perjantai 29. toukokuuta 2015

Kulissit kuntoon: etupihan h-hetki lähestyy!

Uijui, miten hurjaa: urakoitsijan mukaan meidän etupihan uudistus alkaa ensi tiistaina 99%:n varmuudella! Ainostaan koneiden rikkimeneminen tms. voisi viivästyttää aloitusta (koputetaan puuta).

Viikonloppuna siirrämme vielä viimeiset kasvit, kiviasetelmat ja muut härpäkkeet pois pihalta. Lisäksi puramme hevosten tarhat uusinta metsätarhaa lukuunottamatta, jossa ne majailevat urakan ajan. Ainiin ja otan kunnolliset ennen-kuvat pihasta, nyt ei saa unohtaa!

Isännällä on ensi viikko sopivasti lomaa ja rakennamme silloin hepoille uuden pihaton nykyiseen autokatokseen ja vahdimme samalla silmä kovana kaivuutöitä :) Koska photoshoppaus on lempiharrastukseni, olen luonnollisesti shopannut pihaton uuden lookin uuden pihan ja talon kunnostetun julkisivun kanssa:
Uijui sillekin, vähänkö hieno! Casperkin jo sieltä kurkkii, olen pitkään haaveillut tuollaisesta kaksiosaisesta tallin ovesta ja nyt sen saan. Idea on varmaan lähtöisin Emmerdalesta, Kartanon tallilta ;)

Pihatosta tulee siis musta tai melkein musta. Onko kenelläkään sävysuositusta melkein mustista ulkomaalisävyistä? Rakennus on nykyisin valkoinen, joten mikään kuultokäsittely ei tule kysymykseen. Maalaamme rakennuksen jollain nykyaikaisella edullisella maalilla, koska se on eristämätön kylmäpihatto ja maalin hengittävyysasioita ei tarvitse miettiä. Pinta saisi kyllä olla mahdollisimman matta, onkohan teillä myös maalisuosituksia?

Ja tässä alla meidän pihasuunnitelma, tästä voi sitten urakan ollessa ohi katsoa, miten monta muutosta ja mutkaa matkaan tuli...
Teemme itse kaikki uuden pihan "käsityöt", kuten kiveysten teot ja istutukset.

Olen varautunut siihen, että piha tulee olemaan aluksi todella harmaa ja ehkä aika ankeakin. Murskeella päällystettävä alue on valtava ja se vaatii paljon viheristutuksia reunoille. Pihan keskelle emme voi laittaa istutuksia, koska siinä on mahduttava pyörähtämään traktorilla ja peräkärryllä. Keskelle on kuitenkin mahdollista tehdä myöhemmin koristekuvioita esimerkiksi nupukivillä rikkomaan yhtenäistä murskekenttää.

Teemme istutukset pääsisäänkäynnin yhteyteen tänä kesänä, mutta muut istutettavat joutuvat varmaan odottelemaan seuraaviin kesiin. Haluan katsella uutta pihaa ensin rauhassa, tuossa suunnitelmassakaan ei ole kaikkia istutuksia mietitty. Pääsisäänkäynnin molemmin puolin tulee kaksi rusokirsikkapuuta (näillä näkymin) ja niiden eteen pensasrivistö, ehkä pinkkiä pensashanhikkia. Kuten rivien välistä saatatte lukea, emme ole käyneet vielä taimistolla :)
Tältä sisäänkäynti voisi näyttää muutaman vuoden päästä! Tuossa vaiheessa remonttia olisi mahdollista pitää kesäkahvilaa, näen jo sieluni silmin siroja metallisia pöytäryhmiä ripoteltuna tuohon sorapihalle... Oih.

Haaveilut sikseen ja hihat heilumaan niiden toteuttamiseksi! Palaan asiaan pian! Välissä saatan postata vielä yhden sisustusjutun, möbleerattiin nimittäin olohuone -jälleen kerran- ihan kokonaan uuteen uskoon. Mukavaa viikonloppua, ensi viikolla tuleekin ihan oikea kesä lämpötilojen suhteen ♥

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Hirsi vs. lastulevy 6-0

Kevään ja kesän sadepäivät on tarkoitus pyhittää eteisen ja yläkerran remontille ja niin totisesti eilen tein. Kymmenen tunnin rempparepäisyn aikana toin eteisen ikkunaseinän 1980-luvulta takaisin 1930-luvulle.
Seinältä saivat lähteä lastulevyt, muovipäällysteinen paperi, lasivillat ja koolaukset. Erityisen ylpeä olen siitä, että lastasin kaikki kaatopaikalle menevät jätteet suoraan peräkärryyn ja poltin koolauspuut pihalla nuotiossa saman tien. Yläkerran remontti on jumissa sen takia, ettei siellä mahdu tekemään mitään remonttijätteiden keskellä... Lievennyksenä asiaan todettakoon, että purkaessani huonetta oli talvi ja lunta, eikä peräkärryä saanut huonetta lähimpänä olevalle ovelle. Mutta eihän siinä silti mitään järkeä oikein ollut.
Hirsipintainen seinä on supertunnelmallinen lastulevytettyyn verrattuna. Melkein harmittaa levyttää se takaisin piiloon, mutta pysymme päätöksessämme levyttää kaikki ulkoseinät sisäpuolelta Huokoleijonalla eristyksen lisäämiseksi. Englantilainen panelointi Morris tapetin kanssa kuitenkin korvannee hirsipinnan menetyksen :)
 
Ennen huokolevyillä levyttämistä eteisen lattia nostetaan ylös ja siihen lisätään eristettä. Tälle työlle ei toistaiseksi ole määritelty mitään aikataulua, joten luulen, että saamme nauttia hirsiseinästä varmasti vielä jokusen tovin.
Seinä on ollut hirsipintaisena melko pitkään ennenkin, koska ikkunalistojen jäljet ovat jääneet näkyviin.
Olohuoneen sohvalta avautuva hirsiseinä tuplana -näkymä on uusi ja hieno.
Sähkötöitä on myös luvassa. Tuolla sähkökaappien päällä on pätkittyjä johtoja, jotka olemme purkaneet tarpeettomina mm. sähköpattereista. Sähkömies joskus vähän kauhisteli niitä "tiesittehän että näissä kulkee virta" ja muistaakseni otti ne pois sulaketaulusta. Mutta en ole ihan varma, kun silloin tehtiin kiireellä jotain muuta valmiiksi. Eteisen remontin myötä uudet sähköt pitäisi vetää eteisen lisäksi työhuoneeseen ja olohuoneeseen, niin saisi sen myötä siistittyä myös tämän hässäkän.
Siihen asti asia pysyy poissa silmistä ja mielestä levyn palasella. Toivottavasti aiemmassa jutussa esittelemäni mainos "Don't kill your wife with work, let electricity do it" ei toteudu tässä taloudessa, kovin varovainen olen aina sähköjen kanssa operoidessa. Sammutan aina päävirran kun teen jotain sähköjuttuja, kuten eilen siirtäessäni valokatkaisijaa ja pistorasiaa sähkökaappien vierestä.

Siitäpä tulikin aasinsiltana mieleeni, että olemme yllätykseksemme alkaneet katsella täytettyjä eläimiä koristeeksi eteiseen! Huuto.netissä oli tosi hieno korppi myynnissä, mutta oli kovin kallis. En pystyisi ehkä koskemaan niihin eläimiin, mutta linnun voisi laittaa niin ylös, ettei tarvitsisikaan.
Kuolleita eläimiä löytyy myös Mokosta tilaamastani julisteesta. Ihastuin hienoihin sulkiin ja ranskan kieliseen tekstiin, enkä edes huomannut, että linnut on esitetty kuolleina. No, juliste sopii tuollaisenaan hieman vinksahtaneena Hullun Hatuntekijän eteiseen.

Kuvan alareunassa näkyvä musta ympyrä on jonkun tosi ison pultin tai naulan taottu pää, luulen että liittyy kuistin liittämiseen taloon. Hieno yksityiskohta (joka menee myös piiloon aikanaan)!
Arts & crafts tyylisuunnan mukaisesti aiomme näperrellä kaikkia eteisen yksityiskohtia erityisen tarkasti ja ajan kanssa. Kullan ja mustan yhdistelmä on niin kuninkaallisen upea, että ajattelimme kokeilla maalata mustien ulko-ovien peileihin kultaisia tehosteraitoja. Kenties muitakin ovia voisi maalata korostaen tehostevärillä niiden peilejä... Mietittävää ja toteutettavaa riittää vielä paljon ja se on kivaa!

*************** 

Viimeisenä kuuma blogivinkki: ystäväpariskunta alkaa rakentamaan taloa ja ainutlaatuinen Helena kirjoittelee aiheesta ja varmasti myös sen vierestä hulvatonta blogia osoitteessa: http://talokahdelle.tumblr.com . Bloggerin syötteeseen jutut saa tulemaan, kun painaa ylhäältä oikealta rss nappia ja kopioi siitä avautuvan sivun osoitteen bloggerin lukuluettelon "lisää" osoitekenttään. Tosin varoituksen sana on paikallaan: Helenalla on ollut blogi vuorokauden ja postauksia on kai jo 50, mutta voin taata, että kaikki ovat hauskoja!

maanantai 4. toukokuuta 2015

Peilipiironki

Lupasin esitellä eteisen uuden peilipiirongin tarkemmin ja teen sen nyt, ennenkuin livahdan taas ulkohommien pariin.

Kun palaset loksahtivat kohdalleen ja päätimme tehdä eteisestä brittikartano henkisen mukaelman, oli selvää, että sinne on saatava vanha peilipiironki. Silmäilin piironkeja aina silloin tällöin netistä ja olin siinä luulossa, että ne ovat suurinpiirtein samanmallisia kaikki... kunnes törmäsin tähän kaunottareen!
Jugend tyylinen piironki erottui muiden joukosta upeiden yksityiskohtien ja ootrauksen ansiosta. Piirongin hintakin oli varsin kohtuullinen ja heti kun ilmat sallivat, kävimme hakemassa sen Seinäjoelta. Ystävällinen myyjä varasi piirongin meille, vaikka hakemiseen meni useampi viikko johtuen sateisista ilmoista + kuomuttomasta peräkärrystämme.

Piirongin pinta oli melko kärsinyt, mutta löysin kätköistäni Mastonin Clou vesiliukoisen petsin, sävy mahonki. Ja miten hienoja tuloksia sillä sainkaan, katsokaa vaikka:
ennen - jälkeen
ennen - jälkeen
Piirongista tuli melkein kuin uusi tai oikeastaan sellainen sopivasti kuluneen näköinen.
Etupuoli oli vähiten kärsinyt ja laatikoston upeat ootraukset nousivat paremmin esiin petsauskäsittelyni jälkeen.
Hyllyllä on isännän isoisoisän visiittikortti ja kalvosinnapit kotelossaan. Jännä suurennuslasillinen lyhty löytyi Indiskasta, kävin siellä pitkästä aikaa viime viikolla.

Jatkan eteisen remonttia sitten kun sataa. Mutta nyt ulos, siellä paistaa ihanasti! Aurinkoista viikonalkua myös teille!