keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Kulissit kuntoon: risusavotan loppu

Tämän jutun tarkoitus lienee kuvata hieman sitä mitä teemme täällä varsinaisen remontin (ja elämisen) lisäksi. Jutussa myöhemmin kuvaillut työt olivat osa pitkää "pitäisi tehdä mahdollisimman pian ennen talvea" -listaa, joka saadaan suoritettua yleensä aivan viime tipassa ennen lumien tuloa. Ja ihan aina jää jotain tekemättä, odottamaan kevättä.

Grand Designs ohjelmassa meidänkin toteuttama elämäntapa muotoiltiin taannoin hienosti; talo on aktiivinen osa asukkaiden elämää. Kuulostaa hienolta ja lohdulliselta noin, paljon paremmalta kuin vaikkapa ikuinen pakkotyöleiri ;)
Järjestimme itsellemme kekrin kunniaksi kolmen päivän mittaisen pihakokkosession.
Noiden päivien aikana saimme poltettua kaikki keväällä otetussa kuvassa näkyvät oksat.

Neljä isoa oksakasaa (joista ei jostain syytä löydy kuvia) olivat "kuivumassa" vähemmän edustavasti pihamme tien puoleisella sivulla koko kevään, kesän ja syksyn. Kesällä valtoimenaan kasvanut heinikko ja tienvierustan syreenirivistö peittivät niitä edes vähän.

Kuvassa näkyvät klapikasat saimme elokuussa rakennuksiin sisälle. Kesän alku oli niin sateinen, että niiden kuljettelu alkoi vasta heinäkuun lopussa. Klapeja tuli reilut 30m3 ja niiden siirtely kotti- ja maitokärryillä sekä Ikea-pusseissa sisätiloihin ei ollut ihan pikkuhomma julkisivuremontin sivussa hoidettavaksi. Onneksi äitini oli isona apuna tässä, kävi meillä kuntosalilla.
Äiti pitää meidät myös kransseissa ja muissa pihakoristeissa. Ovikranssin teimme yhteistyössä tänään.
Kuusen ja koivun runkopöllit odottavat klapikonetta (jota emme omista) tai jotain muuta ihmettä tontin reunassa. Talven aikana on tarkoitus hankkiutua eroon lopuistakin tienvieruksen puista niin, että jäljelle jää vain syreeniaidanne. Katsotaan kuinka käy...
Polttopäivien lopuksi siivosin tuhkakasat ja leikkasin viikatteella paikoin vyötärölle ulottuvat heinät lyhyiksi.

Eihän tuo näkymä mikään kaunis ole, mutta ainakaan siinä ei ole näkyvissä yhtään risukasaa! Niitä ensi kevättä odottavia hommia löytyy tästäkin kuvasta; taloa lähellä olevan mullan levittäminen tälle alueelle, soran ja nurmikon reunan särmääminen, talon maalaus... Kiva, että on syksy ;)
Viime kesänä tässä oli jo hieno ja monipuolinen niityn alku, joten kyllä ne kulissit vielä kuntoon saadaan tuonne tiellekin päin!

Ensi kesänä hepat saavat hoitaa täman alueen leikkaamisen kesän lopuksi. Olemme käyttäneet niitä menestyksekkäästi esiruohonleikkureina takapihalla parina kesänä, lisäbonuksena niistä saa hauskaa lounasseuraa.
Itselleni lupaamaksi palkinnoksi urakasta sain tänään laittaa kausivalot keittiön ja yläkerran ikkunoista näkyvään päätyyn. Ne näkyvät myös tielle päin.
Nyt kun tulisi vielä vähän lunta niin olisipas nättiä!

4 kommenttia:

 1. Teillä on ollut isoja risukasoja. Kekriä onkin hyvä viettää noin. Nyt tämäkin kohta pihasta näyttää siistiltä ja paljon siinä on ollut hommaa. Talven aikana ehtii vaikka kirjata ylös mitä ensi keväänä ja kesänä tehdään niinkuin oletkin tehnyt. Onnea urakasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niitä risuja on riittänyt kyllä joka kekrinä poltettavaksi! Ja Juhannukseksi ja... joka juhlaksi :) Niin paljon karsimista tässä tontilla on!

   Ensi kesän lista on lohdullisen lyhyt: talon raaputtamista ja maalausta. Eikä siitäkään oteta hirmuista stressiä, tässä on loppuelämä aikaa.

   Poista
 2. Niityn jos haluat niin ei kannata lisätä multaa vaan hiekkaa. Niittykukat viihtyvät parhaiten niukkaravinteisessa maassa, ja multa lisää ravinnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. pitää tehdä sellainen hiekkamulta sekoitus, kun tuo niittykin on vaan välivaihe. Tähän tulee aikanaan vierashuoneistoon (matala siipi) liittyvä piha ja luultavasti laajennetaan hyötypuutarhaa tähän suuntaan... Muttei vielä ensi kesänä :)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***