaa se vielä puuttuu.
Olen jo pitkään himoinnut 1960-luvun puutarhakalustoa. Bongasin nämä tuolit sopivaan hintaan eräästä Facebook ryhmästä ja laitoin ne äidiltäni saadun pöydän kaveriksi etupihalle aamuauringon puolelle.
Ennen muinoin valitsimme serkkujen kanssa mummolan aitasta monien pihapelien joukosta ne, mitä halusimme milloinkin pelata. Tuon ihanan lapsuusmuiston siivittämänä olen kerännyt pihapelejä vanhaan pihattoon. Tikkataulun taustalevyn tein inspiroituneena vintage sirkuksesta.
Istutimme pihatien kiviaidan kupeeseen kermanvärisiä kukkia tekeviä pensashanhikkeja. Harmaa murskepiha kaipaa paljon vihreää ympärilleen ja noihin kiviaitoihin on tarkoitus istuttaa köynnös- ja maanpeittokasveja. Parin vuoden päästä selviää miltä nuo nyt istuttamamme kasvit näyttävät isoina ja sitten voi miettiä, mihin vihreää tarvitaan lisää.
Piharemontti oli iso unelma, jonka luulimme toteutuvan joskus vuosien päästä. Sen toteutuminen jo tänä kesänä helpottaa monia käytännön asioita ja tuo myös esteettistä luksusta jokapäiväiseen elämään. Lisäksi suunnittelemani matkailu/kesäkahvila pisnekset loikkasivat ison askeleen eteenpäin,  kyllä tähän pihaan kehtaa sitten joskus asiakkaita kutsua.
No mutta, vielä on kesää jäljellä ja toivottavasti sen verran poutapäiviä, että saamme talon kulissit kuntoon -projektin maalauksen osalta hoidettua!

28 kommenttia:

 1. Hieno tuli varmasti on vaikea uskoa että osa pihaa on nyt tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tähän jo on tottunut, eikä jaksa enää poimia jokaikistä heinänkortta, mikä pihalle tippuu ;) Lähinnä järkytyin noista ennen kuvista tätä juttua tehdessäni, olen jo unohtanut miten hirveä tuo piha oli!

   Poista
 2. Upeaa! Kyllä olette ahkeroineet! Kyllä tuolla kelpaa pihajuhlia pitää, ja tietenkin ihanaa arkea viettää.
  t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juhlia voisi vaikka joka kesä, ihan vaan kesän kunniaksi!

   Poista
 3. Oi, että on kaunista! Tuo toinen kuva...jossa piihanne saavutaan....ihana! Olette kyllä saaneet kaunista aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sisääntulo näkymä on kyllä ihan yhtä tärkeä kuin kodin eteinen, jota ammattilaiset sanovat kodin käyntikortiksi :)

   Poista
 4. Mahtava muutos!! Hiljaiseksi vetää tällaisen neliö kerrallaan nyhertäjän, ihan parasta on aina ennen-jälkeen-kuvaparit! Muutoksen hahmottaa niistä niin hyvin. Poikkean takuulla kesäkahvilaasi joskus jos sielä päin liikumme ja sellainen löytyy! *peukutus*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kyllä tähän kannatti laittaa rahaa kiinni, joka sentin arvoista. Me nyherretään neliö kerrallaan edelleen pihan muissa osissa, ettei pääse totuus unohtumaan :) Kesäkahvila on vielä ihan omiin tarkoituksiin, mutta jospa ensi kesänä talon maalaus olisi jo valmis, niin voisi sitä seuraavalle liiketoimintaa kehitellä!

   Poista
 5. Huikaisevan paljon saitte aikaiseksi yhdelle kesälle. Mahtava muutos pihalle ja rakennuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kyllä pitää olla tyytyväinen aikaansaannoksiin!

   Poista
 6. Upean näköinen piha, iso muutos, joka varmasti lämmittää mieltä :) toivotaan poutaa loppukesälle niin pääsette maalauspuuhiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitää nyt katsoa mitä kaikkea ehditään, mut olisi kyllä hienoa, jos ehditään vielä maalaamaan :)

   Poista
 7. Nyt meni kunnon tovi, kun piti katsoa kuvat uudelleen ja uudelleen. Mikä muutos! Aivan järjettömän hienoa työtä! Mulle tuli niin sellainen isnspisolo, että joko myöhään tänä syksynä (kun korsien kasvu on lakannut ja entiset korret kuolleet) tai sitten ensi keväänä me laitetaan toi etupiha kuntoon. Tämä teidän muutos ei ole ainoastaan silmiä hivelevän esteettinen, sillä samalla pihasta tuli käytännöllinen. Kuran lappaaminen ja muut turhat puuhat vie vaan aikaa ja ovat loputon suo.

  Teidän piha on nyt kutsuva ja ryhdikäs. Sopii olla ylpeinä siellä! Ja ei kun potkua lisää kohti pisneksiä ;) Tilkkutäkkiseinä kertoo nimenomaan siitä, että taloa on hoidettu. Maali on sitten se viimeinen silaus. On vähän erilaista remppaa, nämä meidän talojen puuhat. Ennen sitä mentiin niin, että pistettiin "pinotexia pintaan ja vanha näytti uudelta" :D

  On muuten jännää, miten tämä "kurja kesä" sai aikataulut muuttumaan. Meilläkin kävi niin. Gerdan sisähommia piti tehdä vasta ensi vuonna, mutta kun ei tuolla sateessa viittitty seistä polviä myöten vedessä, tehtiin sitten niitä sisähommia. On oikeastaan aika vapauttavaa, ettei nämä aikataulut ole nyt niin nokonuukia. Kyllähän se tietty harmittaa aina jos ei mene ihan miten on ajatellut mentäväksi, mutta harmistus häviää kun on aina jotain muita paikkoja, joiden muutoksilla ilahduttaa itseään ;) Ei meiltä wanhatalonikkareilta hommat lopu ja joskus saadaan jotain valmiiksikin ;)

  Siispä onnea, onnea! Olette jälleen tehneet todella upeaa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Johanna! Ja kiva jos ihan inspiroiduit tästä jutusta, on kyllä kiva kun saa jonkun ison asian kerralla kuntoon vuosiksi eteenpäin. Yks juttu vähemmän mitä tuskailla unettomina öinä :)

   Saattaahan se olla, että jos olisi satanut elokuunkin, en puhuisi sateista näin positiivisesti. Mutta kaikenkaikkiaan kesä on ollut meille hyvä. Enkä tehnyt edes sisäremontteja, kaikkea muuta sadepäivien puuhasteluja vaan. Kuten tuon tikkataulun.

   Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyä ja tulevia kesiä, ensi kesänä voikin keskittyä vaan maalaamiseen ja raaputteluun!

   Poista
 8. Ihanan näköistä. Malttamattomana odotan Kahvilan aukeamista. Hyvää jatkoa toivottaen, Ponylla Laviassa vähän väliä ajeleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin haaveilen paljon siitä kahvilasta, kyllä se vielä joku kesä on totta :)

   Poista
 9. Ihania kuvia kerrassaan! Tuo talli on niin ihana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Talli on minunkin suosikki (ja ainoa "valmis" rakennus pihassamme) :)

   Poista
 10. Voi miten onnelliseksi tästä tulee teijän puolesta! :) Ootte kyllä mahottoman sinnikäs pari, minä varmaan sekoaisin noin ison työmaan keskellä. On varmasti kiitollinen ja huojentunut olo! Hyvä että jaksat ja muistat ottaa niin paljon noita ennen-kuvia, niin voi paremmin muistella aikaansaannoksia. Nautinnollista ja tehokasta loppukesää sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tämä piharemppa oli meidän osalta melko helppo, kun koneet tekivät suurimman osan. Toki noissa kiveyksissä ja istutuksissa oli oma hommansa, mutta tehtiin ripotellen pitkin kesää niitäkin. Tällä viikolla pitää saada vielä klapit pinoon kattojen alle ja muutama seinämetri laudoitettua, sitten isäntä lähtee taas töihin lepäämään ;) Ja minä toivon lämmintä syksyä, että ehtisi vielä maalaamaankin, en ole maalannut muuta kuin tuon pihaton alkukesästä ja sormet syyhyää siihenkin hommaan!

   Poista
 11. Tuo punainen kivi on tosi kivan näköinen. Ja piha muutenkin tosi siisti ja selkeä. Näyttää varmasti vielä hienommalta, kun istutukset kasvaa. Oliko kivessä mikä raekoko? Sun pitää sitten raportoida mulle lokakuussa, että millainen tuo on pitää puhtaana lehdistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitellaan vielä ruusupuskia tuohon piharakennuksen eteen tai ehkä jotain pieniä puita... Vihreää lisää pikkuhiljaa!

   Harmaa murske on 8-16mm ja punainen 16-32mm. En oikein uskalla ajatella vielä sitä lehtien poistoa :O Saa nähdä joutuuko hankkimaan lehtipuhaltimen?!

   Poista
 12. Hei!
  Olen seurannut jo blogiasi pitkään ja ajattelin nyt kommentoida :). Meillä on mökki Kullaan Levanpellossa ja viikonloppuna ajeltiin kohti Laviaa. Ja yhtäkkiä tutun näköinen pihapiiri näkyi tien vieressä, en ollut ajatellut ennen sen paremmin missä ihastuttava kotinne komeilee. Oli kyllä idyllisen ja kotoisen oloinen/näköinen pihapiiri :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Ensi kesänä etupiha näkyy tielle vielä paremmin kun kaadetaan se epämääräinen kuusirivi tien vierestä! Oleskelu- eli takapiha pysyy edelleen suojaisempana pihanosana ja etupiha on se julkisempi osa :)

   Poista
 13. Huikea muutos ja paljon työtä! Miten tuo tikkataulun taustalevy on tehty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tehnyt levyn täältä löytyneestä vanhasta vanerista, kuviosahasin tuohon muotoon ja hioin maalikerroksia kuluneen näköiseksi. Tekstit suunnittelin tietokoneella, tulostin, liimasin levyyn decoupage lakalla ja raaputtelin kuluneeksi. Lopuksi koko levyn päälle spraylakka.

   Poista
 14. Talli on hieno! Piha on omaan makuuni aivan liian paljas ja ankea. On surullista, miten moni vanha piha raivataan vihreästä ja rehevästä pihasta ankeaksi kivipihaksi, joka paikkaan tungetaan kiveä, soraa ja lisää kiveä... Uudet istutukset kasvavat hitaasti ja kestää kauan ennen kuin niistä on mitään suojaa ja iloa. Kovasti olette töitä tehneet, mutta piha on hyvin kolkko, ei ollenkaan viihtyisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos luit tekstiä tai katsoit kuvia yhtään tarkemmin, huomasit varmaan, että meidän oli pakko tehdä koko piha uusiksi ihan jo rakennusten säilymisen kannalta. Sadevedet valuivat useissa kohdin rakennuksiin päin ja hevoset kulkivat mutavellissä. Vihreyteen panostamme ja lisäämme puita ja kasveja pikkuhiljaa, rahat eivät enää riittäneet kerralla kaikkeen.

   Onneksi olemme itse edelleen tyytyväisiä tähän remonttiin tai oikeastaan emme edes halua miettiä elämää ennen sitä, mm. mudan kolaamista lumikolalla...

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***