perjantai 28. huhtikuuta 2017

Parempia öitä

Kammarissa on tapahtunut kolme muutosta, joista etenkin kaksi ovat vaikuttaneet merkittävästi yöuniemme laatuun.

Aloitan uudesta patjasta. Meillä oli 10 vuotta vanha puuvillafuton, joka oli painunut liian tiiviiksi ja kovaksi. Jouduimme laittamaan sen päälle vaahtomuovipetarin toissa talvena, kun raskauden myötä en enää pystynyt nukkumaan niin kovalla patjalla. Luonnonkuitupatjan ominaisuuksille sai siinä kohtaa heittää hyvästit.

Patja oli myös pysyvästi kuopalla makuupaikkojemme kohdalta, johtuen sekä sen iästä, että liian harvasta rullauksesta. Lisäksi se ei ollut sopivan kokoinen sänkyymme, joka on tehty kahdesta 30-luvun sängystä. Sängyn pituus on 194cm ja leveys 195cm, patja oli normaali 200x160cm. Patjan ylimääräinen pituus oli nostettu sängyn jalkopäätä vasten, joka lyhensi sängyn pituutta entisestään ja molemmilla sivuilla oli vaahtomuovipatjasta leikatut täytteet... Aika mahdoton nukkumapaikka siis!

Päätimmekin siis satsata viimeiset hevosten myynnistä tulleet rahat uuteen patjaan. Käytän nyt tilaisuuden hyväksi ja mainostan paikallista, patjat käsityönä luonnonmateriaaleista tekevää yritystä, eli Porin Villa & Peitettä.

Kävimme eräänä lauantaina Porissa Villa & Peitteen tehtaalla ja saimme kattavan esittelyn patjoista ja tyynyistä yrittäjän toimesta. Pääsimme makoilemaan kaikilla patjoilla tyynyjen kera ja meille esiteltiin jopa tehtaan puoli, kaikki ihan pelkästään meitä, tavallisia asiakkaita varten! Tätä sanomme palveluksi.
Päädyimme tilaamaan 15cm paksun luonnonkumifutonin, jossa on lampaanvillaa päällä. Lisäksi tilasimme hygieniapetarin villatäytteellä.
Patjat tehtiin erikoisen kokoiseen sänkyymme mittatilauksena ja jalkopäähän on tehty sängynpäätyjen mukainen kolo, jotta saimme hyödynnettyä sängyjen koko pituuden. Laiskoina rullaajina pidämme siitä, ettei luonnonkumifutonia ei tarvitse (eikä pystykään) rullailla tavallisen futonin tapaan.

Nukumme molemmat kyljellään ja heräämme nykyisin ilman selkäkipuja. Tällainen luonnonkumipatja on tarpeeksi joustava, jotta olkapää ja lantio saavat tilaa, mutta silti hyvin jämäkkä.

Patja ja petari ovat olleet käytössämme nyt vajaan kuukauden ja olemme olleet todella tyytyväisiä hankintaan. Tyytyväisiä olemme varmasti vielä pitkään, koska patjalle luvattiin käyttöiäksi noin 20 vuotta.
Toinen merkittävä parannus on Sisun vieroitus yötissittelystä ja muutto omaan huoneeseen. (Sisullakin on uusi hieno sänky ja siitä lisää joskus myöhemmin.) Reipas poika nukkuu nyt yöt pääsääntöisesti klo 21-06 heräämättä välillä ja se on hurjan hienoa! Aamu kuudelta otamme hänet väliimme ja pötköllään tapahtuvan imetyksen jälkeen nukumme kaikki samassa sängyssä vielä reilun tunnin. Näin leveässä sängyssä mahtuu nukkumaan hienosti vauvan kanssa ja meistä on kiva pitää perhepetiä vielä tämän verran yllä. Sängystämme on suora näköyhteys Sisun sänkyyn ja sängyssään seisova pellavapää erottuu vähän pimeämmästäkin, jos  kesken yön tulee joku hätä. Napanuora ei siis ole täysin poikki ja hyvä niin.
Sisun muutto omaan huoneeseen sujui mukavasti, kun olimme siellä kaikki evakossa meidän kammarin lattian maalauksen takia viikon ajan. Sisu jäi huoneeseensa ja me aikuiset muutimme takaisin omaamme :)
Lattian maalaus on siis se kolmas muutos, joka ei nyt yöunia paranna, mutta muuta viihtyvyyttä kyllä. Meillä nuo kuluneet lautalattiat ovat kaikkea muuta paitsi kivasti kuluneita, tässäkin lattiassa oli kaikkia omituisia länttejä.
Valitsimme sävyn Tikkurilan Vanhan ajan värikartasta, se on harmaaseen taittuva sininen 341X. Sävy valikoitui kaakeliuunin ja tapetissa olevan sinisen välimaastosta.
Maalaus sujui joutuisasti Betolux Aqualla, öljypohjaiset perinnemaalit hylkäsimme tässä kohtaa niiden pitkän kuivumisajan takia. Tämä on siis ensimmäinen maalaamamme lattia, vaikka olemme jo kuusi vuotta tätä taloa remontoineet!
Uusi maalipinta ihanan raikas ja luulenpa, että lattioita maalataan muissakin huoneissa kesän mittaan...

4 kommenttia:

 1. Hyvä patja onkin ihan paras asia, mihin rahansa voi sijoittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ainakin näin keski-ikäiselle selkäongelmaiselle :)

   Poista
 2. Minullakin on ostoslistalla tuon firman patjan, olen lukenut niistä niin valtavasti hyvää palautetta. Tälläisenä selkävammaisena mikään ei ole tärkeämpää kuin hyvät patjat. Tuo lattian sävy on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, lämpimästi suosittelemme mekin!

   Kiitos! Tuo vanhan ajan sävyjen lista on hienosti koostettu, siitä saisi vaikka kaikki kodin värit napattua.

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***