torstai 5. tammikuuta 2017

Perhehuone

Uusi vuosi alkaa taas pakkasessa ja me olemme viime vuoden tapaan sitä paossa yläkerrassa. Nyt luvattu pakkasjakso on onneksi vain muutaman päivän pituinen ja hyvä niin. Meille ison pääosin puulämmitteisen vanhan talon asukkaille kovat pakkaset eivät ole mitään lempisäitä.

Nyt olikin hyvää aikaa kuvata yläkerran huonetta, jota sanon tästä lähtien perhehuoneeksi (vaikka se onkin ehkä synnytysosastolta tutumpi termi). Olen aiemmin kutsunut sitä ainakin talviolohuoneeksi ja monitoimihuoneeksi, mutta tästä lähtien olkoon se perhehuone, kunnes jonain päivänä se on vain ja ainoastaan Sisun huone.
Huoneessa alkaa olla jokaiselle jotain, nyt uusimpana minulle oma ompelunurkkaus. Minullahan oli (tai tavallaan on edelleenkin) oma hieno työhuone, mutta kahdesta syystä siitä on tullut ylläpitolämmöllä oleva varasto. Toinen syy on yritystoiminnan loppuminen ja toinen on se, että kyseessä on talomme kylmin huone, eli vähäisen käytön takia sitä ei kannata pitää lämpimänä. Kylmyys johtunee samasta syystä kuin eteisenkin kylmyys, eli lämpö vuotaa huonon yläpohjan eristyksen takia ullakolle. Lisäeristys on sillä loppumattomalla to do -listalla kyllä...
Sain inspiraation omaan nurkkaukseen Keltainen kahvipannu -blogista; ihailin siellä esiteltyä ompelunurkkaa ja tajusin, kuinka kovasti olen kaivannut omaa. Tähän asti olen ommellut keittiön pöydällä, mutta kuten te muutkin ompelijat tiedätte, koneiden ja tarvikkeiden esille ja pois laittaminen on melko työlästä hommaa. Viime kevään raskaushöyryjen avittamassa ompelubuumissa koneet olivat pöydän päässä koko ajan, eikä sekään ollut kovin esteettistä.
Mietin pari päivää sopivaa paikkaa nurkkaukselle ja sitten tajusin, että tänne perhehuoneeseen, tottakai! Tässä nurkassa ollut rottinkikeinu muutti olohuoneeseen, jossa sille on todella hyvä paikka, esittelen myöhemmin.
Syksyllä Hämeenlinnan kierrokselta löytynyt pahvinen sovitusnukke kruunaa ompelunurkkaukseni. Kun tämä nurkkaus siirtyy joskus aikanaan alakerran kodinhoitohuoneeseen tai vastaavaan paikkaan, voisin tehdä siitä vielä enemmän buduaari henkisen, tässä nykyisessä on jo hyviä aihioita siihen suuntaan. Voisikin olla hauska idea yhdistää pukeutumishuone ja ompelupaikka buduaarin nimissä! Hmmm... pistetään korvan taakse hautumaan.

Olemme olleet koko perhe flunssassa ja on tullut taas todettua, miten hienoa on nämä huoneet yläkerrassa! Yskäinen, jouluna konttaamaan oppinut Sisu on lattialla lähes koko ajan ja alakerrassa lattiat ovat kamalan kylmät kovalla pakkasella, vaikka huoneet muuten saisikin lämpimiksi.
Ompelin kaksi lastenhuoneenmattoa yhteen, niillä on Sisun kiva ajeluttaa pikkuautoja, kunhan tajuaa kuvioiden merkityksen. Kovasti hän jo autoilla ja muilla leluilla leikkii, en ollut tiennytkään, miten paljon noin pieni lapsi jo osaa tehdä asioita.
Huoneessa on muutama muukin uusi juttu. Ostin nipun Pauligin minimoi kortteja (uusiotuotantoa) vuosia sitten ja kokosin ne tauluiksi. Taulut ovat olleet vähän unohduksissa, kunnes nyt syksyllä muistin ne ja tänne huoneeseenhan nuo ovat omiaan. Lisäsin joukkoon vielä koulun huusista löytyneen vanhan liikennevalistusjulisteen, jonka sanoma "Vain puolet ajotiestä kuuluu sinulle. Aja oikealla" olisi täällä maalla edelleen tarpeellista valistusta... näin sivuhuomautuksena :)
Huoneeseen ovat muuttaneet myös isännän lapsuuden lelut nalle ja keppihevonen. Molemmat ovat tosi hienoja leluja, onneksi anoppi on säästänyt

13 kommenttia:

 1. Kodikkaalta & kutsuvalta näyttää perhehuoneenne.
  Kiva ajatus, että nyt on kaikilla siellä jotain. Mikäpä Sisun leikkiessä <3

  Viimeinen kuvapari seisautti, mulla on ollut aikoinaan tuollainen ihan samanlainen nalle. Olipa hauska nähdä sellainen yht'äkkiä kuvassa :)

  Leppoisia pakkaspäiviä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo nalle on kyllä niin mainio, ilme on hyvin veikeä :) Pöksyjen alla on isännän aikainen vaippakin, meillä 70-luvun lopussa syntyneillä on ollut melkoinen muovipussi viritelmä housuissa :D

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 2. Todella viehättävä huone, varmasti palvelee hyvin teidän perheen tarpeita. Ihanaa, kun koko perhe saa hyöriä samassa huoneessa ja tehdä omia juttujaan ja tasperonkaan varpaat ei palele :) Ihanaa alkanutta vuotta teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kiitos inspiraatiosta! Samoin teille ❤️

   Poista
 3. Kissojen ystävän silmään pisti heti tuo ihana kissatyyny! Minun on valitettavasti ihailtava kissoja vain kuvissa. Mari K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynyn on ommellut kuopiolainen verhoilija maksuksi hänelle tekemästäni rautalankatekstistä, nämä oravannahkakaupat ovat usein niitä kivoimpia!

   Poista
 4. Huone on varmasti toimiva.
  Onko teillä muuten tuon perhehuoneen kokoisia muita huoneita? Luulen että Sisukin tykkää huoneestaan jos ei sitten tule sitä vaihetta että hän haluaa vaihtaa toiseen huoneeseen. (tai äiti haluaa vaihtaa huonejärjestystä) Sitten pitää viimeistään alkaa remontoimaan sitä osaa talosta mihin ei vielä ole koskettu.

  Yläpohjan lisäeristäminen on iso juttu ja se ei ole sellainen heti valmis-remontti niin ymmärrän miksi se on jäänyt. Silloin ainakin olisi hyvä olla kevät tai kesä.
  Hyvää uutta vuotta! A

  VastaaPoista
 5. Huone on varmasti toimiva.
  Onko teillä muuten tuon perhehuoneen kokoisia muita huoneita? Luulen että Sisukin tykkää huoneestaan jos ei sitten tule sitä vaihetta että hän haluaa vaihtaa toiseen huoneeseen. (tai äiti haluaa vaihtaa huonejärjestystä) Sitten pitää viimeistään alkaa remontoimaan sitä osaa talosta mihin ei vielä ole koskettu.

  Yläpohjan lisäeristäminen on iso juttu ja se ei ole sellainen heti valmis-remontti niin ymmärrän miksi se on jäänyt. Silloin ainakin olisi hyvä olla kevät tai kesä.
  Hyvää uutta vuotta! A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on normaalin kokoisia huoneita tuossa siivessä olevassa opettajan asunnossa, mutta se on varattu tulevaisuudessa matkailukäyttöön. Alakertaan on kuitenkin mahdollista tehdä yksi huone ison wc/kph remontin yhteydessä, sitten joskus...

   Kiitos samoin!

   Poista
 6. Huone ja säästetyt lelut ovat hienoja.

  VastaaPoista
 7. Tajusin, etten ole käynyt täällä pitkään aikaan, mutta en ole tainnut käydä omassakaan blogissa, saatika muiden. Ihanan kodikkaita kuvia täällä! Teillä on lämmin tunnelma! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***