torstai 8. syyskuuta 2016

Reality check: vauva-arki

Ajattelin, että teitä lukijoita saattaisi kiinnostaa kuvaus päivästäni näin kotiäitinä / talon emäntänä. Tai ainakin minua itseäni kiinnostaa tallentaa kuvaus tavallisesta arkipäivästä kotona ja toivottavasti saan vielä kirjoittaa päivästä matkailuyrittäjänäkin joskus. Ensimmäinen päivätarina löytyy täältä, vähän karumpaa kertomaa :)
Heräämme (=Sisu herää) kuuden ja kahdeksan välillä. Aamu alkaa tietenkin vauvan hoidolla: imetyksen jälkeen vaihdan Sisulle vaipan ja päivävaatteet ja lähdemme alakertaan aamupalalle.
Näitä portaita hyötyliikun päivässä useita kertoja, kun kestovaipan vaihto tapahtuu parin tunnin välein ja hoitopöytä on yläkerrassa. Kun syliin lisätään tällä hetkellä kuuden kilon "kahvakuula" on portaiden nouseminen hyvää jumppaa :)
Isäntä käyttää koirat ja hakee samalla lehden ennen töihin menoa. Aamupalan tekeminen ja syömisen aloittaminen onnistuu Sisun ollessa sitterissä ja sitten kun hän kyllästyy sitterissä istumiseen, otan syliin. Aiemmin Sisu viihtyi sitterissä paljon pidempiä aikoja, nyt maksimissaan vartin. Aamupalan jälkeen seurustellaan ja imetän, kunnes Sisu alkaa osoittaa väsymisen merkkejä.
Sitten seuraakin päivän tehokkain osuus; hoidan heppahommat Sisun aamupäiväunien aikana. Hommat on hoidettava 30-45 minuutin aikana, tämä vauva ei todellakaan ole sitä tyyppiä, joka odottaa rauhassa palvelijaa paikalle vaunuissa unien jälkeen... Ehei, kun unet loppuu, vaunuista pitää päästä heti pois!
Laitan hevosille heinät heinäverkkoihin, vaihdan veden ja siivoan kakat tarhasta.
Ehdin myös ihailla etupihan kukkia, joita näyttää tulevan vielä uusiakin. Teen muuten jutun pihan kuulumisista lähiaikoina.
Jaahah, prinssi herää ja minä olen melko hikinen ja nälkäkin olisi... Roudaan vaunut sisään, tässä vaiheessa usein jo melko kovaa kiljuvan vauvan kanssa ja imetyksen sekä vaipan vaihdon jälkeen alan haaveilemaan lounaasta tai välipalasta.
Mutta Sisua ei kiinnosta sitterissä oleminen yhtään! Siispä tyydyn syömään pari omenaa vauvan "lukiessa lehteä" samalla.
Sitten seuraa Sisun (ja välillä muidenkin perheenjäsenten) viihdytystä, imetystä ja vaipan vaihtoa muutaman kerran ennen seuraavia unia.
Käytän myös koirat ja haen postit Sisu rintarepussa. Tuo reppu on kyllä mainio kapine, en pysty kuvittelemaan vauvaelämää ilman sitä!
Tällä kertaa postilaatikossa on mieluisa paketti; naapurikunnassa asuvan ompelijan tilauksestani tekemä jumpsuit, siinä on vielä kasvunvaraa. Rakastan muuten lastentekstiilien kuoseja, kokonaan uusi ja ihana maailma!
Sitten koittaa tässä vaiheessa jo hyvin kaivattu hetki; Sisu nukahtaa päiväunille! Nämä unet kestävät puolesta tunnista aina kolmeen tuntiin asti, joten ehdin ainakin syödä ja laittaa pyykkejä. Mahdollisesti minulle jää myös sitä kuuluisaa omaa aikaa, jota arvostan nykyään suuresti :) Kolmen kuukauden  ikäisen vauvan kanssa on ihan konkreettisesti kiinni joka hetki, kun hänen viihtyminen on täysin aikuisen varassa. Usein käyn jopa vessassa vauvan kanssa... Odotan jo sitä aikaa, että Sisu viihtyisi hieman yksinkin leikkimässä.
Unien jälkeen seuraa taas imetys-, vaipanvaihto- ja viihdytysosuudet, joita toistetaan tarvittava määrä iltapäivän ja illan mittaan. Olemme aloitelleet myös syömisharjoituksia ja pojalle maistuu ruoka erinomaisesti!
Välillä voidaan ottaa pienet torkutkin sohvan nurkassa.
Iskän kotiintulo on aina kiva juttu sekä minun, että Sisun mielestä!

Nukkumaan Sisu menee kahdeksan maissa ja yöllä hän herää tätä nykyä syömään tunnin-kahden välein... Puuh. Kaipaan todella niitä alkuaikoja, kun yösyöttöjen väli oli kolme-neljä tuntia! Aamuisin minulla on muistissa vain jatkuvat heräämiset yön mittaan, toivottavasti tämä on joku ohimenevä vaihe. Sisu kyllä nukahtaa heti syötyään, mutta eihän noin lyhyissä pätkissä oleva uni oikein mistään kotoisin minun kannalta.
Sellainen on minun päivä kotiäitinä kotona. Onneksi on myös kaverikyläilyjä ja äitini, joka käy parina päivänä viikossa auttelemassa. Huomenna aloitan Sisun kanssa äiti-vauvajoogan, joten meille tulee perjantaista "pakollinen" kaupunkipäivä :)

Mukavaa viikonloppua ja sitä arkea sen jälkeen teille lukijoille! Onkos siellä muita kotiäitejä?

34 kommenttia:

 1. Elämänmeno ♡

  Vauvavuosi on kyllä vaiheita toisen perään. Toisaalta haluaisi pysäyttää ajan, pitää pienen pienenä vielä hetken ja toisaalta odottaa jo seuraavaa vaihetta, uusia taitoja ja ehkä pientä helpotusta siihen intensiivisyyteen ja hommaan, jossa on joka sekunti kiinni.

  Täällä toinen kotiäiti. (Tähän hieman naurua.) Tällä hetkellä olen 17-vuotiasta ja 10-vuotiasta varten. Elämä on superiisiä ja odottelenkin, että sosiaalityöntekijä soittaisi ja saisin torppaan taas hoitovauvan.

  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on välillä niitä haikeuskohtauksia, kun tää tosiaan kasvaa niin nopeasti ja jäänee ainoaksi lapseksi. Mutta sitten taas odottaa, että Sisun kanssa voisi puuhailla kaikkea kivaa, kun vähän kasvaa! Olenkin aina tykännyt enemmän leikki-ikäisistä lapsista kuin vauvoista, oma on tietysti eri asia, yhtä ihana koko ajan :)

   Poista
 2. Hyvä ja elämänmakuinen kuvaus päivästänne. Paljon iloa ja eloa.

  Vaikka hyötyliikunta on hyvä juttu niin eikö Sisulle voisi perustaa toisen vaipan vaihto- pisteen alas. Silti varmasti saat hyötyliikuntaa.

  Voimia tarvitaan joten niitä toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Meillä on niin hyvä hoitopöytä + pyllynpesupaikka yläkerrassa, että jaksan sinne kyllä urheilla :) Talvella yläkerrassa tulee vietettyä muutenkin enemmän aikaa, talviolohuoneessa.

   Poista
 3. Kiva oli lukea peruspäivästänne. Kokemusta kotiäitiydestä mulla on viiden lapsen verran. Kuudes syntyy hetkenä minä hyvänsä. Saa nähdä mitä tuleman pitää -oon jo niiin tottunut, ettei yöllä tarvi lasten vuoksi herätä :) Yks vinkki yöheräilyn vähentämiseen on miettiä mitä itse syö illalla, monet normaalin tuntuiset ruoka-aineet ärsyttää vauvan masua sen verran, että sitten heräillään syömään tiheään masukipuun. Toinen asia on sitteri ja hyppykiikku, ne voi rasittaa vauvan selkää niin että yöllä sitä sitten särkee. Jos Sisun selkä tuntuu yhtään kankealta, kannattaa kokeilla noiden kahden pois jättämistä vähäksi aikaa ja pitää häntä niiden sijaan lattialla. Äiti-vauva-jooga kuulostaa ihanalta! Tsemppiä arkeenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Oon joutunut tarkkailemaan omaa ruokavaliota ihan alusta asti, kun Sisulla on herkkä maha. Sitterissä ei nykyään tosiaan edes viihdy ja hyppykiikku on ollut vasta pari päivää, muutaman minuutin kerrallaan, joten ei varmaan ole selkäongelmia. Lattialla pidetään niin paljon kun vaan viihtyy, mutta vaikkapa selällään makaaminen tuon leikkikaaren alla ei enää sekään kiinnosta. Mahallaan viihtyy muutaman minuutin...

   Tsemppiä myös sinne :)

   Poista
 4. Tulee ihan omat kotiäiti-ajat mieleen; näin myöhemmin ajateltuna "Ai miten en osannut nauttia niistä enempää!", mutta olihan se toisaalta aika raskastakin, pientä selviytymistä vaiheesta toiseen koko päivän ajan pökerrys-tilassa vähien unien jäljiltä ;)

  En voi muuta sanoa, kuin että kyllä se uni sieltä joskus vielä koittaa, mutta sidos lapseen voi kyllä lapsesta riippuen säilyä pitkäänkin. Meillä tyttö alkoi vasta 3-vuotiaana pikkuisia hetkiä leikkiä itsekseen tai veljen kanssa, mutta poika osoittaa hyviä itsenäistymisen merkkejä jo lähestyessään toista ikävuotta! Mutta näinä hetkinä mietin sitä tulevaa aikaa, kun lapset huitelevat pihoilla ja kavereilla, eikä heitä näy eikä heistä kuulu. Sitten varmasti haikailen tätä aikaa ;) Eli yritetään nauttia tästä hetkestä, vaikka se välillä haastavaa onkin ;D

  Ihania kotiäitipäiviä siis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kirjoittaa tämän senkin takia, että jos joskus haikailen toista lasta niin muistan totuuden :)

   Viime yö menikin yllättäen paljon jouhevammin, vain kolmella syötöllä, olo on ihan erilainen!

   Kiitos!

   Poista
 5. Yritähän ottaa välillä tirsat vauvan kanssa, piristää kummasti. Ei ne pyykit mihinkään karkaa.. Ps. Itsekin opetellut vähentämään nipotusta kotitöiden kans. Lapset 9v ja 4kk :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ollut aina tosi huono nukkumaan päikkäreitä... Ja pyykit hoidan mielelläni joka päivä siksi, ettei lopu puhtaat kestovaipat, vähän tämä ekoilu teettää enemmän hommia välillä :) Imurointi on sitten se mikä jää ;)

   Poista
 6. Kovin tutulta kuulostaa teidän vauva-arki :) Meillä on tyttö nyt vähän reilu puolivuotias, meidän ensimmäinen muksu, ja samaan tapaan aika kipakka ilmaisemaan omaa tahtoaan, kuin mitä tuo teidänkin vauvanne vaikuttaa olevan. Alkuun arjen rytmittäminen vauvanhoidon ja eläintenhoidon välillä oli vähän taiteilua, kun tarhojen siivoukset ynnä muut piti keplotella jotenkin vauvan päiväunihetkiin, miehen työpäivien ollessa sellaisia plusmiinus 12-tuntisia. Tuntui, että aina kun sain talikon käteen niin vaunuista kuului rääkäisy :D Mitään ei saanut hoitaa keskeytyksittä loppuun asti. Ja tosiaankaan en malttanut päikkäreitä nukkua silloin kun vauvakin nukkui, kun se oma aika ja rauha laittaa vaikka pyykkiä tuntui ihan liian harvinaislaatuiselta käyttää nukkumiseen! Kyllä sen sitten huomasikin, kuinka pätkittäiset yöt ja tauoton sykkiminen päiväsaikaan sai kävelemään päin seiniä. Nyt vauvan ollessa vähän isompi huomaan, että "omaa aikaa" on alkanut pikkuhiljaa jäädä päiviin inasen verran enemmän - välillä ehtii myös ottaa itekin pienet torkut, kun eläimet ja pyykit on hoidettu :D Tuossa viiden-kuuden kuukauden kieppeillä vauva alkoi myös yhtäkkiä nukkua ilman jatkuvaa tissille heräämistä niin, että toisinaan olen saanut nukkua aamu kuuteen asti ilman yösyöttöjä. Mutta ihan voin samaistua kirjoittamaasi, niin tulee tutut fiilikset muutaman kuukauden takaa mieleen. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kohtalotovereitakin löytyy :) Jos olis ne kunnon yöunet, eli vaikka vain kaksi syöttöä yössä, niin eihän tässä olis mitään hätää! Mutta jospa tämäkin kaveri alkais pian nukkumaan pidempiä pätkiä. Toinen yllättänyt asia on se, miten jumissa ylävartalon lihakset on tästä kantamisesta! Kun mulla on kuitenkin hyvä lihaskunto pohjilla, niin aivan romuna etenkin hartiat ja käsivarret!

   Kiitos :)

   Poista
 7. Suloinen Sisu♥ Niin vietätte vauva-arkea..:)

  VastaaPoista
 8. Onpa suloinen poika ja ihania kuvia! Sellaista se elämä pienen kanssa on; sanoisin, että esikoisen kanssa koin sen pääasiassa todella tylsänä ja pitkäveteisenä. Stressaavanakin. Toisen kanssa osasi jo nauttiakin, ainakin välillä :) Lapset onneksi kasvaa ja kehittyy (ei nopeasti, kuten sanotaan vaan tosi hitaasti) ja sitten aika jo kultaakin muistot. Mutta tärkeetä on mielestäni, ettei aseta tuolle vauva-ajalle paineita, tekee mitä pakko tehdä, karsii muita hommia (myöhemminkin ehtii) ja pitää hyvää huolta itsestään. Viimeinen on tärkee - silloin sitä jaksaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta puhut. Kun on oma mieli ja kroppa kunnossa, sitä jaksaa paljon paremmin. Me ollaan pääasiassa niin kiitollisia tästä pienestä ihmeestä, että sen kun muistaa niin kyllä niitä huonojakin päiviä jaksaa. Ja niin huonoa päivä ei olekaan, mitä Sisun hymy ei pelastaisi <3

   Poista
 9. Olipa kiva lukea teidän arjesta ja sen sujumisesta! Minulla on kaikki tämä vielä edessä, parin kuukauden päästä syntyy oma pienokaiseni maailmaan. Sitä odottelen jo innolla, sillä tämä raskausaika ei ole ollut mitään herkkua. Tämä vauva jää ainokaisekseni,joten psyykkaan itseäni jaksamaan tulevan vauvavuoden! Kerran elämässä, jaksaa, jaksaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Yritähän vielä nauttia siitä omasta ajasta, kohta se on ohi pitkäksi aikaa :) No totta puhuen, en minäkään tykännyt raskausajasta, vaikkei mitään erityisiä vaivoja ollutkaan. Oli ihanaa saada oma vartalo takaisin, pystyä solmimaan kengännauhat jne :) Ja kerran elämässä täälläkin tämä vauvavuosi, melkein kävi niin, ettei oltaisi tätä koettu koskaan, joten kyllä jaksaa!

   Poista
 10. Suloinen Sisu, hyppykiikkukuvassa on iiihana pystytukka! Tsemppiä vauva-arkeen, se ei ole aina helppoa. Minun nuorimmainen oli rinnalla öisin tunnin välein, sama jatkui päivällä. Ja kolme isompaa lasta. Ei siinä oikein tullut mistään mitään. Helpotti kun kasvoi mutta yösyömiset jäi vasta vuoden vanhana pois. Ah sitä hetkeä kun sai nukkua kokonaisen yön pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukka pystyssä täällä ollaan itse kukin välillä :) Toivottavasti Sisu lopettaa tuon yösyöpöttelyn vähän aiemmin kuin sinun kuopus... Apua jos vasta keväällä saan nukkua pidemmän pätkän :O No viime yönä oli yksi pätkä vähän yli kolme tuntia, jee :D

   Poista
 11. Tiheämmän imemisen jaksot ovat tärkeitä maidontuotannon kannalta. Kun vauva imee useammin, maidontuotanto kasvaa; näin vauveli itse säätelee ravinnonsaantinsa. Yöaikaan erittyy vielä enemmän maidonritykseen vaikuttavaa hormonia, joten on luonnollista, että yöimetys voi välillä lisääntyä. Tärkeää sinulle on levätä niin paljon kuin mahdollista,että jaksat. Lepo myös parantaa maidontuotantoa. Toivon teille paljon iloisia päiviä, pikkuhiljaa helpottaa kyllä! Meidän edesmennyt 96-vuotias mummomme, joka oli vahvasti dementoitunut, totesi viimeisen kerran nähdessämme meidän perheemme: "kyllä te olette rikkaita, kun teillä on toisenne." Te olette rikkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olen kyllä tietoinen noista kausista ja nyt on tosiaan sellainen menossa :) Tämän talven yli kun jaksaa, niin sitten viimeistään helpottaa unien suhteen! Ja onhan tuosta mussusta niin paljon sitä iloakin, että nuo huonot puolet jäävät pieneksi osaksi tätä vauvaelämää ♥

   Poista
 12. Vauva-aika menee sumussa, joten todella kannattaa laittaa muistiin tapahtumia. Anna ihmeessa välillä itsellesi vapaata ekovaippailusta. Lepäile sekin aika, mikä menee vaippapyykin käsittelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin ajattelin, ei näitä vaiheita muuten muista :) Voi älkää olko huolissaan mun pyykkäilyistä, ei tämä elämä siihen vaippojen pesuun kaadu! Mutta kilttiä kun huolehdit sinäkin minun jaksamisesta, kiitos :)

   Poista
 13. Onpa rohkeaa kertoa julkisesti, että on aloittanut jo kolmikuiselle lisäruokien maistelut. Yleensä kovin moni ei uskalla kertoa, jos tekee jotain radikaalisti eri tavalla kuin mitä lapsiperheiden ruokailusuosituksissa on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en nyt tiedä, onko 2 viikkoa aikasemmin niin radikaalia... Ollaan siis maistateltu teelusikallisia 3,5 kk:n ikäiselle, kun suositus on 4kk. Kun näyttää niin innokkaasti maistelevan, niin lienee asiaan valmis :)

   Poista
 14. Puheet siitä, että vauva nukkui koko yön tarkoittavat korvikeruokintaa. Ämmä sulaa nopeammin ja edellyttää tiheämpää syömistä. Siltikin rintaruokinta kannattaa. Lapsetkin oppivat rinnoista tulevan ravinnon tärkeyden, tuovat taaperona pikkuautotkin "tankille" rinnoille.
  Minulla oli 2 kerroksessa vaipanvaihtopiste asuessani rintamamietalossa vauva-aikoina. Ja vaippailussa voi olla huoletta sekakäyttäjä. Vaikka pääasiassa käyttäisi kestovaippoja, voi joskus käyttää jonkun kertakättöisenkin.
  Toivotaan pidempiä päiväunia ilmojen viilentyessä, saisit itsellesi lepo tai työskentelyaikaa.
  Jotain nopeasti puettavaa kantoliinaa voisin myös suositella, helpottaa kulkemista portaissa ja vapauttaa käsiä muullekin kuin vauvalle. Esimerkiksi rangaliinat ovat nopeita sujauttaa päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei mulle tulis mieleenkään lopettaa rintaruokintaa! Meillä on öisin ja reissuilla käytössä kertakäyttövaipat, joten sekakäyttäjiä ollaan :)

   Pitääkin taas kokeilla tuota rengasliinaa, olisko kuukausi sitten viimeksi kokeiltu ja Sisu hermostui heti. Rintarepussa ja Manducassa viihtyy, en tiedä mikä siinä rengasliinassa mättää... Ollaan katsottu videoitakin, joten pitäisi olla oikein asennettu. Mut jos edes portaiden verran :)

   Poista
 15. Onnea vauvasta! Kunhan talvesta selviätte niin sitten helpottaa,keväällä Sisu jo varmaan kattelee vaunuista/rattaista ainakin vähän aikaa kun teet heppahommia siinä sivussa. Kesällä saat sitten juosta sen perässä pitkin pihaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo näin minäkin luulen, ensi kesänä ihan toiset kuviot :D

   Poista
 16. Kuulostaa tutulta. Meillä tyttö on ollut vauvasta saakka myös aika kipakka tapaus. Neljän kuukauden iässä meillä huononi yöt merkittävästi ja tyttö alkoi heräilemään tunnin välein tissille, läpi yön. Kokonaisia öitä (yli 6 tuntia) alkoi nukkumaan lähempänä vuoden ikää (hoh hoijaa!). Pidempiä päikkäreitä alkoi nukkumaan vasta siinä vaiheessa kun päikkärit väheni yhteen (oisko ollu joskus 7-8 kk:n iässä), muuten nukkui sellaisia 30 min pätkiä (koita siinä sitten tehdä jotain). Oot varmaan facebookissa "imetyksen tuki" -ryhmässä? Sieltä kyllä saa vertaistukea vauvavuoden eri vaiheiisiin, jotka osittain sivuaa imetystä.

  Aurinkoista syksyä teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tässä googlettelin, kun meillä on nyt oikein klassinen esimerkki 4kk:n yöhulinoista... Heräillään tissille, itkukohtauksia, seurustelukohtauksia... Imetyksen tuesta löytyi tietoa hyvin. Parhaillaan klo on yksi yöllä, perheen miehet nukkuu, mut minä en, kun on omat yöunet kaikonneet hulinoiden vuoksi :( No onneksi hormonit auttavat jaksamaan!

   Kiitos samoin ❤️

   Poista
 17. Hei. Ymmärsinkö oikein, että Sisu on nyt 3 kuukauden ikäinen. Kuulostaisi siis tyypilliseltä tiheän imun kaudelta kun viihtyy rinnalla useammin. Ohi menevä vaihe siis, mutta imetystuki ry:ltä netistä näet lisätietoa, ellei ole jo tuttu sivu. 😊 Itsekin olen kotona tyttäreni 1v ja 3kk kanssa ja tarkoitus ollakin vielä ensi toukokuuhun saakka ja luultavasti jatkan vielä senkin jälkeen hoitovapaata. Oli kyllä kaunis jumpsuit ja vauvakin todella suloinen. Terkuin Kirsi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, juu tai ensi viikolla 4kk :) Näköjään hyvin tyypillinen vaihe menossa, toivottavasti menisi nopsaan ohi. Nyt yöllisten tissittelyjen lisäksi muutakin hulinaa... Onneksi Sisu on yleensä päivisin hyvin iloinen ja aurinkoinen, auttaa minuakin jaksamaan ❤️ Kiitos 😊

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***